27 november 2019 door Michiel in Alpenweer

Het is al volop winter met een dik pakket sneeuw aan de Zuidkant van de Alpen. In de noordelijke delen van het Alpenmassief is de afgelopen tijd nog maar weinig sneeuw gevallen en was het vaak vrij mild. De komende dagen komt daar verandering in.

Zachte lucht verdwijnt

Donderdag is het in veel wintersportgebieden nog vrij zacht. Op 1500 meter ligt de temperatuur tussen de 2°C en 4°C. De wind is daarbij zwak tot matig uit het westen. De lucht is onstabiel, vooral in Frankrijk en Zwitserland komen enkele buien voor, boven de 1600 meter valt er verspreid een vers laagje sneeuw. Vooral in de omgeving van de Mont Blanc kunnen de buien 20 tot 40 cm nieuwe sneeuw achterlaten op de hoogste toppen.
In Vorarlberg ontstaan later op de donderdag ook enkele buien, maar in de meeste Oostenrijkse wintersportplaatsen blijft het droog. Wel zijn er in het algemeen veel wolken te zien. In Italië is het zo goed als droog en zijn er flinke perioden met zon.
Vrijdag daalt de temperatuur in de loop van de dag, doordat een noordelijke wind geleidelijk koudere lucht over de Alpen blaast. In het weekend ligt de vorstgrens overdag tussen de 500 en 1200 meter.

Veranderlijke condities

Het weerbeeld is de komende dagen erg wisselvallig. In de meeste wintersportgebieden wordt verse sneeuw verwacht. Op vrijdag kan er in Oostenrijk wat verse sneeuw vallen en in Italië valt zondag mogelijk een laag van 20 tot 40 cm. Er zijn ook droge dagen met geregeld zon, zo wordt er zaterdag vrijwel geen neerslag verwacht in de Alpen. Dit wordt een mooie dag om te genieten van de verse poedersneeuw, want het is dan een stuk kouder. Het nulgradenniveau daalt naar 500 tot 1000 meter. De koudste lucht is komend weekend aanwezig in Oostenrijk.

Webcam Courmayeur
In Courmayeur viel vanmorgen nog verse sneeuw

Genoeg verse sneeuw

De meeste sneeuw wordt berekend voor de Franse en de Zwitserse bergen, met name aan de noordzijde. Zondag valt er ook aan de zuidkant van de Franse en Zwitserse bergen een verse laag sneeuw. In de Franse en Zwitserse wintersportgebieden sneeuwt het op donderdag, vrijdag en zondag. De sneeuwvalgrens is donderdag nog vrij hoog, in de loop van de vrijdag daalt de grens naar 800 meter. In het weekend is het ook nog koud. Vrijdag wordt het door een noordelijke stroming later op de dag ook aan de noordzijde van de Alpen wit.

Lawinegevaar

Doordat er de afgelopen tijd veel sneeuw gevallen is in de zuidkant van de Alpen is het gevaar op lawines nog steeds aanwezig. De sneeuwlagen zijn op sommige plaatsen niet stabiel. Houd de lokale berichtgeving hierover goed in de gaten. Het advies is dan ook om op de pistes te blijven.Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.