18 juni 2018 door Thijs in 'Nieuws''

Ook de kleine skigebieden kunnen niet achterblijven bij het vernieuwen van hun liftnetwerk. Terwijl de grote skigebieden steeds meer investeren en uitbreiden, is het voor veel kleinere skiregio’s moeilijk(er) om hun hoofd boven water te houden. De Glungezer is zo’n klein, maar fijn skigebied en ligt op 15 minuten rijden van Innsbruck. Op deze plek wordt al meer dan 150 jaar geskied en toerskiërs en wintersporters die houden van rustige pistes weten deze plek op waarde te schatten. De Glungezer gaat gelukkig met de tijd mee en heeft besloten Glungezerbahn I en II te vervangen voor een moderne 10-persoons gondel.

Glungezerbahn I klaar voor start volgend skiseizoen

De oude 2-persoons stoeltjeslift was nodig aan vervanging toe. Er komt een moderne 10-persoons gondel voor in de plaats met een middenstation, die in twee delen wordt aangelegd. Deze zomer wordt er gewerkt aan het onderste deel vanuit Tulfes naar Halsmarter (1560 m). Het heeft flinke tijd geduurd voordat de benodigde 16,5 miljoen euro verzameld was, maar inmiddels heeft het project groen licht gekregen. Gevolg van de aanleg van Glungezerbahn I is dat er tijdens de zomermaanden geen gebruik kan worden gemaakt van de oude lift. Zomertoeristen dienen de afstand (600 hoogtemeters) naar Halsmarter (en omgekeerd) wandelend af te leggen.

Cijfers & feiten van de nieuwe Glungezerbahn I in Tulfes

Bergstation: Halsmarter Lengte: 1796 m
Hoogte bergstation: 1560 m Hoogteverschil: 612 m
Snelheid: 5 m/sec. Tijd: c.a. 06:40 min
Cabinecapaciteit: 10 personen Capaciteit: 2000 pers./uur
Aantal cabines: n.n.b. Plaats: Tulfes

Nieuw skitunnel en sneeuwkanonnen

Ook het dalstation wordt vanzelfsprekend volledig herbouwd. Er komt een modern dalstation voor terug, dat ook onder meer onderdak biedt aan de kassa’s, een skiverhuur en een café. Wintersporters die de 15 kilometer lange dalafdaling hebben gemaakt hoeven in de nieuwe situatie niet de weg over te steken. Er wordt een 61 meter lange skitunnel aangelegd, waardoor je vanaf de piste direct bij de skilift uitkomt. In de toekomst wil de Glungezer ook niet meer afhankelijk zijn van een sneeuwzekere winter. Alle pistes, buiten de dalafdaling, krijgen voor aanvang van wintersportseizoen 2019/2020 sneeuwkanonnen.

Glungezerbahn II volgt in 2020

De aanleg van de tweede sectie van de Glungezerbahn volgt in de zomer van 2020. Dan wordt de sleeplift, die in de zomer ieder jaar wordt omgebouwd naar eenpersoons (!) stoeltjeslift, vervangen en aangesloten op het eerste deel. Glungezerbahn II loopt van Halsmarter naar Tulfein (2055 m) en zal in de toekomst niet langer een bottleneck vormen. Met name tijdens de zomermaanden kon de wachttijd flink oplopen voor deze lift.

Meer informatie over skigebied Glungezer

Skigebied Glungezer ligt bij het dorp Tulfes en maakt onderdeel uit van de skiregio Olympia SkiWorld Innsbruck. Je vindt hier iets meer dan 20 kilometer aan pistes en één van de laatste afdalingen van Tirol. De oefenlift en brede skiweide zijn ideaal voor kinderen en beginners. Bij de Halsmarter lift bevindt zich een kinderland voor de allerkleinsten. Freestylers kunnen zich uitleven in ‘Glungezer Parks’, freeskiërs en snowboarders hebben hier de beschikking over een pro line, easy line en een special line voor kinderen. Aan heerlijke authentieke hutten hebben ze in dit compacte en gemoedelijke skigebiedje ook geen gebrek, de Tulfer Hütte en Gluckserhütte zijn echte aanraders!


Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.