4 december 2019 door Michiel in Alpenweer

Er is de afgelopen tijd al behoorlijk wat sneeuw gevallen. De komende dagen hebben we echter te maken met zonnige condities. Dit weekend trekt er weer neerslag over de Alpen, waarna een wisselvallige periode aanbreekt. Het nulgradenniveau zakt, waardoor op meer plekken de neerslag als sneeuw valt. De grootste hoeveelheden worden verwachte op maandag

Rustige dagen in de Alpen

Een uitgebreid hogedrukgebied zorgt in de Alpen voor rustig en zonnig weer. Dit rustige weer kan in de dalen nog wel voor wat grijze en mistige omstandigheden zorgen. Doordat de bewolking zich in de meeste gevallen tot de dalen beperkt, is het boven in de bergen doorgaans zonnig. In de Franse Alpen trekt bewolking over dat samenhangt met een lagedrukgebied over het Middellandse Zeegebied. Het blijft wel droog.


Verse sneeuw op maandag

Tijdens het weekend trekt een storing over de Alpen, waardoor er koelere lucht, maar ook neerslag over trekt. De koele lucht trekt vanuit het noordwesten over de Alpen. De meeste neerslag valt dus ook in Duitsland, Zwitserland, het westen van Oostenrijk en het noorden van de Franse Alpen. De vorstgrens ligt aanvankelijk rond 1000 meter, waardoor het in veel dalen regent. Na het weekend valt er op uitgebreide schaal sneeuw, het nulgradenniveau zakt dan naar 500 meter. De hoeveelheden kunnen oplopen naar enkele tientallen centimeters.

Webcam Plan Maison
Prachtige dag om de ski's te staan in het Cervinio Ski Paradise (Plan Maison, 2545 m)

Eerst nog rustig onderweg

Het weer onderweg naar de Alpen is aanvankelijk nog rustig. Deze omstandigheden zorgen mogelijk nog wel voor mist in de nacht en vroege ochtend. De rest van de dag verloopt zonnig. In de loop van vrijdag wordt het wisselvalliger. Met minima onder het vriespunt kan er in de nacht gladheid optreden, zeker na het weekend, als onderweg al de eerste sneeuw kan vallen. 

Laag tot matig risico op lawines

Het is al een aantal dagen droog waardoor de sneeuw goed heeft kunnen inklinken. Het lawinegevaar is dus laag tot matig. Het grootste risico op lawines is aan de zuidkant van de Alpen waar de lucht relatief warm is en er de afgelopen tijd veel sneeuw is gevallen. Met de komst van verse sneeuw dit weekend en aan het begin van de nieuwe week gaat dit ook aan de noordzijde van de Alpen toenemen.

Webcam Arlberg
De Arlberg kan na het weekend weer rekenen op verse sneeuwAls kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.