Skip to navigation Skip to main content

Gampenbahn: nieuwe 6-persoons stoeltjeslift in Ischgl

Ischgl zou Ischgl niet zijn, wanneer zij voor skiseizoen 2018/2019 geen nieuwe skilift(en) zouden plannen. De bestaande Gampenbahn wordt vervangen door een moderne 6-persoons stoeltjeslift met stoelverwarming en kap. Ook komt er bij het dalstation een nieuw bedieningsrestaurant met 100 zitplaatsen. De Gampenbahn vervoert wintersporters richting de top van de Palinkopf, waar ook het eindpunt is van de Palinkopfbahn die dit seizoen is geopend. Door de komst van de nieuwe Gampenbahn kan de oude 4-persoons stoeltjeslift die sinds 1988 in gebruik was met pensioen. De lengte van het nieuwe traject is 2416 meter en er wordt 924 meter hoogteverschil overbrugd.

Moderne, 6-persoons stoeltjeslift

Het dalstation van de nieuwe Gampenbahn (1924 m) bevindt zich rechts van de Fimabach en 30 meter lager ten opzichte van het huidige station. Voortaan stap je in met behulp van een lopende band in een van de 122 6-persoons stoeltjes. Met een snelheid van 5,5 m/s kan de lift 2800 wintersporters per uur richting een hoogte van 2848 meter hoogte vervoeren. Mocht de motor van de skilift het onverhoopt begeven, dan is er een extra elektromotor om de lift met een gereduceerde snelheid van 1000 personen te laten draaien.

Bergstation op 2848 meter hoogte

Het bergstation van de Gampenbahn ligt 130 meter ten zuiden van de onlangs aangelegde Palinkopfbahn. Op de top van de Palinkopf bevindt zich de grens tussen Oostenrijk en Zwitserland. De plek waar je uitstapt blijft onveranderd ten opzichte van de huidige situatie. De lift wordt ondersteund door 21 palen en dat zijn er 4 minder dan nu het geval is. Extra pistekilometers levert de komst van de nieuwe Gampenbahn niet op.

Cijfers & feiten van de nieuwe Gampenbahn

Bergstation: Palinkopf Lengte: 2146 m
Hoogte bergstation: 2848 m Hoogteverschil: 924
Snelheid: 5,5 m/sec. Tijd: n.n.b.
Stoeltjescapaciteit: 6 personen Capaciteit: 2800 pers./uur
Aantal stoeltjes: 122 Plaats:Ischgl

Nieuw bergrestaurant Gampenalp

Er komt echter niet alleen een nieuwe lift in dit deel van het skigebied, maar ook een nieuw restaurant. Restaurant Gampenalp gaat plaats bieden aan 100 hongerige wintersporters en bevindt zich straks op een hoogte van 1990 meter. Het gebouw krijgt de uitstraling van een authentieke berghut en gaat voor de eigen stroom- en watervoorziening zorgen. Vanaf de start van wintersportseizoen 2018/2019 kun je aanschuiven in restaurant Gampenalp.

5 heerlijke berghutten in de Silvretta Arena Ischgl - Samnaun >

Meer informatie over Silvretta Arena Ischgl – Samnaun

De Silvretta Arena Ischgl - Samnaun is een modern skigebied dat constant in ontwikkeling is. Vrijwel ieder jaar worden er nieuwe liften aangelegd met de Gampenbahn als meest recente voorbeeld. Het skigebied staat daarnaast bekend om de hoge sneeuwzekerheid. 90% van de pistes ligt boven de 2000 meter en al vroeg in het seizoen gaan de liften hier weer draaien. In totaal beschikt het skigebied over meer dan 235 kilometer piste die tot een hoogte van maximaal 2872 meter reiken. Een andere trekpleister van Ischgl is de après-ski. De Paznauner Taja, de Trofana Alm en de Kuhstall zijn bij iedereen, die wel eens in Ischgl is geweest, bekend. Op 30 april wordt het wintersportseizoen in Ischgl afgesloten met het Top of the Mountain concert met Helene Fischer.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.