7 maart 2019 door Gastredacteur in Reisverslagen

Door: Vera Dormans. Kaasfondue, schilderachtige dorpjes en imposante bergtoppen, dat is waar ik aan denk bij wintersport in Zwitserland. Eind januari kreeg ik de kans om te kijken in hoeverre dit beeld klopt. In dit reisverslag neem ik je mee naar het Val d'Anniviers in Wallis.

Per trein en bus naar Grimentz

Woensdagochtend vliegen we vanaf Schiphol in een uurtje naar Zürich, waarvandaan we per trein doorreizen naar Visp. Met de trein door Zwitserland reizen is een belevenis op zich. Met de Swiss Travel Pass kun je gaan en staan waar je wilt, aangezien je hiermee onbeperkt mag reizen. De Swiss Travel Pass is verkrijgbaar voor 3, 4, 8 of 15 dagen en is inclusief gratis toegang tot meer dan 480 musea. Na een bezoek aan het “Heida” dorp Visperterminen, reizen we per bus door naar Grimentz. Dit Walliser dorp zou met haar autovrije centrum en zonverweerde houten huizen zo in een prentenboek kunnen staan.

De door de zon verweerde huizen in Grimentz

Sneeuwschoenwandeling naar de Zinal Gletsjer

Op donderdag staat een sneeuwschoenwandeling naar de Zinal Gletsjer op het programma. Door de eeuwen heen hebben beekjes diep in de gletsjer natuurlijke holtes uitgesleten en zijn er blauwe ijsgrotten ontstaan. In een van deze grotten zullen we later op de dag gaan lunchen. Ik heb nog nooit gesneeuwschoenwandeld en ben benieuwd wat ik kan verwachten. Bij een temperatuur van -6°C is het in ieder geval heerlijk om actief aan de gang te gaan.

Sneeuwschoenwandelen naar de Zinal Gletsjer

Indrukwekkend maandlandschap

Na het verdelen van de benodigdheden voor de lunch over de verschillende rugzakken beginnen we aan de wandeling. Vanaf het startpunt is het eerst nog 20 minuten lopen, voordat we de sneeuwschoenen onder mogen binden. Onze gids Pascale loopt voorop in een ontspannen tempo. Het eerste uur lopen we tussen de bomen, maar naarmate we dichter bij de gletsjer komen, verandert de omgeving steeds meer in een indrukwekkend maanlandschap. In de verte zien we de gletsjer al liggen.

Zwitserse lunch in een ijsgrot

Na ongeveer 3 uur wandelen hebben we onze lunchspot bereikt. Terwijl wij onze ogen uitkijken in de ijsgrot, bereidt Pascale een echte Zwitserse lunch voor. Er is versgebakken brood, gedroogd vlees uit de regio en uiteraard een flesje wijn. Op twee gasbrandertjes wordt de kaasfondue verwarmd. Wellicht komt het omdat we behoorlijk hongerig zijn geworden van het wandelen, maar het smaakt overheerlijk. En wat een unieke plek om te lunchen!

Kaasfonduen in de Zinal Gletsjer
Wat is het prachtig in de gletsjer!

Moe, maar voldaan

Na de lunch beginnen we aan de terugweg. Waar we op de heenweg nog op een redelijk aangestampte ondergrond liepen, is het nu tijd voor het echte werk. Op sommige stukken zakken we wel een halve meter de sneeuw in en af en toe is zittend naar beneden glijden de enige manier om onze weg te kunnen vervolgen. Halverwege tovert onze gids nog een aantal flesjes siroop (mét en zonder alcohol) uit haar rugzak die we allemaal mogen proeven. Na 7 uur wandelen zit deze bijzondere ervaring erop. Moe, maar voldaan keren we terug naar Grimentz.

Skiën in Grimentz-Zinal

Op vrijdag verkennen we het skigebied Grimentz-Zinal. Heel uitdagend is het skigebied niet en de liften zijn redelijk verouderd. Toch past dit wel bij de sfeer die er rond Grimentz en Zinal hangt. Lunchen doen we bij Restaurant l'Etable du Marais. Dit restaurant is gevestigd in een voormalige stal die met veel liefde voor detail is gerestaureerd. Dit in combinatie met het ontbreken van grote mensenmassa’s, zorgt voor een authentiek wintersportgevoel in skigebied Grimentz-Zinal.

Skiën in het skigebied van Grimentz-Zinal

In het Val d'Anniviers heb ik met volle teugen genoten van het ouderwetse wintersportgevoel. Authentieke dorpjes, tafelen met een goed glas wijn en dat alles te midden van een ongerept winterlandschap met als hoogtepunt de Zinal Gletsjer!

Met dank aan:

Gastredacteur worden voor Snowplaza? Stuur jouw wintersportverhaal naar [email protected] en wie weet staan hier binnenkort ook jouw wintersportavonturen.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen