4 januari 2019 door Michiel in 'Alpenweer'' | 0 Reactie(s)

Er is sprake van een krachtige nordstau situatie in de Alpen. Vooral in Oostenrijk vallen tientallen centimeters verse sneeuw op vrijdag en zaterdag. Dit verhoogt ook het lawinegevaar. In de Zwitserse bergen is er weinig van te merken, alleen Graubünden doet nog een beetje mee. In Frankrijk schijnt de zon behoorlijk. Aan de zuidzijde in Italië ook droog weer, met zonnige perioden. Door de inval van koude en drogere lucht kunnen sneeuwkanonnen daar wel goed hun werk doen. De aanwezige sneeuw zal door de droge en koude lucht ook niet snel smelten, ondanks het schijnen van de zon

Tientallen centimeters in Oostenrijk

Een noordooststroming voert vrijdag vrij koude en vochtige lucht naar de Alpenregio. In Duitsland botst deze lucht al op het Beierse Woud en vervolgens op de Alpenhoofdkam. Hierdoor ontstaat er dikke bewolking en gaat het flink sneeuwen. De sneeuwgrens daalt geleidelijk naar 300 meter. Tot zaterdagmiddag valt er 20 tot 50 cm, op sommige plekken nog (veel) meer, de grootste hoeveelheden in Oostenrijk in Salzburgerland en Steiermark. In Beieren en in Tirol zijn de hoeveelheden minder, maar ook daar komt tussen 10 en 30 cm naar beneden. Op de bergtoppen waait het verder stevig.

Frankrijk veel zonneschijn

Een groot contrast met de vrachtladingen aan sneeuw in Oostenrijk, zijn de zonnige condities in Italië, in Zwitserland in Wallis en vooral ook in Frankrijk. De zon schijnt volop in de Dolomieten. In het Aostadal is een waterig zonnetje te zien door de hoge bewolking die overdrijft. Aan de westzijde van de Alpen ga je daarentegen weer wel de zonnebril nodig hebben. De vorstgrens ligt 's middags rond 1.500 meter en rond 2.500 meter staat er -5 graden op de thermometer. De wind is veelal zwak, soms matig uit het noorden tot noordwesten.

Afnemende sneeuw

In de loop van zaterdag neemt de intensiteit van de sneeuwval langzaam af, de sneeuwgrens stijgt daarbij naar ongeveer 700 meter. Op zondag worden de condities echt beter, wat het weer betreft. Aan de andere kant, het gevaar voor lawines neemt sterk toe, zodra de sneeuwval is gestopt. Houd dus de berichten goed in de gaten en bekijk de situatie ter plekke voordat je de piste opgaat. Zeker omdat de temperatuur na het weekend weer wat gaat stijgen, zal het gevaar voor lawines voorlopig nog onverminderd aanhouden.

Weer webcam Aostadal

Lichte bewolking en blauwe lucht in het Val d'Aosta

Verse sneeuw in Gerlos

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Als kind stapte Michiel 10x per nacht uit bed als er sneeuw was voorspeld. Niets was en is mooier dan kijken hoe het witte goud naar beneden dwarrelt. Inmiddels heeft hij van het weer zijn beroep gemaakt.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen