23 oktober 2018 door Kees in 'Wedstrijdsport''

Als de weersomstandigheden een beetje meezitten (er wordt komend weekend veel sneeuw voorspeld), staat zaterdag niets een prachtige opening van het ski-wedstrijdseizoen in Sölden in de weg. Ondanks de hete zomer is de piste op de Rettenbachgletscher in een wonderbaarlijk goede conditie. Toch hopen de organisatoren nog op een laagje verse sneeuw deze week.

Storm en sneeuw voorspeld in Sölden

De opening van het wedstrijdseizoen eind oktober geeft bij veel skiërs ieder jaar weer hetzelfde gevoel: de zomer is definitief voorbij, de winter komt eraan! En het is dit jaar alsof ook moeder natuur precies op tijd de knop omzet. Want in de Alpen wordt vanaf het weekend een flinke portie sneeuw verwacht. De mogelijke sneeuw baart de organisatoren van de reuzenslalom in Sölden (jubileumeditie, de wedstrijd wordt voor de 25ste keer georganiseerd) wel enige zorgen. De gletsjer is namelijk nogal gevoelig voor wind en er zijn meteorologen die dit weekend een flinke storm verwachten. Vorig jaar moest de mannenwedstrijd nog worden afgelast vanwege de harde wind.

14-daagse weersverwachting Sölden

Er wordt komend weekend veel sneeuw verwacht in Sölden!

Groen licht voor de piste

Maar ook andere weersomstandigheden kunnen roet in het eten gooien, zoals dichte mist en regen (2010), te veel sneeuwval of juist een gebrek aan sneeuw (2007). Dat laatste kan nu eigenlijk niet meer gebeuren. Zoals ook in andere gebieden slaat Sölden sneeuw uit het vorige seizoen op in ‘depots’ die op grote hoogte worden afgedekt met isolatieplaten en landbouwfolie, zodat de zon er geen vat op krijgt. Een paar weken geleden is deze sneeuw verspreid over de wedstrijdpiste en flink aangestampt, zodat de harde minimumlaag van 45 cm werd bereikt. Zo lang er geen sneeuw valt, wordt deze laag aangevuld met kunstsneeuw. Maar dat kan alleen ’s nachts wanneer de temperatuur in het algemeen onder het vriespunt ligt. De internationale skifederatie heeft wél al groen licht gegeven voor de wedstrijd: de piste is gecheckt op veiligheid voor de skiërs en is in de juiste conditie.

Discussie over het tijdstip van de seizoenopening

In de loop der jaren is er flink gediscussieerd over het tijdstip van de seizoensopening. Maar Sölden kon telkens met statistieken bewijzen dat de kans op goed weer en goede piste-omstandigheden op deze hoogte groter is in oktober, dan in november en december. Het nadeel is wel dat de wedstrijdskiërs na deze wedstrijd een tijdje in de wachtkamer moeten plaatsnemen. De volgende wedstrijden zijn pas op 17 en 18 november in Levi (Finland). Daarna reist het hele circus de Atlantische Oceaan over, op weg naar Canada en de VS. Pas halverwege december is Europa weer aan de beurt.

Finishstadion World Cup Sölden met publiek

Het publiek zal komend weekend weinig van de zon kunnen genieten (Foto: © Ötztal Tourismus)

Topsnelheid van 80 km/u

Terug naar de Rettenbachgletscher, met zijn relatief vlakke start- en finishgedeelte en het steile tussenstuk (hellingspercentage: maximaal 65%). De start vindt plaats op 3040 meter en het finishstadion ligt op 2670 meter. Er worden op het parcours (afhankelijk van de weers- en pisteomstandigheden) tussen de 41 en 56 poortjes geplaatst en skiërs kunnen een topsnelheid van zo’n 80 km per uur halen.
Het deelnemersveld kent ook een Nederlander: Maarten Meiners. Maar bij de mannen zal de winst waarschijnlijk gaan naar één van de grote favorieten: de Oostenrijker Marcel Hirscher, de Noor Henrik Kristoffersen of de Fransman Alexis Pinturault. Met als outsider de veteraan Ted Ligety (VS).

Lindsey Vonn begint aan laatste wedstrijdseizoen

Bij de vrouwen is het lijstje kanshebbers een stuk langer. De beste papieren hebben de Duitse Viktoria Rebensburg (winnares van vorig jaar), Tessa Worley (Frankrijk) en Mikaela Schiffrin (VS). Ook de Zwitserse favorieten Wendy Holdener en Lara Gut zijn niet kansloos. Zoals het er nu naar uitziet doet Lindsey Vonn (VS) zaterdag eveneens mee. Het wordt het allerlaatste wedstrijdseizoen van de blessuregevoelige 34-jarige Vonn, zo heeft ze kortgeleden bekendgemaakt. Daarin zal ze nog wel proberen het record te breken van de legendarische Zweedse skiër Ingemar Stenmark. Vonn heeft nu 82 wereldbekerzeges op haar naam staan en Stenmark 86.

De reuzenslalom van Sölden is zaterdag en zondag te zien vanaf 9.45 uur (eerste manche) en 12.45 uur (tweede manche) op Eurosport en de Duitse publieke zenders ARD en ZDF.

Wedstrijdskiër World Cup Sölden

Alle grote namen staan komend weekend aan de start in Sölden (Foto: © Ötztal Tourismus)

Skiën is voor Kees als een tweede leven. In het normale leven is hij geen snelheidsduivel, maar op de piste…Hij gaat meerdere keren per jaar naar de bergen. Zijn favoriete skigebieden liggen vooral in Zwitserland.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen