Skip to navigation Skip to main content

Wintersport in Lapland: skigebieden, activiteiten & tips

51058 - Wintersport in Lapland: skigebieden, activiteiten & tips (3)
© Pixabay

Wil je een unieke wintersportervaring? Stap af van de traditionele wintersport naar de Alpen en ga een keer op wintersport naar Lapland. Hier beleef je een wintersportvakantie als nooit te voren. Lapland heeft namelijk zoveel meer te bieden dan skiën alleen. Zodra je het Finse Lapland binnenstapt kom je terecht in een sprookje. De prachtige omgeving geeft je het gevoel dat je in een waar winterwonderland terecht komt.

Skiën in Lapland

Ben jij op zoek naar rust en ruimte op de piste dan ben je in Lapland aan het goede adres. Doordat het land een grote diversiteit aan activiteiten aanbiedt, is het in de skigebieden bijzonder rustig. Zelfs tijdens het hoogseizoen zul je niet in de rij van de skilift hoeven te dringen om weer naar boven te gaan. Echter moet je skiën in Lapland niet vergelijken met de Alpen. De bergen zijn minder hoog, waardoor de afdalingen over het algemeen minder lang zijn. Daarnaast zijn de meeste skigebieden kleinschalig.

Skigebieden in Lapland

Zoals je in de tabel hieronder ziet zijn de meeste skigebieden in Lapland niet heel erg groot. Als je op zoek bent met naar meer pistekilometers dan ben je op Ruka-Kuusamo, Levi of Ylläs aangewezen. Deze gebieden zijn het meest geschikt voor de gevorderde skiër. Ondanks dat sommige gebieden erg klein zijn, bieden ze wel afwisseling. Houd er rekening mee dat de afdalingen niet al te veel hoogteverschil overbruggen en je snel weer in de lift zit. In vergelijking met het pisteaanbod, is het aantal loipekilometers voor langlaufers reusachtig.

Skigebied Pistekilometers
Ruka-Kuusamo 18,9 km
Levi 37,9 km
Ylläs (en Äkäslompolo) 55 km
Saariselkä 7 km
Salla 10 km
Luosto 7 km
Iso Syöte 11,7 km
Rovaniemi 6,3 km

Skiën in het donker

Door de lange nachten in Lapland is het er overdag slechts enkele uren licht. Dit heeft echter geen invloed op je wintersportplezier. Alle skigebieden zijn voorzien van verlichting, waardoor je ook in de donkere uren zonder problemen de piste af kunt razen. In de meeste skigebieden kun je tot een uur of 8 terecht, waardoor je ook na een huskytocht nog de nodige kilometers kunt maken.

Sneeuwscootersafari

In Lapland is een sneeuwscooter een van de snelste vervoersmiddelen om je te verplaatsen. Hiermee zoeven ze door het winterse landschap. Zelf kun je dit ervaren tijdens een sneeuwscootersafari. Hierbij krijg je een warm pak die je over je eigen warme kleding aan moet trekken en een helm. Daarnaast is het slim om een skibril op te zetten. Vervolgens ga je samen met een gids het landschap van Lapland ontdekken. Verder is het ook leuk om in de nachtelijke uren met de sneeuwscooter op pad te gaan. Als je dan geluk hebt zie je het Noorderlicht.

51058 -  (9)
Sneeuwscooter rijden in Lapland (Foto: © Pixabay)

Sneeuwschoenwandelen

Sneeuwschoenwandelen is het leukste als er veel sneeuw ligt, daarom is Lapland hier de perfecte bestemming voor. Op zowel de bergachtige gebieden als de vlakke gebieden kun je prachtige tochten maken door de sneeuw. Samen met een gids betreed je de wildernis en ga je het winterwonderland verkennen.

Huskytochten

Wanneer je op wintersport naar Lapland gaat, mag een huskytocht niet ontbreken. Samen met de honden voor de slee trek je het winterse landschap in. Tijdens de tocht steken de honden zonder problemen bevroren meren over en ga je langs diverse bomen die bedekt zijn met een heerlijke laag poedersneeuw. Na afloop kun je vaak nog even met de honden knuffelen.

51058 -  (10)

IJsvissen

Voor een echte traditionele excursie moet je gaan ijsvissen. Samen met een handboor, een touwtje en een stukje aas ga je op weg naar een bevroren meer om de buit binnen te halen. Eenmaal bij het meer aangekomen boor je een gat in het ijs en is het wachten tot de vis bijt. Als je een goede vangst hebt, kun je de vissen schoonmaken en deze vervolgens grillen boven een kampvuur.

Noorderlicht

Met een beetje geluk vang je tijdens je wintersport in Lapland een glimp op van het Noorderlicht. Wanneer deze precies te zien is valt niet te zeggen, maar tijdens de wintermaanden heb je de meeste kans. Om het Noorderlicht te kunnen zien moet het donker zijn. Daarnaast moet er voldoende zonneactiviteit zijn. De elektrisch geladen deeltjes van de zon die in aanraking komen met de atmosfeer zorgen namelijk voor dit indrukwekkende natuurfenomeen.

51058 -  (11)
Noorderlicht Lapland (Foto: © Pixabay)

De Laplandse keuken

Het eten in Lapland is totaal anders dan dat je in de Alpenlanden voorgeschoteld krijgt. Zoals je kon verwachten worden er veel gerechten met zalm en andere gerookte vissoorten geserveerd. Daarnaast is ook Baltische haring erg populair, deze wordt veelal geserveerd in een zoetige saus. Rendier is de populairste vleessoort. Dit malse vlees wordt vaak geserveerd in een saus van bessen met gekookte aardappels en diverse koolsoorten.

Vervoer naar Lapland

Gezien Lapland een behoorlijk stuk rijden is zullen de meeste mensen ervoor kiezen om met het vliegtuig naar Lapland te gaan. Vanuit Nederland gaan er regelmatig vluchten naar één van de vier luchthavens: Kuusamo, Kittilä, Rovaniemi en Ivalo. Vanaf hier ga je per touringcar, huurauto of taxi naar je wintersportbestemming. Over het algemeen kun je beter niet voor het openbaar vervoer kiezen, gezien deze verbindingen niet altijd even efficient zijn. Met je eigen auto naar Lapland gaan neemt de nodige kosten met zich mee. Een groot deel van de vloeistoffen in de auto moeten vervangen worden, omdat deze niet bestand zijn tegen de winterse omstandigheden. Daarnaast moet je auto voorzien zijn van winterbanden. Tot slot is er ook de mogelijkheid om met de trein naar Lapland te gaan. Hou er wel rekening mee dat deze treinreis 2 á 3 dagen zal duren en je via Zweden moet reizen of behoorlijk wat uren op een boot zit. Hier vind je meer informatie over ski's meenemen in het vliegtuig >

1222 - Winter - Wendy

Over Wendy

Als klein meisje van 5 had Wendy niet kunnen denken hoe groot haar passie voor wintersport zou worden. Zodra de eerste sneeuw valt, slaat het wintersportvirus bij haar toe en telt ze af tot haar volgende wintersportvakantie.