Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe 6-pers. stoeltjeslift Engstlenalp-Jochpass in Engelberg

50539 - Nieuwe 6-pers. stoeltjeslift Engstlenalp-Jochpass in Engelberg (2)

Eigenlijk had de nieuwe 6-persoons stoeltjeslift Engstlenalp-Jochpass in Engelberg er al in 2018 moeten staan. Door diverse bezwaren en het uitblijven van een vergunning werd de bouw echter uitgesteld. Inmiddels heeft men groen licht gekregen en is er gestart met de aanleg van de 6-persoons stoeltjeslift met weerkap en stoelverwarming. In december 2019 wordt de Engstlenalp-Jochpass stoeltjeslift in Engelberg in gebruik genomen.

Van twee naar zes personen

De 2-persoons stoeltjeslift van de Engstlenalp naar de Jochpass (2207 m) in Engelberg was zwaar verouderd. Na de aanleg in 1975 en de vernieuwing in 1994 werd het hoog tijd om de lift te vervangen. Deze lift wordt zowel in de zomer als in de winter gebruikt, waardoor deze er heel wat dienstuurtjes op heeft zitten. Het bergstation komt 50 meter oostwaarts te liggen en het dalstation wordt 70 meter naar het zuidoosten verplaatst. Hierdoor is de nieuwe Engstlenalp-Jochpass stoeltjeslift voortaan beter beschermd tegen lawines. Wachttijden zijn door een stijging van de capaciteit van 1400 naar 2000 personen per uur niet meer aan de orde. De kosten voor het project bedragen 12 miljoen CHF.

50539 -  (2)
(Foto: © Engelberg-Titlis Tourismus AG)
(Foto: © Engelberg-Titlis Tourismus AG)

Opening in december 2019

De Engstlenalp-Jochpass stoeltjeslift ontsluit de pistes die aan de Berner Oberland zijde van het skigebied liggen. Deze blauwe, eenvoudige afdalingen behoren tot de zonnigste van het skigebied en zijn zeer geliefd. In mei 2019 zijn de bouwwerkzaamheden gestart en de opening staat gepland voor december 2019. Overigens blijft de oude 2-persoons stoeltjeslift dit zomerseizoen gewoon geopend. Deze wordt pas volgende zomer afgebroken om het zomertoerisme niet tot last te zijn.

Cijfers & feiten van de nieuwe 6-persoons Engstlenalp–Jochpass stoeltjeslift in Engelberg

Bergstation: Jochpass Lengte: 1250 m
Hoogte bergstation: 2207 m Hoogteverschil: 260 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: ca. 04:40 min.
Stoeltjescapaciteit: 6-personen Capaciteit: 2000 pers./uur
Aantal stoeltjes: 51 Plaats: Engelberg

Meer informatie over skigebied Engelberg-Titlis

Engelberg (1050 m) is de grootste winter- en zomerbestemming in Centraal-Zwitserland. Blikvanger van het levendige dorp is het in 1120 gestichte benedictijnenklooster. Skiën doe je onder andere op de flanken van de machtige huisberg, de 3239 meter hoge Titlis. Dit zeer sneeuwzekere skigebied beschikt over meer dan 80 kilometer aan pistes. Een van de hoogtepunten is de 12 kilometer lange dalafdaling, die meer dan 2000 meter hoogteverschil overbrugt. Het pisteaanbod is behoorlijk uitdagend, voor beginners liggen er bij de Gerschnialp (1262 m) een paar fijne blauwe pistes. Voor langlaufers zijn er 35 kilometer aan loipes, ook zijn er drie rodelbanen en meer dan 50 kilometer aan winterwandelpaden.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.