9 december 2019 door Peter in Opmerkelijk

Door: Peter Hofman. Houd jij van een wintersport buiten de gebaande paden? Dan kun je het deze winter over een hele andere boeg gooien. Afdalingen maken in Kirgizië of een onvergetelijke wintersport in het grensgebied van Kosovo en Servië? Het kan allemaal tijdens de bijzondere reizen van Stichting Ryce Travel

Ontwikkelen van de wintersport

Als stichting probeert Ryce Travel de wintersportfaciliteiten op te vijzelen in onderontwikkelde landen langs de zijderoute. De historische zijderoute loopt van China tot Venetië en voert dwars door waanzinnige bergketens. Van de uitlopers van de Himalaya tot de Dinarische Alpen in de Balkan. Plekken die jarenlang waren verscholen achter het IJzeren Gordijn worden steeds beter ontsloten. Na de val van de Sovjet Unie (en Joegoslavië) voerden de meeste landen een moeizame strijd voor het verbeteren van de levensomstandigheden. 

Yurt kamp wintersport Kirgizië
Yurt kamp tijdens een wintersport in Kirgizië (Foto: © Ryce Travel)

 

Avontuurlijke wintersportreizen

In Kirgizië hielp Ryce Travel daarom bij het ontwikkelen van de wintersport. Juist om locals in de koude maanden van inkomsten te voorzien. We helpen bij het inzamelen van tweedehands ski’s/snowboards, bouwden een yurt kamp, legden een rodelbaan aan, gaven trainingen, doneerden kleding en openden een skischool. Alles op vrijwillige basis om de skisport te ontwikkelen. Later kwamen daar georganiseerde avontuurlijke reizen bij. Eerst in Kirgizië maar later ook in Kazachstan, Georgië, Servië, Noord Macedonië, Kosovo, Montenegro, Albanië, Turkije en Libanon.

Mix van avontuur en cultuur

De reizen zijn altijd een mix van avontuur en cultuur. Minimaal 5 dagen in de sneeuw maar vooral ook iets van het land zien. Meestal ski je twee of drie dagen in een skigebied en ga je twee dagen met een pistenbully op pad. In Kirgizië komt daar een paardenrit bij en in Turkije een sneeuwkite cursus. Naast het wintersporten slaap je in een yurt kamp (Kirgizië), ga je naar een zwavelbad (Georgië), klim je een Via Ferrata, zing je karaoke of doe je een spectaculaire hike in de Grand Canyon van Kazachstan. Altijd profiteren lokale mensen van de inkomsten. Je slaapt in lokale guesthouses, je eet lokaal en je wordt begeleid door lokale gidsen. Zo leer jij het land kennen en zo kan het land zich ontwikkelen.

pistenbully rice travel
Privé afdalingen met een pistenbully (Foto: © Ryce Travel)

Wintersport in Kosovo én Servië

De geschiedenis van Kosovo en Servië is je misschien wel bekend. De twee regio’s hebben nog altijd een moeizame relatie met elkaar. Servië erkend haar afvallige provincie Kosovo niet als onafhankelijk. Een VN troepenmacht bewaakt sinds 1999 de vrede. Nog steeds kun je als Nederlander niet direct van Servië naar Kosovo reizen. Volgens de Serven ga je dan een illegale grensovergang over. Hier vonden we bij Ryce Travel een oplossing voor. We reizen gewoon van Servië via Montenegro naar Kosovo. Montenegro vindt namelijk wel dat Kosovo onafhankelijk is.

Het Vervloekte Bergmassief

De meest spectaculaire bergen bevinden zich op de grens van Kosovo, Montenegro en Albanië. Pieken die reiken tot boven de 2500 meter en couloirs om van de watertanden. De ontsluiting is beperkt maar gelukkig loopt er vanaf het stadje Peja een grillige kloof tot diep in het ‘Vervloekte Bergmassief’ (Prokletije). Vanaf hier heb je het drielandenpunt binnen handbereik. En vanaf hier ga je met een pistenbully op pad. Om je te laten afzetten op afgelegen hellingen met privé afdalingen. Slapen doe je in een berghut met houtkachel. En de volgende dag precies hetzelfde.

Velika Livada lift Brezovica
De Velika Livada lift in het skigebied van Brezovica (Foto: © Ryce Travel)
rode piste brezovica
De rode pistes boven de boomgrens in Brezovica (Foto: © Ryce Travel)

Skigebied Titov Vrv in Kosovo

Bij Titov Vrv ligt het enige (serieuze) skigebied van Kosovo. Brezovica werd tijdens de Olympische Spelen van Sarajevo (in 1984) gebouwd als uitwijkmogelijkheid. De skigebieden van Sarajevo liggen namelijk een stuk lager en waren zelfs een aantal dagen voor de Olympische Spelen grotendeels onbesneeuwd. Het begon precies op tijd te sneeuwen en uiteindelijk zijn de Olympische sporters niet naar Kosovo gekomen. Het betekent dat er nu stoeltjesliften staan van enkele decennia oud. Maar wel met toegang tot een enorm sneeuwrijk en uitdagend terrein. Zeker om te freeriden. Vanaf de Velika Livada lift heb je een prachtig uitzicht over Kosovo. Je kunt nog een klein stukje omhoog hiken naar de top van de Piri Breg (2522 meter). Rode pistes brengen je naar een bosrijk terrein op 2000 meter hoogte. Alles daar beneden is één grote speeltuin met treeruns, kleine drops en veel poeder.

terrasjes Brezovica
Eén van de gezellige terrasjes in Brezovica (Foto: © Ryce Travel)

Wintersport verbroederd

Als de benen tot rust zijn gekomen gaat de reis verder naar Skopje. In deze pompeuze hoofdstad van Noord-Macedonië krijg je nog eenmaal alle gerechten uit de Balkan voorgeschoteld. Na een goede nachtrust kun je in de ochtend op eigen gelegenheid de stad verkennen. In de loop van de middag begint vanaf het Alexander de Grote vliegveld de terugvlucht naar Nederland. Je hebt er dan een 8 daagse reis langs 4 Balkanlanden opzitten. In de winter. Over slechte wegen. Maar hopelijk met hernieuwd historisch besef. Dat wintersport verbroederd. Zelfs in regio’s die op een gespannen voet met elkaar leven.

Wil je stichting Ryce Travel ondersteunen met materiaal? Of wil je een wintersport naar Servië en Kosovo boeken? Kijk dan op rycetravel.com of neem contact op met [email protected].

Na lang zeuren namen Peter zijn ouders hem eindelijk mee op wintersport. Hij was toen 10 jaar. Op zijn 16e leerde hij snowboarden. Daarna reisde hij de hele wereld rond om op de meest bijzondere plekken om zijn board onder te binden, maar hij is ook regelmatig in Frankrijk te vinden.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen