26 december 2019 door Wendy in Bestemmingen

Wil je een keer een andere wintersportvakantie dan dat je gewend bent? Kies dan bijvoorbeeld voor een wintersportvakantie naar IJsland. Dit bijzondere land heeft zoveel unieks te bieden waardoor het een totaal andere draai geeft aan je wintersportvakantie. In dit blog vind je alles over de skigebieden, activiteiten en tips.

Wintersport in IJsland

IJsland is met geen enkel ander land te vergelijken. Je vindt er vulkanen, geisers, maar ook lavavelden en watervallen behoren tot dit landschap. Tijdens de wintermaanden zijn de lavavelden verstopt onder een prachtige laag sneeuw en zullen sommige watervallen bevriezen. De wintersportbestemmingen in IJsland liggen verspreid door het hele land. Hierdoor zul je vanaf het vliegveld van Reykjavik eerst een stuk per auto moeten afleggen. Dit is echter geen probleem in deze prachtige omgeving. Onderweg kun je nog een paar stops maken om de highlights van IJsland te bezoeken.


Highlights van IJsland

  • Het gletsjermeer Jökulsárlón is een prachtig meer dat in in het zuiden van IJsland ligt. Dit meer ligt vol met ijsblokken en een deel hiervan spoelt aan op het naastgelegen Diamond Beach.
  • De Golden Circle is een rondrit langs drie mooie natuurfenomenen. Je vindt er de prachtige waterval Gullfoss, je brengt een bezoek aan een actieve geiser en brengt een bezoek aan het Thingvellir National Park.
  • Voor een beetje ontspanning na je vlucht naar Reykjavik breng je een bezoek aan de Blue Lagoon. Dit is een soort zwembad met geothermisch verwarmd zeewater.
Gletsjermeer Jökulsárlón
Gletsjermeer Jökulsárlón

Skigebieden in IJsland

Een wintersport in IJsland moet je niet vergelijken met een wintersportvakantie in de Alpen. De skigebieden in IJsland zijn namelijk kleiner van formaat en het is over het algemeen heerlijk rustig op de piste. Dit zegt echter niks over de uitdaging die je in de skigebieden kunt vinden. Sommige hellingen zijn behoorlijk steil en er zijn goede mogelijkheden om te toerskiën. Toch is de echte kers op de taart de mogelijkheid om te skiën tot de Atlantische Oceaan. Voor de après-ski moet je niet in IJsland zijn. In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de skigebieden in IJsland. 

Skigebied Pistekilometers Aantal liften
Bláfjöll 15 km 15
Hlíðarfjall – Akureyri 14,9 km 7
Skálafell 7 km 4
Isafjördur 9 km 3
Oddsskarð 9 km 3
Stafdalur 5 km 3
Skarðsdalur – Siglufjörður 5,5 km 4
Dalvík 5 km 2
Tindastóll – Sauðárkrókur 2,5 km 1
Tindaöxl – Ólafsfjörður 1,3 km 1
Húsavík 0,7 km 1

Gave activiteiten in IJsland

Dat je in IJsland meer kunt dan alleen maar skiën spreekt eigenlijk voor zich. Je kunt IJsland dan ook bijna niet verlaten zonder een bijzondere winteractiviteit te ondernemen. Wat dacht je van op een paard galopperen door het prachtige winterwonderland. Uiteraard kun je ook kiezen voor een wat stoerdere activiteit als sneeuwscooter rijden. Een leuk weetje is dat je in IJsland geen verplichte paden hebt om op te rijden, waardoor je een stuk vrijer bent in het kiezen van je route. Mocht je op zoek zijn naar een ontspannen activiteit dan is het een aanrader om walvissen te gaan spotten.

Reistips naar IJsland

  • Draag geen zilveren sieraden als je naar IJsland gaat. In het warme water van Reykjavik en omgeving zit namelijk zwavel en dit zorgt ervoor dat je sieraden verkleuren.
  • Houd er rekening mee dat het weer in IJsland moeilijk te voorspellen is, hierdoor zitten weer apps er vrijwel altijd naast. Daarnaast kan het weer er zomaar omslaan.
  • Koop je après-ski drankjes alvast op Schiphol. Drank in IJsland is bijzonder duur en per persoon mag je 1 fles wijn en 1 fles sterke drank meenemen. Een biertje is nog het best betaalbaar, bij een IJslandse slijterij betaal je hier zo'n € 4,- voor.

Reis naar IJsland

Als je op wintersport naar IJsland gaat ben je toegewezen op het vliegtuig. IJsland beschikt over twee internationale vliegvelden: Reykjavík-Keflavík Airport en Egilsstaðir Airport. Vanaf Amsterdam vliegt er dagelijks een rechtstreekse vlucht naar Reykjavík. Hier kun je een auto huren om je weg naar het wintersportgebied te vervolgen. Daarnaast rijden er ook verschillende bussen die je naar je bestemming kunnen rijden. Deze kun je van te voren online al boeken. Echter is een auto huren met 2 personen vaak al goedkoper dan het nemen van de bus en heb je met een huurauto de mogelijkheid om een tussenstop te maken bij één van de highlights. Daarnaast is het wegennetwerk in IJsland erg goed.

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.