6 april 2019 door Thijs in Nieuws

In het Sauerland zit het wintersportseizoen er inmiddels helemaal op. Afgelopen zondag kon er in Winterberg voor het laatst geskied worden en veel andere skigebieden waren al langere tijd gesloten. Al met al kijkt men in het Sauerland met wisselende gevoelens terug op het wintersportseizoen 2018/2019. Tussen december en maart kwamen meer dan 700.000 wintersporters naar het Sauerland, maar tussen de gebieden met en zonder sneeuwkanonnen zijn grote verschillen.

107 skidagen in Winterberg

Half december kwam de winter echt op gang in het Sauerland. De temperaturen waren laag genoeg om sneeuw te kunnen produceren en op 15 december kon er o.a in Winterberg voor het eerst geskied worden. Ondanks een korte onderbreking van het winterweer, konden in de laatste week van het jaar 36 liften draaien. In de loop van de kerstvakantie werd dit aantal door een nieuwe inval van de winter verhoogd naar 46. Januari was het Sauerland gunstig gezind en aan het eind van de maand waren vrijwel alle pistes die van kunstsneeuw kunnen worden voorzien, geopend. In de eerste week van februari viel er 40 centimeter natuursneeuw, waardoor ook de skigebieden zonder sneeuwkanonnen hun liften konden laten draaien. Tijdens de voorjaarsvakantie waren de omstandigheden zonnig en vrij aardig. In het naseizoen werd het rap minder met de sneeuwcondities en halverwege maart waren er nog maar twee gebieden geopend.

  • Gemiddeld 60 tot 80 skidagen voor skigebieden met sneeuwkanonnen
  • Winterberg koploper met 107 skidagen.
  • Skigebieden zonder kunstsneeuw 5 tot 15 dagen geopend.
Skigebied Winterberg
In Winterberg kon het meest geskied worden (Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)

Langlaufen en winterwandelen

De eerste loipes konden pas in de loop van januari worden geopend. Toen het aan het eind van de maand flink ging sneeuwen, resulteerde dit uiteindelijk in 505 kilometer aan geopende loipes. Over het hele seizoen gekeken, hadden de gebieden gemiddeld 30 langlaufdagen.
Voor winterwandelen is sneeuw geen vereiste. Alleen maakt een besneeuwd landschap de ervaring en beleving wel vele malen mooier. Afgelopen seizoen lag er op 90 dagen minstens één centimeter sneeuw op de Kahler Asten.

Wisselvallige winter in het Sauerland

Het eerste deel van de winter in het Sauerland valt te omschrijven als mild en neerslagrijk. In de afgelopen 30 jaar kwam het maar twee keer eerder voor dat er zoveel neerslag viel. Hierdoor kwam het wintersportseizoen, mede door de zachte temperaturen tijdens de feestdagen, langzaam op gang. In januari viel er zo nu en dan natuursneeuw op de hoogste toppen. Aan het eind van de maand werd met 42 cm sneeuw de hoogste sneeuwstand van de winter behaald. Ook de zon liet zich vanaf toen steeds vaker zien. Dit kwam de sneeuwcondities niet ten goede, maar was wel zeer welkom voor het wintersportpubliek rond de voorjaarsvakantie. Halverwege maart viel er voor de laatste keer een mooie hoeveelheid natuursneeuw.

  • Weekenden opvallend nat, mild en bewolkt t.o.v. zonnige doordeweekse dagen.
  • Temperatuur op zondag gemiddeld 2 graden hoger dan op dinsdag of woensdag.
Dagen als deze waren er afgelopen winter maar weinig in Winterberg (Foto: © Wintersport-Arena Sauerland/ Siegerland-Wittgenstein e. V.)

Seizoen 19/20: nieuwe stoeltjeslift in Winterberg

Komende zomer wordt er in Winterberg gebouwd aan een nieuwe stoeltjeslift. Sleeplift nr. 11 op de Bremberg wordt vervangen, zodat de Kahler Asten een betere aansluiting krijgt op de rest van het skigebied. Er komt niet alleen een 6-persoons stoeltjeslift met weerkap, maar ook een skibrug over de Astenstraße. Wie op parkeerplaats nr. 5 parkeert, hoeft voortaan niet meer de straat over te steken, maar kan direct in de stoeltjeslift stappen.

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.