Skip to navigation Skip to main content

Paradiski: 2 topdagen in een skigebied van wereldformaat

De winter is inmiddels in volle gang en velen van ons verkneukelen zich reeds op de komende wintersport. Maar dat betekent ook; inpakken, in de file staan en mogelijk ook de sneeuwkettingen omleggen. Waarom doen we onszelf dit aan? Natuurlijk om weer dat gevoel te ervaren van verse sneeuw onder je voeten, om die heerlijke, frisse berglucht op te snuiven en uiteraard om de eerste sporen door de sneeuw te treken. Wij trapten ons seizoen af in de Franse Alpen in het reusachtige skigebied Paradiski!

Groot, groter, Paradiski

Paradiski, waar ik samen mijn collega Max ben, beschikt over 425 km piste en behoort tot de grootste gebieden ter wereld. Als ik dit probeer te bevatten, dan voel ik me weer die kleine jongen die voor het eerst naar de grote stad gaat. Het grootste aaneengesloten skigebied dat ik tot nu bezocht heb is de Zillertal Arena. Paradiski is ruim twee keer zo groot! De belangrijkste skidorpen zijn La Plagne en Les Arcs. Vanwege het feit dat je vanuit de meeste hotels zo op de piste stapt en het grote aantal vlakke en brede pistes is het een aantrekkelijk gebied voor beginners en families. Maar ook voor de freeriders zijn er uitstekende mogelijkheden op de flanken van de Aiguille Rouge. Wij mogen deze dagen Club Med Les Arcs Panorama, dat zich bevindt in Les Arcs 1600, als thuis beschouwen.

Paradiski Pistenplan

De reis naar Les Arcs 1600

Tijdens de landing in Genève ontwaren wij de eerste witte toppen en voelen we de wintersportkriebels in onze buik. Vanaf Genève rijden we in 2,5 uur naar Club Med in Les Arcs. Onderweg komen we nog langs het kristalheldere meer van Annecy en langs Albertville, host van de Olympische Winterspelen van 1992. De meesten van ons zijn moe na de lange reis, maar hoe dichter bij de sneeuw, hoe opgewekter we weer worden! Bij de afslag Les Arc 1600 hebben we de eerste blik op de pistes. Wit goud! We zijn eindelijk weer in de sneeuw!

Club Med Les Arcs Panorama

Vanuit Club Med Les Arcs Panorama stap je direct de piste op (Foto: © Club Med)

Dag 1: zorgeloos inchecken en skiën maar!

Dankzij de Easy Arrival Services hoeven we ’s ochtends na aankomt nergens over na te denken. Onze schoenen en snowboards die we vooraf geboekt hadden, staan reeds voor ons klaar in de lockers in de skikelder. Vanuit onze kamer staan we in slechts enkele minuten op de piste, die vandaag exclusief voor de gasten van Club Med geopend is. De eerste stap in de sneeuw geeft ons een siddering van geluk. We ademen de heerlijk koele berglucht in en we trekken onze eerste sporen door de Franse sneeuw. De sneeuw is goed en we zijn al snel buiten adem van onze eerste inspanningen van het seizoen. Het uitzicht op de bergen van de Savoie (Mont Blanc!) is adembenemend. Na vele afdalingen besluiten we om de door het hotel georganiseerde freestyleshow nog even mee te pakken. We zien skiërs, snowboarders en bmx’ers de meest indrukwekkende sprongen en salto’s maken. Na afloop trekken wij ons terug in onze kamer om ons voor te bereiden op de rest van de avond: diner en cocktail night. Hoewel deze dag eigenlijk al perfect was, zien we ‘s avonds ook nog eens dikke, witte sneeuwvlokken naar beneden dwarrelen.

Mont Blanc 4 stoeltjeslift in Paradiski

Stoeltjeslift Mont Blanc 4 vertrekt direct bij het hotel

Dag 2: droom ik, of is dat heerlijk poedersneeuw?

De tweede dag begint, net zoals de eerste dag, behoorlijk fris. We hebben nog wat tijd nodig om van de vorige avond te bekomen; maar een fantastisch ontbijt, de frisse berglucht en de eerste afdaling van de dag brengen de goede spirit weer helemaal terug. Vandaag gaan we op pad met onze skigids Luc. Dat is erg praktisch in zo’n groot gebied. We hoeven alleen maar te genieten van de omgeving en we hoeven niet op de route te letten. We verkennen de pistes, skiën door enkele andere dorpen van het gebied en gaan naar de hoogste bereikbare top van het gebied, de 3226 meter hoge Aiguille Rouge. We testen alle pistes en in een tijdsbestek van drie uur nemen we geen enkele lift twee keer. De feeling voor het snowboard hebben we inmiddels weer helemaal terug en Luc leidt ons naar de eerste poederafdaling van het seizoen. Wat ons betreft de highlight van de dag!

Pistes in Paradiski

Oneindig veel pistes, oneindig veel mogelijkheden

Conclusie

Wie zich niet laat intimideren door de grootte van het skigebied, kan in Les Arcs van een heerlijke ontspannen wintersport genieten. Pluspunten zijn er voor de directe toegang tot een reusachtig pisteaanbod en de sneeuwzekerheid die is gewaarborgd vanwege het feit dat 70% van de pistes zich boven de 2000 meter bevindt. Daarnaast kan ieder type skiër, beginner of expert, hier uit de voeten. Door het grote aantal hotelbedden moet je in Les Arcs tijdens het hoogseizoen wel rekening houden met drukte. Wie z'n reisperiode slim kiest, kan echter ongestoord gebruik maken van de 425 kilometer aan pistes. Wij zouden hier graag nog een keer terugkeren om met Luc van de pistes af te knallen, kaasfondue te eten en de gletsjers te bezoeken. Merci aan Club Met et au revoir!

160 - Winter - Hannes

Over Hannes

Op het strand zal je Hannes niet zo snel tegenkomen, hij gaat liever naar de bergen! Zowel in de zomer als winter zoekt hij het graag hogerop. Zijn snowboard heeft hij al op 3 verschillende continenten onder gebonden.