Skip to navigation Skip to main content

Milieuvriendelijk wintersportmateriaal

Ook de wintersportindustrie kon niet achter blijven en doet inmiddels mee met termen als ecologisch, CO2 neutraal en duurzaam. Tegenwoordig is het al lang niet gek meer om op ski’s te skiën die van milieuvriendelijke materialen gemaakt zijn of een jas te dragen die geheel of gedeeltelijk bestaat uit gerecycled polyester. Ook op de piste kun je tegenwoordig je groene hart laten spreken. Daarbij vergeten we maar even de schade die sneeuwkanonnen aanrichten aan de natuur, de energie die liften vreten, het afval dat in de natuur verdwijnt en…

Ski's van hout, linnen en glasvezel

Als er één firma milieuvriendelijk bezig is op het gebied van ski’s, dan is het wel Rossignol. De beroemde Franse skifabrikant heeft al diverse ski’s in het assortiment waarbij minder milieuonvriendelijke materialen, minder stoffen op petroleumbasis en minder vernis is gebruikt. Afgelopen seizoen kwam daar de Rossignol Attraxion 8 Echo bij, een topski voor ecologisch verantwoorde dames. De ski heeft een houten kern en bestaat verder uit een unieke combinatie van linnen verweven met glasvezel. Concessies op het gebied van kwaliteit en techniek heeft Rossignol niet gedaan. De Attraxion 8 Echo is een levendige en directe ski die zich eenvoudig door de bochten laat sturen.

Duurzame bindingen

Een duurzame ski, zonder duurzame bindingen is als een Toyata Prius die alleen op zijn benzinemotor kan rijden. Rossignol heeft daarom samen met Look ook een nieuwe binding ontwikkeld die is gemaakt met gerecyclede materialen. Resultaat is de Xellium – Xpress binding, een lichtgewicht binding die garant staat voor goede prestaties maar desondanks het milieu een stuk minder belast.

CO2 neutrale skischoenen

Wie a zegt, moet ook b zeggen, nu de ski’s en bindingen milieuvriendelijk zijn, kun je ook net zo goed CO2 neutrale skischoenen aan je voeten dragen. Daarvoor moet je bij Atomic zijn. Atomic is een van de succesvolste merken op het gebied van wintersportmateriaal en besteedt inmiddels steeds meer aandacht aan innovatie en milieuvriendelijkheid. Goed voorbeeld hiervan zijn de skischoenen Renu 110 en Renu 90. Dit zijn de eerste CO2 neutrale schoenen in de skiwereld. Ze zijn gemaakt van 'Pebax Renew Bio Plastic', een materiaal dat uitsluitend bestaat uit gerecycled plastic. Wel klimaatneutraal, niet minder comfortabel of slechter presterend.

‘Groene’ wintersportkleding

Om je uitrusting compleet te maken ga je ook voor ‘groene’ wintersportkleding. Om er zeker van te zijn dat jouw jas of broek milieuvriendelijk tot stand is gekomen kun je kijken naar het Made-By label. Een merk dat al uitsluitend duurzaam geproduceerde ski- en snowboardkleding voert in het assortiment is het Franse kledingmerk Picture Organic Clothing. Ze maken technische kleding van gerecycled polyester, afkomstig van plastic flessen, met een waterdichte eco-coating. Dat milieuvriendelijke wintersportkleding er ook hip uit kan zien bewijst PYUA. Ook hun kleding is vrijwel geheel vervaardigd uit gerecyclede materialen. Daarnaast is de fabriek van PYUA CO2 neutraal, wordt alle kleding in Europa gemaakt wat transportkosten minimaliseert en is er een cash-back systeem wanneer je je oude kleding inlevert.

Heeft groen de toekomst?

Het is een goed teken dat de wintersportwereld zijn ogen niet sluit voor klimaatverandering. Alles wat bijdraagt aan een beter milieu is meegenomen, maar om wintersporten echt milieuvriendelijker te maken moeten aan grotere projecten gedacht worden. Bij de aanleg van nieuwe liften en pistes ontstaat erosie en flora en fauna krijgen grote klappen te verwerken. En wat te denken van de immense hoeveelheden energie die iedere dag nodig zijn om de liften te laten draaien.
Gelukkig komen er ook steeds meer projecten op grotere schaal. Afgelopen jaar is op de Gerlosser Vorkogel in de Zillertal Arena een zonne-energiecentrale geïnstalleerd die dankzij de opgewekte energie 160.000 mensen per jaar op een CO2-neutrale manier boven aan de berg kan afzetten. Na sluitingstijd van de lift wordt de opgewekte elektriciteit (jaarlijks 35.000 kWh) aan het openbare elektriciteitsnetwerk geleverd. Snowplaza juicht deze, maar ook de kleinere, initiatieven van harte toe! We willen immers met z’n allen nog jarenlang onze hobby kunnen beoefenen in de door ons zo geliefde bergen!

Wat doe jij tijdens je wintersport om het milieu te sparen?

De Oostenrijkse minister van milieu Josef Pröll kwam ook even een kijkje nemen bij de zonne-energiecentrale in Gerlos

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.