31 mei 2012 door Roosmarijn in 'Skigebieden onder de loep', Algemeen''

Wintersport Scandinavië

Wie aan een wintersportvakantie denkt, denkt niet meteen aan Scandinavië maar eerder aan een wintersportgebied in de Alpen. Jaarlijks reizen er meer dan een miljoen Nederlanders af naar hun wintersportbestemming. Slechts een klein deel hiervan vertrekt naar het Noorden van Europa, het indrukwekkende Scandinavië. In de winter verandert dit prachtige landschap in een waar sneeuwparadijs.

De beste periode

Het wintersportseizoen loopt in de Scandinavische landen van november tot aan begin mei. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat vooral de maanden maart en april de beste maanden zijn om op wintersport te gaan. Je kunt dan rekenen op langere en minder koude dagen. Wanneer je rond kerst of in januari gaat dan zijn de dagen aanzienlijk korter. En dan de kou niet te vergeten, deze kan flink dalen in de binnenlanden.

Wintersportactiviteiten in Scandinavië

Ieder land in Scandinavië heeft zijn eigen kenmerken. Het spreekt voor zich dat je in elk land prima terecht kunt voor verschillende winter sporten. Denk hierbij aan skiën, snowboarden, langlaufen, schaatsen, sneeuwscooter rijden, ijsklimmen of sledehondsafari’s. Het ene land biedt betere voorzieningen voor skiërs en het andere land is uitstekend geschikt voor langlaufers. In dit blog zal ik Noorwegen en Zweden onder de loep nemen. In mijn volgende blog worden Finland en Denemarken besproken.

Ijshotel en kamp

Skigebieden in Noorwegen

Noorwegen is vrij sneeuwzeker, en de meeste wintersportgebieden kennen royale sneeuwhoogtes. Aan kwalitatief goede gebieden geen gebrek. Je kunt je heerlijk voelen door de moderne skiliften, ruime en rustige pistes voor elk niveau en de prioriteit voor de veiligheid van kinderen. Bekende skigebieden in Noorwegen zijn Gålå en Lillehammer/Hafjell. Een groot skigebied is Hemsedal, met 51 kilometer aan zeer gevarieerde pistes. De bergen zijn alleen een stuk lager dan je gewend bent in de Alpen. Tot 2000 meter kun je genieten van uitstekende pistes. Ook off-piste skiën is erg populair in Noorwegen aangezien je hier heerlijke verse poeder vindt. Vanwege de matige uren daglicht kent Noorwegen verlichte pistes en langlaufloipes. Zodat je volop kunt genieten van een voldane dag op de pistes of loipes.

Sneeuwscootertocht

Langlaufen in Noorwegen

Langlaufen is wintersport nummer 1 in Noorwegen en je kunt hier genieten van meer dan 10.000 kilometer aan loipes. In Noorwegen is langlaufen een echte gezinsport. Het is daarom ook zeker een aanrader om kennis te maken met het langlaufen. De loipes brengen je door prachtige landschappen en bieden mooie uitzichten. Je kunt in Noorwegen verschillende trektochten meemaken. Bind je langlaufski’s onder en ervaar de ruimte en de wildernis van Noorwegen. Er zijn bergstations, boerderijen en hutten waar je kunt overnachten tijdens een meerdaagse tocht.

Langlaufen Scandinavië

Winteractiviteiten in Noorwegen

Wanneer je geen fanatieke skiër of snowboarder bent dan kun je in Noorwegen op vele manieren genieten van de prachtige natuur. Voor typische Scandinavische winteractiviteiten kom je hier prima aan je trekken. Denk bijvoorbeeld aan een tocht maken met sledehonden of overnachten in een ijshotel. Wanner je op wintervakantie in Noorwegen bent en je bent in de buurt van Oslo, dan moet je zeker een bezoekje brengen aan deze stad. Voor wintersporters is met name de imposante Holmenkollen-skischans een bezoekje waard. Voor een ongerept winterlandschap en rustieke sfeer ben je in Noorwegen aan het juiste adres.

Wintersport in Zweden

Het grootste skigebied van Scandinavië is in Zweden te vinden. Het luxe Åre ligt in het midden van Zweden, aan de kant van Noorwegen. Het skigebied kent 98 kilometer aan variërende pistes en het hoogste punt reikt 1920 meter. Niet heel hoog dus, maar dit kindvriendelijke gebied met uitstekende voorzieningen is zeker de moeite waard. Voor de skigebieden in Zweden geldt dat de meesten voorzien zijn van nieuwe liften en de skipassen relatief goedkoper zijn dan in andere gebieden. Ook voor langlaufers is Zweden zeer geschikt. Het land kent minder kilometers aan loipes dan Noorwegen, maar ook hier maak je via de loipes kennis met het prachtige landschap dat Zweden te bieden heeft. Voor de minder actieve wintersporter zijn er activiteiten als schaatsen, snowscooter- en hondensleetochten. Zweden is een steeds populairder wintersportland aan het worden en biedt voor ieder wat wils.

Lees volgende week meer over wintersporten in Scandinavië

Huskyrijden

Roosmarijn is opgegroeid met wintersport. De ultieme wintersport bestaat voor haar uit verse sneeuw, op z’n tijd de zon, après-ski en veel eten. Je vindt Roosmarijn zowel op als naast de piste en het liefst is zij in Oostenrijk op pad.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen