11 december 2019 door Michiel in Alpenweer

De komende periode domineren actieve depressies het weer op veel plaatsen in West- en Centraal-Europa. Bijbehorende storingen trekken regelmatig over de Alpen met soms de nodige sneeuw en wind als gevolg. Na het weekend zorgt een hogedrukgebied voor rustiger weer, maar weet zachte lucht ook tot diep in Europa binnen te dringen. Zaterdag is echter de dag die de dagen na het weekend kan maken of breken…

Vrijdag sneeuwdump (100 cm!)

De komende dagen trekken lagedrukgebieden één voor één vanaf de Atlantische Oceaan het westen van Europa binnen. Gebieden met bewolking en neerslag wisselen af met rustige perioden met nu en dan ook zon. Woensdag in de loop van de dag valt boven 1500 meter sneeuw in de Franse en Zwitserse Alpen, donderdag ook in delen van Oostenrijk, waarna veel dalen weer wit kleuren. Vrijdag trekt een actieve storing over de Alpen. In heel het Alpengebied valt sneeuw boven de 1200 meter, het meest in Frankrijk en het noorden van Zwitserland: lokaal meer dan een meter!

Sneeuwruimen Zillertal Arena
Gisteren viel er nog de nodige verse sneeuw in Oostenrijk (Zillertal Arena)

Zaterdag kans op regen, daarna dooi

Vanaf zaterdag gaat een hogedrukgebied boven Zuid-Europa wat weerstand bieden tegen de depressies die over West-Europa blijven trekken. Als gevolg hiervan worden de storingen in het Alpengebied minder actief, maar wordt vanuit het zuiden zachte lucht over de Alpen geblazen. Waar vrijdag nog flink sneeuw valt, zorgt een storing zaterdag onder de 2000 meter voor sneeuw dat overgaat in regen. Op veel plaatsen blijft de hoeveelheid regen beperkt, maar de kwaliteit van de sneeuw komt het zeker niet ten goede. Zondag en na het weekend steekt er ook een flinke föhn op. In de Zuidalpen vallen dan nog wel wat sneeuwbuien, in het noorden is het boterzacht en langs de toppen waait het soms flink.

Sneeuw voor vakantieverkeer

Het vakantieverkeer richting de wintersportgebieden moet met name vrijdag en zaterdag rekening houden met sneeuwval. Op sommige plaatsen in het zuiden van Duitsland valt 10 tot 20 centimeter sneeuw. Zowel ’s nachts als overdag moeten automobilisten rekening houden met de sneeuw. Ook in de Duitse skigebieden valt sneeuw. Vooral donderdag en vrijdag is het rondom Winterberg oppassen op de wegen, ook zaterdagochtend kan in hoger gelegen gebieden enige tijd sneeuw vallen.

WEbcam Heuberg Arena
Heuberg Arena (Kleinwalsertal & Oberstdorf)

Lawinegevaar neemt toe

Momenteel is het lawinegevaar in de Alpen matig tot laag. Wanneer vrijdag flink wat nieuwe sneeuw valt, neemt het lawinegevaar zeker in de Franse en Zwitserse Alpen behoorlijk toe. De sneeuwval gaat vooral in de Franse Alpen gepaard met aanvankelijk veel wind, waardoor een pak verse sneeuw op het bestaande sneeuwdek mogelijk in beweging komt. Ook de regen die zaterdag wordt verwacht kan bijdragen aan het verhogen van het lawinegevaar in vooral het westelijk deel van de Alpen.

Webcam Seefeld
Seefeld
Webcam Jungfrau Region
Kleine Scheidegg (Jungfrau Region)
La Rosière
La Rosière

Webcam Seefeld image widget

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen