Skip to navigation Skip to main content

Winterberg: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift, skibrug & skihutten

51011 - Winterberg: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift, skibrug & skihutten (3)
© Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V

Winterberg is klaar voor het winterseizoen. Met de komst van een nieuwe 6-persoons stoeltjeslift en een skibrug heeft de Skiliftkarussel Winterberg weer het nodige nieuws te melden. Ook op het gebied van sneeuwmanagement zet de regio grote stappen. Inmiddels werkt men met een GPS voor het meten van de sneeuwhoogtes . In totaal is er voor meer dan 15 miljoen euro geïnvesteerd in de Wintersportarena Sauerland.

Nieuwe 6-persoons stoeltjeslift naar Bremberg in Winterberg

Het grootste deel van het bedrag wordt geïnvesteerd door de Skiliftkarussell Winterberg. Een nieuwe stoeltjeslift verbindt de noordelijke flank van de Kahlen Asten met de Bremberg (810 m). In 6-persoons stoeltjes met weerkappen kun je vanaf de parkeerplaats en de kassa’s richting de Bremberg. Wanneer je terug naar de Kahlen Asten skiet, hoeven de ski’s niet meer uitgedaan te worden. Bij de autoweg B480 (Hochsauerland Höhenstraße) is een auto- en voetgangerstunnel gebouwd, waar je overheen kunt skiën. Hiermee is de verbinding van het complete pisteaanbod in Winterberg een feit.

Cijfers & feiten van de nieuwe 6-persoons Bremberg stoeltjeslift in Winterberg

Bergstation: Bremberg Lengte: 670 m
Hoogte bergstation: 811 m Hoogteverschil: 61 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 02:30 min.
Stoeltjescapaciteit: 6-personen Capaciteit: 2400 pers./uur
Aantal stoeltjes: n.b. Plaats: Kahlen Asten

51011 -  (9)
Ligging van de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift op de Bremberg

Sneeuwzekerheid speelt in Winterberg grote rol

Ook op het gebied van sneeuwzekerheid probeert men in Winterberg ieder jaar stappen te zetten. Het netwerk van sneeuwkanonnen wordt voortdurend geoptimaliseerd om zo efficiënt mogelijk sneeuw te kunnen produceren. Ieder jaar worden er oude sneeuwkanonnen vervangen voor moderne, energiezuinige, rustige varianten. In totaal beschikt Skiliftkarussel Winterberg over 370 sneeuwinstallaties.

‘Sneeuwmanagement’ in het Sauerland

Nadat men in Winterberg de afgelopen 15 jaar vooral de nadruk legde op uitbreiding van het aantal sneeuwkanonnen, richt men zich nu op optimalisering en efficiëntie. Alles draait om ‘sneeuwmanagement’ en het meten van de sneeuwhoogtes met GPS is hier een goed voorbeeld van. Afgelopen winter heeft men in Winterberg en Willingen voor het eerst gewerkt met dit systeem. De sneeuwhoogte op de pistes kan nu veel preciezer gemeten worden. Op basis van de data wordt besloten of én hoeveel sneeuw er geproduceerd wordt, wat een flinke energiebesparing betekent. Het kost niet alleen minder energie en water, maar levert ook een betere pistekwaliteit op.

51011 -  (10)
(Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)
(Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)

Möppis Hütte in Winterberg compleet vernieuwd

De bekende Möppi's Hütte op de Poppenberg in Skiliftkarussell Winterberg is compleet herbouwd. Ook de Herrloh-Hütte bij de St.Georg skischans wordt momenteel vernieuwd. In het nieuwe gebouw komt naast de skihut ook een skiverhuur en skischoolbureau. Afgelopen winterseizoen ging in Willingen al de nieuwe Köhlerhagen K 1 stoeltjeslift draaien. In november wordt er bij het dalstation een gebouw geopend dat plaats biedt aan het K1-restaurant en een skiverhuur. Naast het multifunctionele gebouw is een grote parkeerplaats aangelegd.

51011 -  (11)
(Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)
(Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)

Sneller op de piste door nieuw kassasysteem

De uitbreiding en verbetering van het kassasysteem moet wachttijden gaan reduceren. Iedereen wil zo snel mogelijk op de piste staan en men besefte dat hier nog stappen in gezet kunnen worden. In Neuastenberg heeft men het complete ticketsysteem vernieuwd. Om wachttijden te verkorten heeft Willingen twee extra kassa’s gekregen, eentje bij de Dorfwiese en de andere bij het K1-gebouw.

Meer informatie over Winterberg

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.