14 februari 2010 door Inge in 'Reisverslagen''

Les Trois Vallées wordt ook wel beschreven als ‘The Ski Area of your dreams’, met recht, vind ik! Wat een uitgestrekt en prachtig skigebied is dit! Afgelopen week hebben jullie het eerste deel van mijn wintersportvakantie in dit gebied kunnen lezen, hierbij deel twee.

Uitzicht vanaf de Col de Rosaël op Val Thorens (rechts op de foto) en Les Menuires, dat links onder Val Thorens ligt.

Dag 5: het hoogste punt van de Trois Vallées

De dag startte met bewolking, maar het weerbericht beloofde ons dat het op zou klaren, dus op naar het hoogste punt van de Trois Vallées voor een fantastisch uitzicht. Dit hoogste punt is te vinden in Val Thorens, ‘Bouchet’ genaamd, op de gletsjer ‘du Bouchet’ op 3230 meter. Vanaf de Col de Rosaël, waar je een mooi uitzicht hebt op zowel Val Thorens als Les Menuires, kun je een blauwe of rode piste skiën richting de Peyron lift. Bovenaan de Peyron lift kun je richting de top gaan met de Bouchet lift. Niet zo ver gevorderde skiërs / snowboarders raad ik aan om niet naar de top te gaan, aangezien er vanaf de top slechts 2 rode pistes naar beneden gaan. Daarbij waren deze pistes ook niet geprepareerd toen wij er waren (er hing een bordje met informatie over de toestand van de pistes bij de lift). Je hebt wel een erg mooi uitzicht vanaf dit punt. Er ontstond dan ook een file bovenaan bij de lift door alle mensen die een foto wilden maken. We hebben gegeten onderaan de Rosaël lift, die je weer terug brengt naar de Col de Rosaël. Overigens een tip wat eten betreft, voor degenen met een klein budget: onder het vertrekpunt van de gondels Cairn en Caron is een picknickplek gevestigd waar je binnen kunt zitten. Handig als je je eigen gemaakte broodje op wilt eten tijdens koude dagen.

Uitzicht vanaf het hoogste punt van de Trois Vallées op de 'Bouchet'.

Hoe zo geen apres-ski in Frankrijk? Feest op de piste bij La Folie Deuce.

Op de terugweg naar Les Menuires kwamen we via de 3 vallées 1 lift bij restaurant / bar ‘La Folie Douce’, waar het één groot feest was. Hoezo geen après-ski in Frankrijk? Het terras, waar de dj aan het draaien was, stond zo vol dat veel mensen zelfs buiten op de piste meegenoten van het feest.

Dag 6: Zon en warm!

Van het ene uiterste in het andere. Was het zondag nog -23 graden op de berg, nu was het +4 graden, ofwel een verschil van 27 graden in een paar dagen tijd! Niet iedereen was hier dan ook op voorbereid, gezien het vele aantal mensen dat langs de piste stilstond om truien en jassen uit te trekken. Ook voor mij waren de ventilatiemogelijkheden in mijn jas en broek een welkome verkoeling. In het zonnetje zijn we via Méribel naar Courchevel 1650 geskied, van helemaal rechts op de pistekaart, naar helemaal links op de pistekaart. Courchevel 1650 is het uiterste punt in de Trois Vallées, ver weg, maar wel heerlijk rustig op de pistes! We kwamen hier via de Creux piste, een fantastische lange rode piste! Echt een aanrader! Via Courchevel weer teruggeskied. Hier ski je weer wat meer tussen de bomen (voor de liefhebbers). Lekker veel pistekilometers gemaakt in het zonnetje. Een fantastische dag!

Op de wat lager gelegen pistes kom je weer richting de boomgrens.

Dag 7: Sneeuw!

Vandaag sneeuwde het en niet zo’n klein beetje ook! Het leek wel hagel. Het weerbericht omschreef het weer van vandaag als ‘very bad weather’. Dit weerhield ons er echter niet van om de piste op te gaan. Heerlijk skiën in de verse poeder! Erg veel lol gehad, zeker om een paar beginnende vrouwen die na ongeveer iedere bocht vielen en zich hardop afvroegen hoe ze ooit beneden zouden komen. Het was wel zwaar, maar het heeft toch ook wel weer wat, die sneeuw. Een mooie afsluiter van deze geweldige week!

Conclusie

Les Trois Vallées is een fantastisch skigebied! Je kunt ontzettend veel kilometers maken zonder dat je dezelfde pistes hoeft te skiën (op verbindings- en dalpistes na). Hierbij nog even een korte conclusie na deze wintersportvakantie:

  • Les Trois Vallées is een skigebied voor iedereen. De beginner kan hier uitstekend uit de voeten, maar ook de gevorderde skiër, snowboarder en de off-piste fans.
  • Ten opzichte van andere Franse skigebieden die ik heb bezocht vond ik de pisterestaurants over het algemeen gezellig. Ook zijn er veel terrassen bij de restaurants waar je de mogelijkheid hebt om je eigen lunch op te eten.
  • Kun je heerlijk in de zon skiën met de Sunny Express (in Les Menuires en Méribel), tenminste, als het zonnig is…
  • Kun je in Les Menuires (La Croisette) heerlijk eten bij La Trattoria
  • Wil je feesten? Ga naar Val Thorens!
  • Het viel mij op dat veel mensen met een camera op hun helm de piste af gingen. Een nieuwe trend?
  • Ook viel het mij op dat er weinig snowboarders waren ten opzichte van skiërs, ik denk dat de verdeling ¼ om ¾ was. Ook een nieuwe trend???
  • Ik kom zeker nog eens terug hier!!

Inge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!