18 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

In grote lijnen houden we 'Kaiserwetter' in het hele Alpengebied. Van Frankrijk, via Zwitserland, Italië en Oostenrijk tot in Zuid-Duitsland schijnt de zon en ligt het nul-graden-niveau veelal (ruim) boven de 2000m. In de loop van de week komt er plaatselijk wat meer bewolking en mogelijk valt er vrijdag in het Zuid-Duitse Beieren en in Oostenrijk wat sneeuw. Overigens valt die sneeuw niet overal tot in het dal.

Volop zon

Zowel op maandag als op dinsdag schijnt de zon volop. Aan de noordkant van het Alpenmassief zien we de wind een fractie toenemen, maar een grote rol speelt dat niet bij het skiplezier. In de dalen loopt het kwik ver op en plaatselijk kan het wel 15 graden worden. In de bergen is het natuurlijk wel wat minder extreem, maar pas (ruim) boven de 2000m vriest het. Dus ook op veel pistes dooit het een paar graden. Dat klinkt als slecht nieuws, maar het voordeel met de huidige weersituatie is dat de lucht heel droog is. Sneeuw smelt dan amper, maar verdampt wel wat. De kwaliteit op de pistes blijft daarmee redelijk intact.

Aschau in het Zillertal bij zonsopkomst

Prachtig weer in de Alpen vandaag

Meer wolken

Midweeks, woensdag en donderdag, komt er wat meer bewolking voor, vooral in het noorden van de Alpen. In Italië blijft het ronduit zonnig. Het wordt daarbij langzaam iets minder zacht, maar we hebben het slechts over een paar graden. Waar het nul-graden-niveau aan het begin van de week ruim boven de 2000m ligt, daalt het niveau naar zo'n 2000m later in de week. In de Franse Alpen houdt de zon het veelal ook prima vol, maar hier komt eerder wat zachtere lucht aan, dan dat het wat afkoelt. Van wind is, met de kern van een nieuw hogedrukgebied boven het hoofd, amper sprake.

Vers geprepareerde piste

De sneeuwkwaliteit op de pistes heeft niet al te veel te lijden van de milde temperaturen deze week

Mogelijk sneeuw

Na al die zon is er aan het eind van de week mogelijk ruimte voor een iets ander weertype. Maar dat geldt dan alleen voor Beieren en Oostenrijk. Italië, Zwitserland en Frankrijk houden droog en overwegend zonnig weer. Daarbij is het vooral in Frankrijk erg zacht. Maar voor Oostenrijk en Beieren worden de wolken dus tijdelijk dikker en komt er wat neerslag aan. In de laaggelegen delen (onder de 1000-1500m) valt wat regen en in de hogere delen kan tot 5 cm sneeuw vallen. We hebben het dus over beperkte hoeveelheden. In het weekeinde is het weer overal droog en op de meeste plaatsen ook zonnig. Het verkeer heeft op het wisselweekend dus weinig last van het weer.

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen