18 maart 2019 door Michiel in Alpenweer | 0 Reactie(s)

De afgelopen dagen is het weer op veel plaatsten in de Alpen wisselvallig geweest. De zon liet zich maar weinig zien, het sneeuwde en ook de wind was zo nu en dan flink aanwezig. Gelukkig zien we voor de aankomende week een flinke weersverbetering. Vandaag is er nog kans op sneeuw, maar daarna gaat de zon steeds vaker schijnen.

Maandag sneeuwval

Vandaag is er nog geen sprake van rustig weer in de Alpen. Het weerbeeld is uitermate wisselvallig. Het is bewolkt en er valt regen of sneeuw. Gelukkig is de sneeuwvalgrens flink gedaald en ligt deze nu tussen de 400 en 800 meter hoogte. De pistes worden vandaag wederom getrakteerd op een verse laag sneeuw. Dankzij een lagedrukgebied boven het noorden van Italië valt er ook sneeuw aan de zuidflanken van de Alpen. In het zuiden van Oostenrijk is lokaal 20 tot 40 cm verse sneeuw niet uitgesloten. In de bergen waait een krachtige noordwestenwind.

Geleidelijk steeds meer zon

Dinsdag ziet het er al een stuk beter uit. De zon breekt op steeds meer plaatsen door en de wind luwt. Lokaal kan nog wel een sneeuwbui vallen, maar dat stelt niet zoveel meer voor. Op de hogere pistes is het veelal stralend weer. Al met al oogt het een stuk vriendelijker. Zowel in Oostenrijk als in Zwitserland is het 's middags in de dalen tussen 4 en 10 graden. De vorstgrens ligt rond 500 meter.

Hogedrukgebied wordt dominant

Vanaf woensdag zien we op de weerkaarten een hogedrukgebied dominant worden. Het grootste deel van het Europees continent gaat profiteren van dit hogedrukgebied, waarvan de as ten noorden van de Alpen komt te liggen. Hierdoor wordt de wind overwegend oostelijk en wordt er koele en droge lucht aangevoerd. De krachtige zon zorgt er overdag voor dat de temperatuur in de middag oploopt naar ruim 15 graden in de dalen. Hogerop is het koeler, maar wel stralend weer. In de nachten vriest het. Omdat het hogedrukgebied lang stand houdt, zien we in ieder geval tot en met het weekend nauwelijks veranderingen in het zonnige en droge weerbeeld.

Blauwe lucht met wolken in Folgarida
In Folgarida (Italië) schijnt de zon vandaag al

Topweek

We kunnen dan ook niets anders dan concluderen dat de wintersporters die deze week in de Alpen zitten een topweek hebben. Vandaag op veel plaatsen verse sneeuw en de rest van de week volop van genieten van de stralende zon. We mogen daarom met een gerust hart de gekoesterde kreet weer van stal halen: Kaiserwetter. 

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen