Skip to navigation Skip to main content

Fleckalmbahn in Kirchberg wordt 10-persoons gondel

50425 - Fleckalmbahn in Kirchberg wordt 10-persoons gondel (2)

Op 14 april 2019 kwam er een einde aan het dienstverband van de Fleckalmbahn in Kirchberg. De oude 6-persoons gondel was in gebruik sinds 1984 en stond al langer op de nominatie om vervangen te worden. Door problemen met een grondbezitter liep de bouw twee jaar vertraging op. Gelukkig zijn alle plooien nu gladgestreken en kan de nieuwe 10-persoons Fleckalmbahn voor aanvang van wintersportseizoen 19/20 geopend worden.

Fleckalmbahn naar de Ehrenbachhöhe

Dat men in Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki de Fleckalmbahn zo graag wilde vervangen was niet gek. De oude lift had een lage capaciteit en deed er erg lang over om de Ehrenbachhöhe (1802 m) te bereiken. Hier komt vanaf volgend seizoen gelukkig verandering in. De nieuwe 10-persoons Fleckalmbahn krijgt een capaciteit van 2590 personen per uur, waarmee wachttijden minder snel voor moeten komen. Ook het dal- en het bergstation worden volledig vernieuwd en krijgen een iets andere ligging. De lift heeft een lengte van 4071 meter en moet € 27,5 miljoen euro gaan kosten. In de afgelopen 10 jaar heeft de liftmaatschappij maar liefst € 220 miljoen euro in het skigebied gepompt.

50425 -  (4)
(Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel)
(Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel)

Grote stap vooruit qua comfort

Op het gebied van comfort zet de nieuwe Fleckalmbahn een grote stap vooruit. De lift is een stuk minder gevoelig voor wind en de cabines voldoen aan de modernste eisen. Met lederen, ergonomisch gevormde zittingen en stoelverwarming is het geen straf om in de 10-persoons cabines naar boven te gaan. Daarnaast is de nieuwe lift een stuk stiller en stabieler tijdens de rit naar boven. De nieuwe Fleckalmbahn in Kirchberg bespaart bij 240 draaidagen 75.000 kWh in vergelijking met de oude lift.

Cijfers & feiten van de nieuwe 10-persoons Fleckalmbahn in Kirchberg

Bergstation: Ehrenbachhöhe Lengte: 4071 m
Hoogte bergstation: 1801 m Hoogteverschil: 987 m
Snelheid: 7 m/sec. Tijd: ca. 11 min.
Gondelcapaciteit: 10-personen Capaciteit: 2590 pers./uur
Aantal cabines: 96 Plaats: Kirchberg

50425 -  (5)
(Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel)
(Foto: © Bergbahn AG Kitzbühel)

Kitzski: modern skigebied met brede pistes

De Fleckalmbahn ontsluit niet zomaar een piste, de blauwe dalafdaling 25 is een van de meest fijne afdalingen van Kitzbühel & Kirchberg, KitzSki. Vanaf het bergstation maak je snel de oversteek naar de Hahnenkamm (1670 m) of de Pengelstein (1938 m). Je hebt hier de beschikking over meer dan 230 kilometer aan (brede!) pistes en er zijn tal van gezellige berghutten. Je kunt hier heerlijke dagtochten maken en door de Ki-West lift is zelfs een uitstapje mogelijk naar SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental. Daarnaast staat Kirchberg natuurlijk bekend om de bruisende après-ski.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.