Skip to navigation Skip to main content
50592 - Skigebieden Chiemgau: wintersport in de Beierse Alpen (2)

Een wintersport in Chiemgau, in de Beierse Alpen, is helemaal zo gek nog niet. Heerlijk onbezorgd afdalen, gezellig vakantie vieren met de kinderen of in alle rust het skiën onder de knie krijgen. In dit weblog nemen we vakantieregio Chiemgau en de skigebieden Winklmoosalm/Steinplatte, Hochfelln, Kampenwand, Unternberg en Hocheck onder de loep. Voor welk skigebied in Chiemgau je ook kiest, er staat je een heerlijke tijd te wachten.

Skigebieden en skidorpen in Chiemgau

De Region Chiemgau ligt in het zuiden van Duitsland en de Chiemgauer Alpen behoren bij het oostelijke deel van de Beierse Alpen. In deze omgeving liggen ook diverse meren zoals de Chiemsee en de Waginger See. De regio staat bekend om de idyllische bergdorpjes met traditionele bebouwing, ongerepte natuur, rust en tradities. Bekende bestemmingen zijn Inzell en Ruhpolding, waar jaarlijks internationale schaats- en biatlonwedstrijden worden georganiseerd. Andere vakantiedorpen in de regio Chiemgau zijn Aschau im Chiemgau, Oberaudorf en Bergen im Chiemgau. Het grootste skigebied van Chiemgau is Winklmoosalm-Steinplatte, hier heb je 50 km aan pistes tot je beschikking. Winklmoosalm-Steinplatte staat te boek als ‘natuursneeuw paradijs’ en de Unternberg is ideaal voor families.

50592 -  (2)
Winklmoosalm-Steinplatte (Foto: © Chiemgau Tourismus e.V.)
Winklmoosalm-Steinplatte (Foto: © Chiemgau Tourismus e.V.)


Winklmoosalm-Steinplatte: skiën in Duitsland en Oostenrijk

De Winklmoosalm-Steinplatte ligt bij Reit im Winkl en is behoorlijk veelzijdig. Je vindt er ruim 40 kilometer aan pistes in verschillende moeilijkheidsgraden en ook families voelen zich hier volkomen thuis. Het familievriendelijke skigebied reikt tot een hoogte van 1900 meter. Ook zijn er een snowpark (+Triassic-Funline!) en maar liefst 8 gezellige berghutten (Tip: Stallenalm). Skigebied Winklmoosalm-Steinplatte ligt in twee landen, want ook vanuit het Oostenrijkse Waidring is het skigebied bereikbaar. Gevorderde skiërs kunnen zich uitleven op de pistes rond de Steinplatte (1869 m), terwijl voor beginners de blauwe pistes bij de Winklmoosalm ideaal zijn. Voor langlaufers begint er bij het bergstation van de gondel een 5-kilometer lange hoogteloipe (Grenzlandloipe) en ook zijn er diverse wandelroutes.

Skipas volwassene 4-dagen: €100,50 (Winklmoosalm)
Skipas kind 4-dagen: € 50,- (Winklmoosalm)

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Hochfelln: het ‘natuursneeuw paradijs’ van Beieren

Er gaat niets boven natuursneeuw, en dat weten ze op de Hochfelln maar al te goed. Dit skigebied bij Bergen im Chiemgau staat te boek als het ‘natuursneeuw paradijs’ van Beieren. Met de kabelbaan sta je binnen een mum van tijd op een hoogte van 1674 meter. Vanaf hier kun je je direct wagen aan de heerlijke (dal)afdaling of je stapt eerst nog even naar binnen bij de hoogstgelegen berghut van de Chiemgau, het Hochfelln-Haus. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de Centrale Alpen en de Chiemsee. Freeriders kunnen zich vanaf dit punt ook aan diverse off-piste afdalingen wagen. Voor beginners en families liggen er bij het middenstation, bij de Bründling Alm, een paar fijne blauwe pistes.

Dagkaart volwassene: € 33,-
Dagkaart kind: € 19,-

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Unternberg: groter, is lang niet altijd beter

De Unternberg ligt op slechts een paar kilometer afstand van het centrum van Ruhpolding. Wie geen belang hecht aan de hoeveelheid pistekilometers  (+- 7 km), maar wel aan rust, natuur en familievriendelijkheid, zit hier helemaal goed. Beginners en kinderen kunnen hier prima leren skiën en de afdaling vanaf de top van de Unternberg (1450 m) is voor gevorderden leuk om te doen. Het skigebied op de Unternberg is geliefd onder toerskiërs. Er is zelfs een speciaal pad waar beginnende toerskiërs meer te weten kunnen komen over afdalen buiten de gebaande pistes. Ook is er een 5 kilometer lange rodelbaan en zijn op dinsdag- en donderdagavond van 16:00 tot 20:00 uur de pistes verlicht.

Dagkaart volwassene: € 24,-
Dagkaart kind: € 12,-

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Kampenwand: ‘geheimtip’ boven Aschau im Chiemgau

Met de Kampenwandkabelbaan in Aschau im Chiemgau ga je richting een hoogte van net geen 1500 meter. Vanaf hier heb je een paar fijne rode pistes tot je beschikking, waaronder de uiterst fijne dalafdaling (5 km, 840 meter hoogteverschil). Je heb hier de keuze uit 12 kilometer aan pistes en er zijn twee stoeltjesliften en een sleeplift. Voor winterwandelaars zijn er diverse prachtige wandelroutes waaronder de panoramaweg (30 min.) en de Weisse Wanne (45 min.). Voor kinderen is er bij de SonnenAlm een 60 meter lange snowtubing baan. Aan berghutten ook geen gebrek op de Kampenwand, met onder andere de Steinlinalm, Gorialm en Maisalm.

Skipas volwassene 6-dagen: € 122,-
Skipas kind 6-dagen: € 78,-

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Hocheck: de belevenisberg van Oberaudorf

Skiën? Snowboarden? Rodelen? Op de Hocheck in Oberaudorf kan het allemaal. Dit veelzijdige skigebied bereik je door aan de rand van het dorp in de Hocheck Express (4-persoon stoeltjeslift) te stappen. Je hebt hier ongeveer 10 kilometer aan pistes tot je beschikking die tot een hoogte van 1000 meter reiken. Om de pistes in conditie te kunnen houden zijn er diverse sneeuwkanonnen. De Hocheck beschikt over een van de langste verlichte pistes en rodelbanen van Duitsland, die vier keer per week van 18:30 tot 21:00 uur geopend is. Voor gezellige après-ski zit je goed bij de Hirschalm en Wenger-Stadl. De Hocheck is een ideaal skigebied voor jong en oud en op ieder moment van de dag valt hier wel iets te beleven.

Dagkaart volwassene: € 24,50
Dagkaart kind: € 14,50

Klik op de pistekaart om deze te vergroten

Meer informatie over Region Chiemgau

Met de auto is het vanuit Utrecht ruim 900 kilometer rijden naar Region Chiemgau en vanaf München moet je nog ongeveer een uurtje rekenen. De gemoedelijke wintersportregio beschikt over een ruime keus aan accommodaties, van hotels tot vakantiewoningen. Houd er rekening mee dat het tijdens weekenden en (Zuid-)Duitse schoolvakanties druk(ker) kan zijn op de pistes.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.