20 december 2018 door Florien in 'Skigebieden onder de loep''

Het Montafon is een prachtig dal in het zuidwesten van Vorarlberg. Het dal wordt omringd door de indrukwekkende bergketens van de Silvretta, Verwall en Rätikon, met als hoogtepunt de 3312 meter hoge Piz Buin. Er liggen 11 dorpen in het Montafon, met elk hun eigen kenmerken en karakter. De ruim 200 pistekilometers hebben voor ieder type wintersporter wel iets te bieden en daarnaast zijn er allerlei leuke winterse activiteiten mogelijk. Er zijn heel veel redenen om een keer op wintersport naar het Montafon te gaan. In dit weblog noemen we er 8.

#1. Een gevarieerd skigebied

Wintersporters vinden in het Montafon ruim 200 km aan pistes. Deze zijn verdeeld over meerdere deelskigebieden, waarvan Silvretta Montafon de grootste is (140 km). De overige skigebieden zijn Gargellen, Golm, Kristberg en Silvretta-Bielerhöhe. Het merendeel van de afdalingen is blauw en perfect voor beginners. Uiteraard is er ook voldoende uitdaging voor gevorderden en experts. De Diabolo afdaling met een hellingsgraad van 70% is daar een goed voorbeeld van. Met de Montafon Brandnertal Card skipas heb je toegang tot alle skigebieden in het Montafon en ook tot die van het Brandnertal. Een totaal van 295 pistekilometers.

Skiën op de piste in het Montafon

(Foto: © Andi Frank, Silvretta Montafon)

#2. Perfect voor families met kinderen

Het Montafon is een ideale bestemming voor families met kinderen van alle leeftijden. Er zijn leuke kinderlanden en de kleintjes worden goed begeleid tijdens hun eerste meters op de ski's door de verschillende skischolen. Ook zijn er tal van activiteiten die je met het hele gezin kunt ondernemen.

#3. Veel leuke winterse activiteiten

Een wintersport in het Montafon is veel meer dan alleen skiën. Je kunt hier tal van andere leuke winterse activiteiten ondernemen. Bijvoorbeeld een tocht met lama’s door het winterse landschap of rodelen op één van de zes rodelbanen.

Wandelen met lama

(Foto: © Andreas Haller, Montafon Tourismus GmbH, Schruns)

#4. Leuke berghutten

Verspreid door het skigebied liggen allerlei leuke berghutten. Hier kun je terecht voor traditionele Oostenrijkse gerechten als Kaiserschmarrn en Käsespätzle, maar ook voor typische gerechten uit het Montafon. Bijvoorbeeld met de bekende Montafoner Sura Kees kaas. Proef de kaassoep of de Montafoner Keesknöfple (pasta met kaas). Ook Brösel is een aanrader. Dit is een maisgerecht dat zowel als ontbijt- als lunchgerecht wordt geserveerd.

#5. Verschillende dorpen om in te overnachten

Er liggen maar liefst 11 dorpen in het Montafon. Allemaal met eigen kenmerken en karakter. Gargellen ligt op 1400 meter hoogte en is daarmee de hoogstgelegen plaats in het dal. Schruns is de meest levendige van allemaal. Het aanbod aan accommodaties is groot. Van luxe hotels, tot schattige pensions en appartementen. Ook zijn er meer dan genoeg restaurants waar je ’s avonds terecht kunt voor een traditionele maaltijd uit de regio of een internationaal georiënteerd gerecht.

#6. Je kunt hier geweldig toerskiën

Toerskiën is een winterse sport die de laatste jaren steeds meer aan populariteit wint. Met speciale vellen onder je toerski’s ‘klim’ je omhoog. Eenmaal boven kun je door de maagdelijke poeder afdalen. Een aanrader in het Montafon is de skitour in Gargellen. Samen met een gids en de juiste (veiligheids-)uitrusting ga je omhoog. De zon verdwijnt onderweg achter de bergen en het wordt langzaam donker. Boven kun je bijkomen met een maaltijd en een kop hete thee. Daarna is het tijd om terug te gaan naar het dal over de net geprepareerde pistes. Een bijzondere ervaring.

Toerskiën tijdens de skitour in Gargellen in het Montafon

(Foto: © Christoph Schöch, Gargellner Bergbahnen GmbH)

#7. De langste afdaling van Vorarlberg ligt in het Montafon

De HochjochTotale is met een lengte van 12 km de langste afdaling in Vorarlberg. De piste gaat van start op de 2430 meter hoge Alpilagrat en voert via piste 1 a, b en c naar beneden. Daarbij ski je door de langste skitunnel ter wereld. Samen met skileraar Joe Tripp kun je iedere woensdagochtend van de HochjochTotale afdalen voordat het skigebied geopend is. Nadat je in alle rust naar beneden bent geskied, ga je terug omhoog naar het Kapellrestaurant voor een typisch bergontbijt. Lees hier alles over de HochjochTotale >

#8. Sneeuwschoenwandelen

Wandelen is misschien niet de eerste activiteit waar je aan denkt tijdens een wintersportvakantie. Toch wil ik je echt aanraden om een keer te gaan sneeuwschoenwandelen. De sneeuwschoenen zorgen ervoor dat je op de dikke sneeuwlaag kunt blijven staan, zonder er doorheen te zakken. Als een ijsbeer wandel je door het prachtige landschap en dat is een bijzondere ervaring. In het Montafon kun je veel verschillende sneeuwschoenwandelingen maken. Bijvoorbeeld de route naar de Silvrettasee. Uiteraard met een lekkere lunch als afsluiter bij het Silvrettahaus of bij Berggasthof Piz Buin.

Sneeuwschoenwandelen in het Montafon

(Foto: © Andreas Haller, Montafon Tourismus GmbH)

Lees hier meer over een wintersport in Montafon in Vorarlberg >

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.