6 november 2019 door Wendy in Skigebieden onder de loep

Het Italiaanse Ortlergebied in Zuid Tirol. Dit prachtige wintersportgebied is opgesplitst in twee delen: Trafoi en Sulden am Ortler. Beide liggen in Nationaal Park Stelvio en zijn ontzettend sneeuwzeker. In dit weblog vertellen we je alles over een wintersport in het Ortlergebied in Zuid-Tirol. Uiteraard geven we je ook een aantal tips.

Wintersport in het Ortlergebied

Het Ortlergebied ligt aan de voet van de hoogste berg van Zuid-Tirol, de Ortler (3905 meter hoog). Het skigebied telt 55 kilometer aan pistes. Deze kilometers zijn verdeeld over de twee skigebieden Sulden am Ortler en Trafoi. De meeste pistekilometers vind je in Sulden am Ortler. Dit gebied is zeer geschikt voor families, maar ook voor beginners en gevorderden. Trafoi is klein, gemoedelijk en overzichtelijk. De pistes van het Ortlergebied reiken tot een hoogte van maar liefst 3250 meter, tel daar meer dan 300 zonnige dagen per jaar en een uitzicht over 14 drieduizenders bij op en je wintersportvakantie is compleet. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schitterende uitzicht! 

Wintersporter Ortlergebiet
(Foto: © IDM Südtirol, Alex Filz)

Sulden am Ortler

In Sulden am Ortler kun je genieten van 44 kilometer aan pistes. Je vindt hier meer dan genoeg blauwe pistes om op te oefenen, maar ook een aantal pittige afdalingen. Vanwege de ligging en hoogte is het skigebied uitermate sneeuwzeker. Er zijn 12 moderne bergliften en tal van leuke berghutten. Sta af en toe ook zeker even stil om te genieten van het schitterende uitzicht.

Trafoi

Trafoi is iets lager gelegen, aan de andere kant van de Ortler. Vanuit dit kleine en knusse dorpje vertrekt een lift naar een skigebied met 11 kilometer aan pistes. Hier vind je vooral blauwe overzichtelijke pistes. Daarnaast ligt er ook een groot kinderland. Door deze faciliteiten voelen kinderen en beginners zich dan ook snel thuis in het skigebied. Net al Sulden am Ortler is Trafoi bijzonder sneeuwzeker. De pistes reiken hier tot 2550 meter hoogte. 

Lift Ortlergebied
(Foto: © Ferienregion Ortlergebiet)

Lang wintersportseizoen

Doordat beide skigebieden behoorlijk hoog gelegen zijn, kun je hier genieten van een lang wintersportseizoen. In Sulden am Ortler kun je in oktober al de eerste afdalingen maken. Voor Trafoi moet je iets meer geduld hebben. Hier gaan de eerste pistes in december open. Na een lang en sneeuwrijk wintersportseizoen sluiten de liften begin april. De echte fanatiekelingen kunnen tot begin mei genieten van de pistes in Sulden am Ortler. Door een skiseizoen van half oktober tot begin mei beschikt het Ortlergebied over een lang wintersportseizoen, wat nog langer duurt als je bedenkt dat je in de zomer ook nog in skigebied Passo dello Stelvio kunt skiën!

Tips voor het Ortlergebied

Je kunt in het Ortlergebied natuurlijk prachtig skiën en snowboarden, maar het gebied heeft nog een aantal extra’s te bieden. Hieronder vind je een aantal tips voor als je in deze regio op wintersport gaat:

  • Bezoek het MMM: Messner Mountain Museum Ortles. In Sulden am Ortler vind je op 1900 meter hoogte een ondergronds museum. De tentoonstelling, ‘At the end of the world’, is volledig gericht op de wereld van ijs en vertelt je alles over de gletsjer. Leuk weetje: het Messner Mountain Museum Ortles ligt onder de gletsjer, zoals je in het museum op een kaart uit 1771 kunt zien.
  • Nachtskiën: wie er maar geen genoeg van kan krijgen om van de pistes af te knallen, wordt in het Ortlergebied wekelijks verwend. Elke woensdag kun je van 20:45 tot 22:45 uur bij de Rosimbahn in Sulden nachtskiën. Om even op te warmen ben je welkom in de knusse Kanzelhütte.
  • Toerskiën: ook buiten de pistes is het Ortlergebied prachtig. Zo kun je in Sulden am Ortler op verschillende plaatsen toerskiën. Er zijn meerdere tochten op toppen boven de 3000 meter hoogte mogelijk, maar er springt er eentje uit. De mooiste tour loopt naar de Suldenspitze, waar je tot 3376 meter hoogte komt.
  • Sneeuwschoenwandelen: je kunt hier prachtige tochten maken. Meer daarover lees je hier.
Uitzicht Ortlergebied
(Foto: © Ferienregion Ortlergebiet)

Bereikbaarheid van het Ortlergebied

Het Ortlergebied in Zuid-Tirol ligt op iets meer dan 1000 kilometer rijden vanaf Amsterdam. Je rijdt dan via Duitsland naar Oostenrijk, om vervolgens via de Reschenpass naar Italië te rijden. Ga je liever vliegen, dan zijn de dichtstbijzijnde luchthavens Innsbruck, Verona, München, Milaan of Venetië. Vanaf hier kun je je weg naar Zuid-Tirol vervolgen met het openbaar vervoer of met de auto. Uiteraard kun je ook met de trein via München naar Bolzano/Bozen. 

Meer informatie over het Ortlergebied >

Advertisement

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen