Skip to navigation Skip to main content

8 redenen voor een wintersport naar Tsjechië

(Foto: © SkiResort Cerná Hora - Pec)

Een wintersport naar Tsjechië is niet iets waar veel wintersporters aan zullen denken. Zij gaan al jaren naar de Alpen en weten eigenlijk niet beter. Toch is dat zonde, want ook Tsjechië biedt allerlei mogelijkheden voor een wintersportvakantie. Natuurlijk is het zo dat de skigebieden een stuk kleiner zijn dan in de Alpen, maar daarentegen is het ook een stuk goedkoper. Vooral families met kinderen en beginners zullen zich erg vermaken in de skigebieden. Er zijn natuurlijk tientallen redenen om een keer op wintersport te gaan naar Tsjechië. In dit weblog heb ik er 8 voor je op een rijtje gezet.

#1. Lekker goedkoop

Een wintersport in Tsjechië is een stuk goedkoper dan in de Alpenlanden. Afhankelijk van de grootte van het skigebied en de bestemming kost een skipas tussen de 80 en 170 euro voor 6 dagen. Ook voor de accommodatie, het eten en de drankjes betaal je fors minder.

(Foto: © SkiResort Cerná Hora - Pec)

#2. Klein, maar fijn

De skigebieden in Tsjechië zijn niet groot, maar wel ontzettend fijn. Je komt gebieden met meer dan 40 pistekilometers tegen (zoals Černá Hora - Pec) , maar deze zijn weer verdeeld over een aantal deelskigebieden en niet onderling met elkaar verbonden. Skigebied Spindleruv Mlyn behoort met ongeveer 24 pistekilometers tot één van de grootste aaneengesloten skigebieden van het land.

#3. Een prachtig landschap

Het landschap van Tsjechië is heel anders dan dat van de Alpen. Ondanks dat je namen als het 'Reuzengebergte' tegenkomt, reiken de meeste skigebieden niet veel hoger dan 1100 meter. Met enkele uitzonderingen tot 1600 meter. De meeste pistes liggen tussen de bomen en bieden prachtige uitzichten over de omgeving. Het landschap is glooiend en erg bosrijk.

#4. Sneeuwzeker

Ondanks het feit dat de skigebieden niet zo hoog liggen, zijn ze wel sneeuwzeker. De afgelopen jaren heeft men steeds meer gemoderniseerd en dat betekent dat er ook meerdere sneeuwkanonnen zijn gekomen. Laat moeder natuur het dus een beetje afweten, dan wordt de sneeuw hiermee aangevuld.

(Foto: © SkiResort Cerná Hora - Pec)

#5. Net zover rijden als naar de Alpen

De meeste Tsjechische skigebieden liggen op ongeveer dezelfde afstand als de skigebieden in de Alpen. Gemiddeld is het zo'n 1000 km rijden vanaf Utrecht. Omdat veel wintersporters de andere kant op gaan, zul je met minder files te maken hebben, dan wanneer je richting Oostenrijk of Frankrijk rijdt. En dat is dus nog een extra voordeel!

#6. Perfect voor families en beginners

De skigebieden in Tsjechië zijn niet groot, maar daarmee wel lekker overzichtelijk. Vooral families en beginners zullen zich erg thuis voelen op de glooiende afdalingen. Veel skigebieden hebben leuke kinderlanden, waar de kleintjes hun eerste ervaringen in de sneeuw kunnen opdoen. Naast skiën kan er in veel gevallen ook gesleed of gerodeld worden. Beginners kunnen uren oefenen op de makkelijke afdalingen.

(Foto: © SkiResort Cerná Hora - Pec)

#7. Een gezellige wintersport

Wellness, après-ski en restaurants, je komt het allemaal tegen tijdens een wintersport in Tsjechië. Na een actieve dag op de pistes kun je de dag afsluiten met één van deze drie opties en gezelligheid is daarbij gegarandeerd. Of het nou met een goedkoop biertje in de après-ski is of in je badpak in de wellness. De lokale bevolking is vriendelijk, gastvrij en erg behulpzaam.

#8. Heel anders dan de Alpen

Een wintersport naar Tsjechië is heel anders dan een wintersport naar de Alpen. Allereerst natuurlijk de taal en het landschap, maar ook de hele sfeer die er hangt. Gemoedelijk is hier helemaal op z'n plaats, maar ook gezellig en bijzonder. Naast skiën kun je ook nog allerlei andere activiteiten ondernemen. Ga bijvoorbeeld een middag naar één van de meest dichtstbijzijnde steden om wat cultuur op te snuiven of ga schaatsen, wandelen, langlaufen of rodelen.

(Foto: © Skiareál Rokytnice nad Jizerou)

Waarom ga jij graag naar Tsjechië? Laat het ons weten in een reactie.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.