Skip to navigation Skip to main content

Overzicht met de gezelligste kerstmarkten in Oostenrijk

Kerstmarkt
© Spalder Media Group

Kerstmis is absoluut een van de gezelligste periodes van het jaar. Overal hangen lichtjes en de kerstbomen zijn versierd. Wanneer je rond de kerstperiode op wintersport gaat in Oostenrijk, zie je in verschillende wintersportdorpen deze sfeer terug in de kerstmarkten. Je kunt de wintersport dan ook perfect combineren met een bezoek aan zo'n markt. In dit artikel een overzicht met gezellige kerstmarkten in Oostenrijk.

Kerstmarkten in Oostenrijk

De periode rond kerst is een ideaal om in Oostenrijk te zijn. Alle versiersels en lichtjes zorgen voor een echte kerstsfeer en de sneeuw die maakt het af. Of je nu komt in de kerstvakantie of in de weken daarvoor, de 'adventperiode' is ontzettend gezellig. Overdag lekker skiën en 's avonds uitgebreid dineren of een kerstmarkt bezoeken. In verschillende dorpen vind je tijdens deze periode een kerstmarkt, vol snuisterijtjes en lekkernijen. En de Oostenrijkse Gemütlichkeit? Die krijg je er gratis bij! Lees snel verder voor de leukste kerstmarkten in Oostenrijk.

Gluhwein op kerstmarkt in Oostenrijk

1. Kerst aan de Achensee

De Achensee is het grootste bergmeer van Tirol. Rondom het meer vind je vijf gemoedelijke skigebieden en meerdere sfeervolle dorpen. Rond de kerstperiode vind je hier meerdere bijzondere kerstmarkten waar je traditionele lekkernijen en de leukste kerstcadeautjes kunt kopen. Het zijn plekken om met elkaar samen te komen en te genieten van de fijne kerstsfeer. Ook gaaf: van 24-11 t/m 20-12-2022 kun je een boottocht over het meer maken. Op de boot kun je genieten van een kleine kerstmarkt met allerlei lekkernijen.

2. Lekkernijen in St. Johann in Tirol

Zodra je de kerstmarkt in St. Johann oploopt, komt de geur van vers brood, koekjes en specerijen je tegemoet. Dit komt omdat zowel volwassenen als kinderen hier zelf lekkere baksels mogen maken. Van hartige gerechten tot zoete lekkernijen en warme drankjes: je kunt hier etend en drinkend de markt over! Muziekanten uit de regio zorgen voor een gezellige sfeer. De kerstmarkt kent meerdere hoogtepunten. Zo zijn er advertconcerten op vrijdag en zaterdag en kun je op zondag op pad met een verhalenverteller. 

3. Gezelligheid in kleurrijk Kitzbühel

Tijdens de kerstperiode wordt er in het bruisende Kitzbühel flink uitgepakt. Alles is mooi versierd en de kleurrijke stad krijgt een bijna magisch tintje. Er zijn twee kerstmarkten, bij Hinterstadt en Stadtpark, met allerlei kraampjes vol lekkernijen en leuke snuisterijen. Je kunt er bovendien allerlei lokale ambachten kopen. Neem een glaasje Glühwein, luister naar de gezellige muziek en geniet volop van de kerstsfeer.

Kerst in Kitzbühel in Oostenrijk

4. Ellmi's Magische Bergadvent in Ellmau

Een van de meest bijzondere kerstmarkten in Oostenrijk is te vinden in Ellmau. Deze kerstmarkt is niet opgezet in het dorp, maar op de berg. 'Ellmi's Magische Bergadvent' ligt in het bos op de berg, met uitzicht op de imposante Wilder Kaiser. Op vrijdag en zaterdag, van 16.30 tot 22.00 uur, lokken de geuren van peperkoek en Glühwein je omhoog het toverbos rondom restaurant Bergkaiser in. Er zijn zeven stations met allerlei bijzonderheden om te bekijken.

5. Skiën in combinatie met een kerst-citytrip in Innsbruck

Innsbruck is de perfecte bestemming voor een wintersport in combinatie met een stedentrip. Helemaal rond de adventperiode. De stad lijkt dan wel nóg mooier! In het historische centrum van de stad staat een gigantische kerstboom. Er zijn verschillende kerstmarkten, onder andere bij Marktplatz, Altstadt en in de Maria-Theresien-Strasse. Bij de kraampjes kun je allerlei lekkernijen en leuke hebbedingetjes kopen. 

Kerstmarkt in Innsbruck in Oostenrijk
© Spalder Media Group

6. Sterren in Zell am See

Het gezellige centrum van Zell am See is ontzettend sfeervol verlicht in de kerstperiode. Overal hangel lichtjes en het is absoluut de moeite waard om 's avonds door het centrum te slenteren. Op het dorpsplein staat een leuke kerstmarkt opgebouwd waar de geuren van Glühwein, koekjes en geroosterde amandelen je al van veraf tegemoet komen. Extra bijzonder is de boottocht over de Zeller See, waar je onder het genot van Glühwein of Punch geniet van de mooiste uitzichten.

Meer kerstmarkten in Oostenrijk

Uiteraard zijn de zes hierboven maar een kleine selectie van alle kerstmarkten in Oostenrijk. Er zijn er nog veel meer te bewonderen. Hieronder vind je een overzicht van kerstmarkten en festiviteiten die je in de buurt van skigebieden kunt vinden. Welke ga jij bezoeken?

Kerstmarkten Tirol

Kerstmarkt Innsbruck in Tirol

Kerstmarkten Salzburgerland

Kerstmarkten Karinthië:

Kerstmarkten Vorarlberg

De leukste Kerstmarkten in Oostenrijk

Kerstmarkten in Steiermark:

  • Schladming
  • Wildalpen
  • Mariazell
  • Leoben
  • Judenburg
  • Hartberg
  • Graz

Kerstmarkten in Oberösterreich:

Kerstmarkten in Niederösterreich:

  • Zwettl
  • Wiener Neustadt
  • Tulln
  • St. Pölten
1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.