Skip to navigation Skip to main content
16996 - Skirama Dolomiti: ontdek alle acht skigebieden (1)
© Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. / foto di Paolo Bisti - Lucon

In het westen van Trentino, te midden van de Brenta Dolomieten, het Adamello-Presanella en Orles-Cevadale gebergte, ligt Skirama Dolomiti. Deze skiregio bestaat uit maar liefst 8 skigebieden, die samen goed zijn voor 380 kilometer piste. Prachtige uitzichten, goed eten, tal van leuke activiteiten en Italiaanse gezelligheid zijn allemaal kenmerken van deze regio. In dit weblog nemen we de skigebieden van Skirama Dolomiti onder de loep en vertellen we je meer over deze bestemming.

Skirama Dolomiti: 8 topskigebieden

Skiregio Skirama Dolomiti adamello brenta bestaat uit de skigebieden: Madonna di Campiglio, Pinzolo, Folgarida – Marilleva, Pejo, Pontedilegno – Tonale, Paganella Ski, Monte Bondone en Alpe Cimbra – Folgaria, Lavarone. Samen goed voor 380 pistekilometers en 150 liften. Na een intensieve samenwerking tussen deze acht, is eind jaren '90 de skiregio Skirama Dolomiti ontstaan. Een aantal skigebieden zijn onderling met elkaar verbonden en een aantal niet. Wel zijn ze allemaal toegankelijk met één skipas: de SuperSkirama Ski Pass. Op die manier kun je in één wintersportweek gemakkelijk meerdere gebieden ontdekken. De pistes zijn perfect geprepareerd en er zijn allerlei leuke activiteiten mogelijk. In de vele berghutten op de piste kun je genieten van het heerlijke Italiaanse eten voor een aangename prijs. Families, stellen of vriendengroepen, iedereen voelt zich thuis in Skirama Dolomiti.


Madonna di Campiglio/Pinzolo/Folgarida – Marilleva: de grootste van allemaal

Tot enige jaren geleden bestond het skigebied van Madonna di Campiglio/Pinzolo/Folgarida – Marilleva uit drie aparte skigebiedjes, maar deze zijn inmiddels met elkaar verbonden. Met ruim 150 pistekilometers is dit het grootste skigebied van skiregio Skirama Dolomiti. Het skigebied heeft voor ieder type wintersporter wel iets te bieden. Gevorderden kunnen iedere dag een andere tocht skiën en voor beginners zijn er heerlijke blauwe afdalingen om op te oefenen. Ook families voelen zich hier thuis. Overal geniet je van een schitterend uitzicht op de Brenta Dolomieten, maar vanaf de top Doss del Sabion boven Pinzolo, lijkt wel alsof je ze aan kunt raken. Op de terrassen van de berghutten kun je van dit uitzicht genieten.

Liften & pistes: 150 km piste, 60 liften
Hoogte: 850 – 2500 meter hoogte
Tip: de 3,5 km lange DoloMitica afdaling

16996 - g=e679e9b0 f11d 4d94 aa34 91ab176c6285 (1)
(Foto: © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - foto di Alessandro Trovati)
(Foto: © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - foto di Alessandro Trovati)

Pejo: skiën en ontspannen

Pejo is één van de oudste toeristische bestemmingen in het Val di Sole en staat sinds 1650 bekend om het bronwater. Er zijn dan ook tal van wellness faciliteiten waar je na het skiën kunt ontspannen. Het skigebied Pejo 3000 is sneeuwzeker en reikt tot een maximale hoogte van 3000 meter. Voor kleine kinderen is er het Pejo Kinderland en voor oudere kinderen en volwassenen zijn er tal van heerlijke pistes. Ook is er een leuke en uitdagende funslope.

Liften & pistes: 20 km piste, 7 liften
Hoogte: 1400 – 3000 meter hoogte
Tips: de 8 km lange dalafdaling vanaf 3000 meter en avondskiën

Paganella Ski: familiebestemming

Paganella Ski is een gemoedelijk skigebied, middenin het landschap van de Brenta Dolomieten. Vanaf het hoogste punt in het skigebied kun je zelfs het Gardameer zien. De 40 pistekilometers hebben ieder type skiër wel iets te bieden, maar vooral families voelen zich hier thuis. De lesmogelijkheden en faciliteiten zijn uitgebreid. Zo zijn er maar liefst vijf verschillende kinderlanden, vijf oefenpistes en meer dan 190 gecertificeerde skileraren en skileraressen aanwezig. Voor de allerkleinsten is er de Paganella Kids Club. Ook zijn er speciale familiehotels te boeken.

Liften & pistes: 40 km piste, 14 liften
Hoogte: 1028 – 2125 meter hoogte
Tip: ideale bestemming voor families

Monte Bondone: ideaal voor freestylers

Monte Bondone ligt in het hart van Trentino, niet ver van de hoofdstad Trento. Met 20 pistekilometers is dit geen groot skigebied, maar de mogelijkheden voor freestylers zijn dat wel. Dat heeft alles te maken met de aanwezigheid van het snowpark. Dit park is enkele jaren geleden compleet vernieuwd en biedt onder andere een halfpipe, kickers, rails en boxes. Ook aan langlaufers is gedacht. Direct naast Monte Bondone ligt hoogvlakte Viote met 35 km loipes.

Liften & pistes: 20 km piste, 5 liften
Hoogte: 1184 – 2090 meter hoogte
Tip: Happy Snow by Night (avondskiën en een verlicht snowpark)

Pontedilegno – Tonale: skiën op de gletsjer

Dankzij de aanwezigheid van de Presena gletsjer kan er in Pontedilegno – Tonale geskied worden van eind oktober tot half mei. De gletsjer bereikt een maximale hoogte van 3016 meter. Eén van de hoogtepunten in het skigebied is de dalafdaling vanaf de gletsjer naar Ponte di Legno. Met een lengte van 11 km behoort deze piste tot één van de langste in de Alpen. Verspreid door het skigebied zijn allerlei leuke berghutten te vinden. Aan het einde van de dag kun je een drankje drinken in de feestelijke après-ski.

Liften & pistes: 100 km piste, 28 liften
Hoogte: 1121 – 3016 meter hoogte
Tips: de 11 km lange dalafdaling (Paradiso) en de après-ski

16996 -  (1)
(Foto: © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - foto di Russolo)
(Foto: © Fototeca Trentino Sviluppo S.p.A. - foto di Russolo)

Alpe Cimbra: Folgaria - Lavarone: ideaal voor beginners

Skigebied Alpe Cimbra: Folgaria – Lavarone beschikt over 104 kilometer piste. Het skigebied bestaat uit twee delen, die niet met liften verbonden zijn. Wel kun je gemakkelijk pendelen met de skibus. De meeste pistes liggen bij Folgarida-Dimaro. Het skigebied heeft voor ieder type skiër wel iets te bieden. Het merendeel van de afdalingen is blauw en dat maakt dit gebied ideaal voor beginners. Ook voor families zijn er veel faciliteiten. Bijvoorbeeld een familievriendelijk hotel, kidsclub en speciale familiepistes.

Liften & pistes: 104 km piste, 34 liften
Hoogte: 1200 – 1850 meter hoogte
Tips: ijskarten, ijsklimmen, fatbiken, sneeuwschoenwandelen en een tocht met een hondenslee.


Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.