26 maart 2019 door Joris in Reisverslagen

Het is half maart en we zijn met z’n zessen onderweg naar Oberstdorf-Kleinwalsertal. De weersvoorspellingen zijn zoals ze moeten zijn in deze periode van het wintersportseizoen. Hoewel het bij aankomst wat regenachtig blijkt te zijn, wordt er de komende dagen alleen maar zon verwacht. Valt er op dit moment op de toppen verse sneeuw? Voor het antwoord op deze vraag moeten we nog tot morgen geduld hebben.

Aankomst in het Kleinwalsertal

We reizen vanuit München met de trein in ongeveer drie uur naar Oberstdorf. Reizen maakt hongerig en daarom storten we ons direct na aankomst op de regionale keuken. Bij Wirtshaus Hoheneck in Mittelberg genieten we van een heerlijk viergangenmenu. Later op de avond, wanneer ik de gordijnen van mijn kamer in Hotel Weinklause sluit, komt er nog steeds neerslag naar beneden. Tevreden kruip ik in bed met de gedachte dat de hemel morgen strakblauw is. De wekker gaat de volgende dag al vroeg, want om 07:45 uur gaan we Early-Bird skiën.

Vroege start op de Ifen

Skigebied Kleinwalsertal & Oberstdorf bestaat uit zes verschillende skigebieden. Wij pakken ’s morgens vroeg de gratis skibus richting het Ifen skigebied (20 min.). Hier vind je in deze periode van het wintersportseizoen de beste sneeuwcondities van de regio. De parkeerplaats bij de in 2017 vernieuwde Ifenbahn is nog vrijwel leeg wanneer we arriveren. Bij de dalstation van de 10-persoons gondels staan al een paar vroege vogels te wachten totdat de lift opengaat. Ik ben weer eens mijn skibril vergeten, maar gelukkig biedt de naastgelegen uitkomst. We moeten nog even geduld hebben om naar boven te gaan, want bovenin het skigebied zijn ze nog bezig de pistes veilig te stellen na de verse sneeuwval.

Skiën op de Ifen
Skiën op de Ifen (Foto: © Philipp Reiter)

Zo hoort skiën in de lente te zijn

Eindelijk kunnen we richting het bergstation op een hoogte van 2000 meter. Eenmaal boven word je blik direct gevangen door de 2230 meter hoge Hohe Ifen. Door de verse sneeuw (30 cm!) liggen de 25 pistekilometes van het skigebied er schitterend bij. In de komende twee uur skiën we op iedere piste en beseffen we eens te meer wat skiën in het voorjaar zo mooi maakt. Een blauwe hemel, vriendelijke temperaturen en een heerlijk zonnetje vallen ons ten deel. Vanaf de Hahnenköpfle (2085 m) genieten we van het uitzicht, dat tot de Bodensee reikt. Lunchen doen we op het terras van bergrestaurant Tafel&Zunder. Na nog een paar heerlijke afdalingen gaan we terug richting het dal. ’s Middags maken we een wandeling over een van de wandelroutes, die inmiddels weer sneeuwvrij zijn. Zo hoort een wintersport in de lente te zijn!

Afdalen op de Ifen met op de achtergrond de Hohe Ifen
Voorjaarssneeuw. Op de achtergrond de Hohe Ifen (Foto: © Philipp Reiter)

Nebelhorn Oberstdorf: langste dalafdaling van Duitsland

De volgende dag kunnen we iets langer in bed blijven liggen. Na het ontbijt lopen we naar de Nebelhornbahn, die ons naar het hoogste skigebied van de Allgäu brengt. In Oberstdorf lopen we langs gezellige cafés, oude huizen met verweerde houten gevels en een kabbelend riviertje. Prachtig! Het is zondag en dat is goed te merken aan de rij bij de lift. We moeten even geduld hebben voor we op de top van de Nebelhorn staan. Hier genieten we van het geweldige uitzicht op meer dan 400 bergtoppen, waaronder die van de Zugspitze. Maar nu is het tijd voor actie! We wagen ons aan de 7,5 km lange dalafdaling, de langste van Duitsland. De afdaling overbrugt 1500 meter hoogteverschil en ligt er nog heerlijk bij. Eenmaal beneden is het tijd om een laagje kleding uit te trekken. De temperatuur is opgelopen naar 15 graden.

Nebelhornbahn naar de top
Uitzicht vanaf de Nebelhorn in Oberstdorf
Tafel & Zunder op de Ifen
Bergrestaurant Tafel&Zunder (Foto: © Philipp Reiter)
Voorjaarswintersport Oberstdorf-Kleinwalsertal
Lentestemming! (Foto: © Christina Froschauer)
Wandelen door Oberstdorf met ski's
Te voet door Oberstdorf. Van het hotel naar de Nebelhornbahn in vijf minuten (Foto: © Philipp Reiter)
Langlaufen Oberstdorf-Kleinwalsertal
Langlaufen was in Oberstdorf-Kleinwalsertal ook nog altijd mogelijk (Foto: © Philipp Reiter)
Voorjaarswintersport Oberstdorf-Kleinwalsertal
Oberstdorf-Kleinwalsertal, bedankt! (Foto: © Philipp Reiter)

Voorjaar in Oberstdorf-Kleinwalsertal

Het veelzijdige Oberstdorf-Kleinwalsertal heeft ons verbaasd. Twee landen, twee culturen, twee keukens en twee manieren van leven komen hier samen. Deze indruk werd nog eens versterkt door de lente, want in maart komen ook twee seizoenen hier samen. Een wintersport in het voorjaar is meer dan alleen afdalingen maken op de ski’s. Een wintersport in het voorjaar is het moment waarop je wintersport combineert met onbezorgd genieten. Van de goede pistecondities in de ochtend, maar ook van de zon, de vriendelijke temperaturen, de ontwakende natuur en het heerlijke eten. En dit kan zowel op het terras van een café, tijdens een wandeling of op één van de langlaufloipes. In Oberstdorf-Kleinwalsertal kun je de lente uitstekend ervaren.

Meer informatie over Oberstdorf-Kleinwalsertal

Skiërs en snowboarders hebben in Kleinwalsertal & Oberstdorf de keus uit zes verschillende skigebieden met een totaal van 130 pistekilometers. De 36 kilometer aan pistes van de Kanzelwand-Fellhorn bieden een unieke ervaring. Skigebied Ifen is de afgelopen jaren flink gemoderniseerd. De nieuwe 10-persoons gondel brengt je comfortabel en snel naar het hoogste punt op bijna 2000 meter. Op de Walmendinger Horn voelen wintersporters zich thuis die houden van rust en gemoedelijk afdalen. Familieskigebied Heuberg Arena beschikt over zonnig gelegen pistes die bij jong en oud in de smaak vallen. De Nebelhorn boven Oberstdorf biedt 13 kilometer aan pistes, maar is een belevenis op zich door diverse hoogtepunten.

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen