11 april 2019 door Joris in Algemeen

Steeds meer mensen willen hun leven duurzamer invullen. Ze verruilen hun oude auto voor een elektrisch exemplaar, stappen over naar een groene goedkope energieleverancier en eten bewuster. Ook op het gebied van vakanties worden er duurzamere keuzes gemaakt. Het is dus niet gek dat wintersportgebieden op deze nieuwe trend in willen spelen. Er zijn steeds meer resorts en pistes waar duurzame keuzes worden gemaakt. Dat is maar goed ook, want dankzij deze aanpassingen kunnen we hopelijk nog jarenlang van besneeuwde bergtoppen genieten.

Milieuvriendelijke materialen

Bij ieder wintersportgebied kan je materialen huren. Ski's, snowboards en kleding gaan hier in grote getale over de toonbank. Wintersportgebieden kunnen dus een grote impact maken door voor producten te kiezen die van duurzame materialen worden gemaakt. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer kledingmerken die het belangrijk vinden om groene producten te maken. Deze kleding wordt gemaakt van gerecyclede stoffen, bijvoorbeeld van oud plastic dat hergebruikt kan worden.

Minder sneeuwkanonnen

Wintersporters willen het liefst allemaal skiën op een onaangeraakte poederlaag sneeuw, maar daar staat wel wat tegenover. Op veel pistes worden sneeuwkanonnen ingezet om ervoor te zorgen dat er altijd een laagje sneeuw ligt. Zo kan er gegarandeerd worden geskied en is de sneeuw bovendien altijd lekker vers. Het verspreiden van deze kunstmatige sneeuw kost alleen ontzettend veel energie. Sneeuwkanonnen staan erom bekend dat ze erg schadelijk zijn. Daarom zijn er steeds meer skigebieden die deze kanonnen niet meer gebruiken. Zij vertrouwen dus op de natuurlijke sneeuwval in een gebied, wat veel beter is voor het energieverbruik en de lokale natuur.

Duurzame accommodaties

Niet alleen op de piste is het belangrijk om rekening te houden met de natuur. Ook in de accommodaties van wintersportgebieden wordt steeds meer aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo zijn er hotels en restaurants die enkel werken met lokale producten voor hun menu. Dit vermindert de hoeveelheid schadelijke uitstoot die nodig is om een lekker gerecht op tafel te krijgen. Ook het schoonmaken met milieuvriendelijke middelen is een belangrijk aandachtspunt. Ecologische schoonmaakproducten bevatten geen schadelijke stoffen voor de natuur en kunnen dus met een gerust hart gebruikt worden.

Skiliften op zonne-energie

De skiliften in een gemiddeld wintersportgebied verbruiken ontzettend veel energie. Het is dus des te beter dat er tegenwoordig vaker voor groene alternatieven wordt gekozen. De zon schijnt volop in de hoge bergen, dus de komst van skiliften op zonne-energie is niet gek. Deze liften zijn voorzien van zonnepanelen die de energie van de zon opvangen. Deze energie wordt vervolgens gebruikt om de lift aan te drijven. Hierdoor bereik je de top van de piste zonder vervuilende energie te gebruiken. Het aanleggen van deze skiliften is natuurlijk wel prijzig, maar langzaam maar zeker kom je ze in steeds meer wintersportgebieden tegen.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.