Skip to navigation Skip to main content

Koninklijk skiën: hier gaan de royals op wintersport

50414 - Koninklijk skiën: hier gaan de royals op wintersport (2)

Fijne Koningsdag! Vandaag is de Koninklijke familie aan het koekhappen en zaklopen, maar tijdens de winter staan ze ook graag op de ski’s. Lech is al jaren de wintersportbestemming van de Oranjes. Maar waar gaan de andere Europese royals eigenlijk op wintersport? In dit weblog 5 bestemmingen waar je royals kunt spotten op de piste.

#1. Lech am Arlberg

De Oranjes komen al sinds 1959 in Lech am Arlberg. In dat jaar ontmoette prins Bernhard de eigenaar van Gasthof Post, Erich Moosbrugger. Sindsdien is er een sterke band ontstaan tussen de Oranjes, familie Moosbrugger en Lech. Lech heeft zich in de loop der jaren ontwikkeld tot een chique, mondaine bestemming. Al meerdere generaties van de Nederlandse Koninklijke familie hebben in Lech leren skiën. Het jaarlijkse fotomoment in de sneeuw van Lech is inmiddels een Nederlandse traditie geworden.

Koninklijk overnachten: Gasthof Post
Koninklijke après-ski: Eisbar

#2. St. Moritz

Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima gingen in 2002 op huwelijksreis naar St. Moritz. Ook vorsten als de Prins Albert van Monaco, koning Hussein van Jordanië en prins Edward van Engeland zijn in St. Moritz op wintersport geweest. Dit Zwitserse kuuroord ging zich als een van de allereerste dorpen in de Alpen toeleggen op wintersporttoerisme. Hotels hebben hier veel weg van paleizen en vervoer gaat per Rolls Royce, Bentley of zelfs helikopter. Exclusieve evenementen als de Snow Polo World Cup en de White Turf paardenraces houden het mondaine karakter in stand.

Koninklijk overnachten: Badrutt’s Palace
Koninklijke après-ski: King’s Club

#3. Verbier

De Belgische koninklijke familie is vorige winter op skiverlof geweest in Verbier. Koning Filip en Koningin Mathilde brachten de voorjaarsvakantie door in het luxe chalet van een familievriend. Verbier is in tegenstelling tot diverse andere mondaine wintersportbestemmingen in Zwitserland een stukje moderner. Hier is het gehalte bontjassen een stuk minder hoog. Op het gebied van skiën en après-ski doe je in Verbier geen enkele concessie. Op ieder moment van de dag valt hier iets te beleven en de pistes van Les 4 Vallées zijn sneeuwzeker en veelzijdig.

Koninklijk overnachten: The Lodge
Koninklijke après-ski: Farinet

#4. Klosters

Prins Charles komt al meer dan 40 in Klosters. In 2018 was dit voor Klosters reden om de Britse troonopvolger in het zonnetje te zetten. Het bijzondere moment werd uitgebreid gevierd en op de gondels van één van de skiliften prijkt sindsdien de tekst “HRH The Prince of Wales 2018. Celebrating 40 years skiing in Klosters”. Dat ook Prins William Klosters nog altijd waardeert, bleek toen hij hier in 2004 voor de allereerste keer met Kate Middleton in het openbaar werd gespot. Klosters is een authentiek dorp met prachtige Walliser chalets en een gezellig centrum.

Koninklijk overnachten: Hotel Walserhof
Koninklijke après-ski: Casa Antica

#5. Courchevel

Prinses Caroline van Monaco, William & Kate, Arabische sjeiks, allemaal komen ze naar Courchevel voor een wintervakantie. Met meerdere 5-sterrenhotels, Michelin-restaurants, chalets die meer dan € 10.000,- voor een nachtje kosten en een eigen vliegveld begrijp je dat dit niet zomaar een skidorpje is. Courchevel ligt in het grootste aaneengesloten skigebied van Frankrijk, Les Trois Vallées. Met 600 kilometer aan pistes hoeven de royals zich hier niet snel te vervelen.

Koninklijk overnachten: Les Airelles
Koninklijke après-ski: Pralong

Ook hier staan de royals op de ski’s: Villars-sur-Ollon, Méribel en Zürs am Arlberg.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.