21 juni 2017 door Miranda in 'Nieuws''

Nieuw skiverbond Nauders en Skiarena Vinschgau

Goed nieuws voor wintersporters die komend seizoen naar Nauders of de skigebieden in Vinschgau op wintersport gaan. Na een plotseling opheffen van 'Skiparadies Reschenpass' vorige winter, hebben de diverse skigebieden uit het Italiaanse Zuid-Tirol en het Oostenrijkse Nauders de handen weer ineengeslagen en zijn tot een samenwerking gekomen. Er is een nieuw skiverbond ontstaan met daarin maar liefst 6 skigebieden: Nauders, Sulden am Ortler, Trafoi, Watles, Schöneben en Haideralm. Door de nieuwe samenwerking is de skipas vanaf december 2017 geldig in 2 landen en goed voor 52 liften en 211 pistekilometers.

Ruzie op de Reschenpass

Sinds 1999 bestond het Skiparadies Reschenpass, een samenwerkingsverband tussen Bergkastel Nauders, Haideralm en Schöneben. In april 2016 stapte Nauders na lang gesteggel, maar toch vrij plotseling, uit dit samenwerkingsverband. Het gevolg was dat de gasten in Nauders, maar ook in de Italiaanse gebieden afgelopen winter niet meer met één skipas toegang hadden tot alle liften. Wilde je een dagje ergens anders skiën, dan betekende dat een losse dagpas kopen. Aanleiding van Nauders om destijds uit het verband te stappen, was een - volgens hen - oneerlijke verdeling van de inkomsten. Nauders zag veel van de skipassenopbrengst naar Italië stromen en was hierover ontevreden. De diverse partijen konden niet tot overeenstemming komen, wat tot gevolg had dat Skiparadies Reschenpass uiteenviel in april 2016.

Stoeltjeslift in het skigebied Schöneben

Komende winter kun je met je Nauders skipas ook weer skiën in het Italiaanse Schöneben

Skiverbond met 3 nieuwe partijen

En hoewel alle partijen riepen dat ze zich 'heel goed' konden redden zonder elkaar, waren veel wintersporters toch ontevreden. Genoeg reden voor de verschillende partijen om na een jaar pauze weer opnieuw rond de tafel te gaan zitten. Dit keer dus met 3 nieuwe partijen erbij: Sulden, Watles en Trafoi. Alle partijen geven aan dat de gesprekken in een prettige sfeer zijn verlopen en dat ze blij zijn met deze nieuwe ontwikkelingen. Blij zullen ze zeker zijn, maar eenvoudig zal het niet geweest zijn. Verdeling van geldstromen blijft altijd een lastig probleem bij skiverbonden en hier spelen ook nog eens twee nationaliteiten een rol: het cultuurverschil tussen Oostenrijkers en Italianen kan behoorlijk groot zijn. Maar gelukkig zijn ze het dit keer eens geworden en hopelijk blijft dit skiverbond lang bestaan.

Nieuwe naam nog onbekend

De nieuwe naam van de skipas en het skiverbond is op dit moment nog niet bekend, maar de prijzen wel. Vanaf een 2-daagse skipas is deze geldig in alle 6 de gebieden. Een 6-daagse skipas in het hoogseizoen kost voor een volwassene € 216,50 en voor kinderen € 118,-. In het laagseizoen zijn de prijzen € 189,- en € 103,50. Uiteraard is de prijs van de skipas hoger dan vorig jaar in Nauders (€ 207,50 in het hoogseizoen), maar voor de verhoging van € 9,- krijg je wel bijna 3 x zoveel pistes tot je beschikking.

Skigebied Bergkastel Nauders

Het skigebied Bergkastel in Nauders

Over Nauders en Skiarena Vinschgau

Nauders ligt in Oostenrijk op een steenworp afstand van de Reschenpas en de Italiaanse grens. Het skigebied op de de Bergkastel in Nauders is het grootste van het nieuwe skiverbond en biedt zo'n 75 km aan afwisselende pistes. Door haar hoge ligging (tot 2850 meter) is het skigebied behoorlijk sneeuwzeker. Op dit moment wordt de nieuwe Goldwasserexpress lift in Nauders gebouwd, hierover binnenkort meer. Het Italiaanse Sulden am Ortler is tevens erg sneeuwzeker, doordat de pistes hier tot een hoogte van 3150 meter reiken. De 65 km pistes zijn hier over het algemeen niet al te moeilijk. De andere 4 skigebieden in het Italiaanse Vinschgau zijn wat kleiner, rustiger en staan bekend als fijne gebieden voor families met kinderen.

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.