28 oktober 2019 door Thijs in Alpenweer

De herfst in de Alpen kent dit jaar vele gezichten. Op grote hoogte is diverse malen verse sneeuw gevallen, maar daarna steeg het kwik vaak weer enorm. Dankzij ‘föhn’ is het vorige week buitengewoon warm geweest. Aan dit weerbeeld lijkt nu een einde te gaan komen. De temperatuur keldert en er is kans op verse sneeuw rond de 1000 meter. Staat de winter voor de deur!?

Einde aan warme periode

We hebben al diverse keren witte webcams kunnen delen, maar net zo vaak smolt deze sneeuw weer grotendeels weg. Vorige week was er sprake van ‘föhn’ en steeg de temperatuur in veel dalen tot boven de 20 graden. In het Oostenrijkse Bludenz werd zelfs de hoogste temperatuur ooit gemeten: 27,4 graden. Toch wordt het nu, met het naderende wintersportseizoen, wel eens tijd dat de temperaturen gaan dalen. Deze week (dinsdag) stroomt er gelukkig koudere lucht het Alpengebied binnen en stijgt de kans op verse sneeuw.

Sneeuw tot in de dalen in Oostenrijk

In Oostenrijk wordt er vanaf morgen verse sneeuw voorspeld. In combinatie met de dalende temperaturen, betekent dit dat er op de lager gelegen bergflanken ook sneeuw kan vallen. Op woensdag zakt de sneeuwgrens zelfs tot rond de 1000 meter, waardoor ook veel dorpen in Oostenrijk weer sneeuw gaan zien. De hoeveelheden zijn niet ontzettend groot (max. 30 cm), maar het zal zeker voor een winters beeld gaan zorgen. Na woensdag stabiliseert het weer zich, maar blijven de temperaturen aan de lage kant. Op vrijdag wordt een nieuw warmtefront met neerslag voorspeld (sneeuwgrens 2000 meter).

Woensdag sneeuw in Frankrijk en Zwitserland

Elders in de Alpen moet men nog iets meer geduld hebben. Hoewel er vandaag in Frankrijk en Zwitserland al een paar centimeter kan vallen, worden de grootste hoeveelheden hier vanaf woensdag voorspeld. In bestemmingen als Tignes-Val d'Isère, La Plagne en Val Thorens kunnen de hoeveelheden oplopen naar 20 centimeter. Aan de zuidflank van de Alpen, in Italië, zien we een rustiger weerbeeld. Hier is de temperatuur hoger en er gaat slechts een paar centimeter sneeuw vallen.

Webcam Val Thorens
Val Thorens, 28-10-2019

Valt er al sneeuw in het Sauerland?

In het Sauerland zien we helaas nog geen intrede van de winter. Overdag ligt de temperatuur rond de 5 graden en ’s nachts kan het een paar graden vriezen. Volgend weekend is er kans op neerslag, maar van sneeuw zal geen enkele sprake zijn. Voor het gaat sneeuwen in Winterberg en Willingen, moet de temperatuur nog flink naar beneden.Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.