Skip to navigation Skip to main content

Getest: skikleding van Helly Hansen

Bij Helly Hansen dacht ik vooral aan zeilkleding, maar je ziet dit Noorse outdoormerk ook steeds vaker op de skipistes. En dat valt op: het felle logo met de grote letters HH en de fluoriserende accenten op de kleding. Voor onze webserie 24 UUR IN stak Helly Hansen ons volledig in het nieuw, van onderkleding tot jas en broek. Na ruim een maand skiën in de Alpen is het tijd voor een eerlijke review over de diverse producten die we gedragen hebben.

Helly Hansen Maroi Shell Jacket (vrouwen) en Elevation Shell 2.0 Jacket (mannen)

De topjassen uit de freeridecollectie van Helly Hansen. Het is een hardshell gemaakt van Helly Hansen eigen 3-laagse fabricaat dat water- en winddicht is en uiteraard ademend. In tegenstelling tot veel andere hardshells van bekende merken, wordt deze jas geleverd met een uitneembare ‘bodywarmer’. De adviesprijs van de jas was € 600,-, maar deze is inmiddels afgeprijsd naar € 420,-

Helly Hansen Maroi Shell Jacket getest door Snowplaza

De Helly Hansen Maroi Shell Jacket is een stoere en stevige hardshell

Onze mening: Wanneer ik de jas uitpak, denk ik al snel aan een zeiljas. De stof voelt stug aan en de oranje accenten zijn erg fel. De bodywarmer vind ik net een soort wegwerkersjasje, maar het materiaal voelt wel heel goed aan. De jas valt vrij ruim en staat stoer. Vooral de manchetten zijn naar mijn mening te stug, wat ik ietwat onhandig vind met mijn wanten die over de jas vallen.

Eenmaal op de piste voelt de jas goed en licht aan, de stof is prettig en de flinke sneeuwbuien die we over ons heen krijgen kan ik goed trotseren met deze jas. Ook voel ik geen zuchtje wind en de jas ademt goed. Hoe langer ik de jas draag, hoe enthousiaster ik word. Met deze jas kan ik elke weersomstandigheid aan! De bodywarmer gebruik ik weinig, ik geef de voorkeur aan de Lifaloft Hybrid Insulator. De bodywarmer draag ik wel tijdens een toerskitocht, wat ideaal is: niet te warm, niet te koud en ik ben goed zichtbaar. De jas wordt in de loop der tijd minder stug en krijgt een steeds mooiere vorm (niet meer zo ‘stijf’). En na de eerste was- en droogbeurt (deze jas moet in de droger om de waterdichtheid te optimaliseren) wordt ie nog soepeler, dus achteraf gezien had ik ‘m gewoon direct moeten wassen. Echt zo’n jas die mooier wordt naarmate hij ouder wordt.

Met een freeriderugzak om, vind ik de jas niet helemaal ideaal door de stugge stof en grote zaken aan de voorkant. In de geïsoleerde jaszak houdt de batterij van mijn telefoon het echt langer uit. Op de piste ben ik goed zichtbaar en de accenten zijn bovendien cool op de foto’s. Ik ben er blij mee!

Helly Hansen Maroi Shell Jacket getest door Snowplaza

Voordeel: de geïsoleerde jaszak voor de telefoon. Nadeel: de grote en stugge manchetten.

Helly Hansen Aurora Shell 2.0 pant (vrouwen)

Een freeride skibroek gemaakt van een stretch 3-laags fabricaat dat ontwikkeld is door Helly Hansen zelf. De broek heeft een relaxte fit en voldoende gemakkelijk toegankelijk zakken. De adviesprijs van deze broek was € 350,-, inmiddels is hij afgeprijsd naar € 245,-

Onze mening: In eerste instantie ben ik enthousiaster over het materiaal van de broek, dan van de skijas. De stof voelt erg soepel, strechy en licht aan. Ik ben een fan van shells (broeken zonder isolatie), zodat je je onderlaag kan variëren afhankelijk van de temperatuur. De maat valt net als de jas behoorlijk ruim, maar dat vind ik juist fijn, een beetje baggy. De lengte van de broek is behoorlijk lang (maat S met 1.65m), maar met skischoenen gaat het net. Het feit dat de broek zo licht is, maakt wel dat ik het gevoel heb dat mijn jas meer ‘Noordpoolomstandigheden’ aan kan dan mijn broek. Op de piste ben ik ook erg enthousiast over de broek. De bewegingsvrijheid en het ademend vermogen is optimaal en ik blijf lekker droog.

Getest: Helly Hansen Aurora Shell 2.0 pant (vrouwen)

De broek is - net als de jas - voorzien van opvallende fluoriserende accenten

Helly Hansen Lifaloft Hybrid Insulator (vrouwen en mannen)

Maar liefst vier jaar werkte Helly Hansen aan het Lifaloft outdoormerk, dat warmere, lichtere en dunnere isolatie belooft. Het werd ontwikkeld in samenwerking met Primaloft, dat al jarenlang bekend staat om ideale isolatie. De midlayer is 20% lichter dan vergelijkbare jassen. De adviesprijs is € 180,-

Onze mening: Zodra ik dit jasje uitpak word ik blij: het voelt heerlijk licht, dun en toch warm aan. De combinatie van licht gevoerde delen met fleece, is fijn. Zo hebben de lichaamsdelen die meer warmte nodig hebben ook daadwerkelijk meer isolatie. Helaas valt dit jasje ook vrij ruim, waardoor ik eigenlijk een maat kleiner zou moeten hebben dan normaal. Ondanks dat ie wat groot is, draag ik dit jasje toch dagelijks onder mijn skijas. Meestal draag ik alleen een thermoshirt eronder, heel soms een extra fleecelaag op erg koude dagen (> -12 graden). Kortom, mijn favoriete midlayer die ik ook in de zomer in de bergen in mijn rugzak zal stoppen!

Helly Hansen Lifaloft Hybrid Insulator getest

Lifaloft Hybrid Insulator is een heerlijke midlayer, maar ook ideaal als jasje op warme dagen

Helly Hansen Merino Mid Graphic

Een baselayer van 100% merinowol. Dit thermoshirt is gemaakt voor de koudste weersomstandigheden en voorzien van klassieke Scandinavische prints. De adviesprijs is € 90,-

Onze mening: Merino als onderlaag heeft al jaren mijn voorkeur, dus ik word erg blij als ik het shirt uitpak. De wol is heerlijk zacht en kriebelt zeker niet. Het printje op het shirt is prachtig en het staat erg leuk. Na een paar keer wassen krimpt het heel iets, waardoor de maat goed valt. Ook op de piste ben ik blij met het shirt. Het is lekker warm, voelt nooit nat aan en in de berghut staat het leuk. De kleur die ik heb is met de witte boorden iets minder praktisch, maar wel stijlvol.

Helly Hansen Merino Mid Graphic getest

Het thermoshirt is niet alleen fijn en functioneel, maar ziet er ook nog eens leuk uit!

Conclusie

Na ruim 4 weken op de piste, ben ik erg tevreden over de skikleding van Helly Hansen (en ik ben behoorlijk verwend en kritisch ;-)). Ik besef dat we de duurdere producten mee hebben gekregen, maar ik vind de prijs-kwaliteitverhouding erg goed. Zeker nu de producten gedeeltelijk afgeprijsd zijn, krijg je echt waar voor je geld. Ik blijf deze kleding zeker dragen de komende tijd.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.