15 februari 2019 door Michiel in 'Alpenweer''

Een hogedrukgebied boven het Centrale deel van Europa is vrij krachtig en verandert de komende tijd amper van plaats. Daardoor is de luchtdruk hoog en vertoont het weerbeeld weinig variatie. In het eerste weekend van de voorjaarsvakantie schijnt de zon uitbundig. De temperatuur stijgt bijvoorbeeld in Mayernhofen-dorp, op 680 meter, in de middag naar 8 tot 10 graden. Daarbij staat weinig wind, hooguit windkracht 4 hoger in de bergen.

Vanaf dinsdag meer wolken

Storingen bereiken de Alpen voorlopig niet. Alleen op dinsdag, woensdag en donderdag drijven meer wolkenvelden over de meeste wintersportgebieden. De kans op een vers laagje sneeuw is echter vrij klein. De wolken schermen de zon tijdelijk af. Met het overtrekken van de wolkenpartijen stroomt minder zachte lucht vanuit het noorden over de Alpen. De vorstgrens daalt op dinsdag en woensdag naar 1400 tot 1800 meter. In de tweede helft van de voorjaarsvakantie wordt de lucht weer milder en stijgt het nulgradenniveau overdag opnieuw naar 2000 meter of hoger.

Mooi weer tijdens de wintersport

Prachtige winterdagen in de Alpen

Lager gelegen gebieden 's middags papsneeuw

De sneeuwcondities zijn vooral in de hoger gelegen skigebieden ideaal. De lucht is tamelijk droog dus de sneeuw smelt amper. In de lager gelegen gebieden en de Duitse heuvelgebergte smelt de sneeuw overdag vooral aan de zuidhelling en levert dit in de middag “papsneeuw” op, traag om doorheen te skien. In de vroege ochtend zijn de skicondities prima. Al met al hoeven we ons over de sneeuwcondities dus geen zorgen te maken. De enorme hoeveelheden sneeuw die de afgelopen weken in de Alpen is gevallen, smelt echt niet zomaar weg.

Pistes in de Zillertal Arena

Op de hoger gelegen pistes, zoals hier in de Zillertal Arena, blijven de pistes prima!

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.