1 november 2018 door Thijs in 'Skigebieden onder de loep''

Het is één van de meest bijzondere dalafdalingen van de Alpen; de ‘Dreier Abfahrt’ op de Innsbrucker Nordkette. Over een afstand van vier kilometer slingert de dalafdaling zich van de Seegrube richting de Hungerburgbahn. Onderweg ervaar je een uniek uitzicht op de hoofdstad van Tirol. De stad lijkt zo dichtbij, dat je op zonnige dagen het gouden dak in het centrum van Innsbruck haast kunt zien schitteren. In dit weblog nemen we dalafdaling nr. 3 op de Nordkette bij Innsbruck onder de loep.

Dalafdaling Nordkette in vogelvlucht

Voor je je aan de dalafdaling waagt, dien je bij bergstation Seegrube op een hoogte van 1905 meter eerst van het uitzicht te genieten. Het weidse uitzicht over het Inntal en Innsbruck is adembenemend. Na alles goed in je op te hebben genomen kun je direct aan de ‘Dreier Abfahrt’, richting de Hungerbrugbahn, beginnen. De rode piste heeft een lengte van 4,3 km en op het bovenste gedeelte kun je heerlijk carven. Verder naar beneden wordt de afdaling smaller en bevind je je meer tussen de bomen. Bij voldoende sneeuw hoeft de Hungerbrugbahn niet het eindpunt te zijn van je afdaling. Via diverse paden is het mogelijk om de stad Innsbruck nog dichter te naderen.

Pistekaart Innsbrucker Nordkette

Pistekaart van de Innsbrucker Nordkette met dalafdaling 3 helemaal links (Foto:© Nordkette.com)

Via wandelpaden en de Alpenzoo richting het centrum

De meeste wintersporters stappen na het maken van de dalafdaling direct weer in de Hungerburgbahn. Max, redacteur van Snowplaza.de, besloot in de winter van 2012 om verder te skiën richting zijn universiteit vlakbij de Alpenzoo. Vanaf de Hungerburgbahn nam hij de besneeuwde Wilhelm-Greil-Weg, die hem langs de steenbokken en adelaars in de dierentuin voerde, tot in de voortuin van de faculteit. Na tien minuten lopen met de ski’s op de nek stond hij middenin het centrum van Innsbruck!

Dalafdaling ‘Der Dreier’ was bijna gesloten

Drie jaar geleden werd er in de lokale kranten geschreven over een mogelijke sluiting van dalafdaling nr. 3. Reden hiervoor was een geschil met de ‘Arbeiterkammer Tirol’, de eigenaar van de grond waarover de afdaling gaat. De pacht zou, in combinatie met het geringe aantal skidagen, te laag zijn om de piste te onderhouden. Gelukkig zijn de Arbeiterkammer en de Nordkette Bergbahnen toch tot een compromis gekomen en is het contract verlengd. Hierdoor is het, bij voldoende sneeuw, gelukkig nog altijd mogelijk om op deze prachtige dalafdaling te skiën.

Freeriden op de Nordkette

Vanaf de Nordkette heb je een waanzinnig uitzicht op Innsbruck (Foto: © Innsbrucker Nordkettenbahnen - Webhofer)

Vaak gesloten door geringe hoeveelheid sneeuw

De dalafdaling van de Innsbrucker Nordkette is helaas niet al te sneeuwzeker en hierdoor regelmatig gesloten. Maar misschien maakt dit de aantrekkingskracht van de piste wel alleen maar groter. Want wanneer de ‘Dreier Abfahrt’ eenmaal geopend is, zijn er weinig andere dalafdalingen in de Alpen die zo’n spectaculair uitzicht bieden. Dat je met een beetje creativiteit en durf nog verder kunt afdalen dan de Hungerburgbahn, geeft de piste nog een mooi extraatje.

Feiten & cijfers van dalafdaling nr. 3 op de Nordkette

Bergstation: Seegrube Lengte: 4300 m
Hoogste punt: 1905 m Hoogteverschil: 1045 m
Hellingspercentage: n.b. Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld
Tip: Verder skiën richting Alpenzoo Preparatie:Regelmatig
Skigebied: Innsbruck - Nordkette Beoordeling:4 sterren

Meer weblogs over een wintersport in Innsbruck

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen