9 februari 2010 door Inge in 'Reisverslagen''

Afgelopen week heb ik doorgebracht in het grootste skigebied ter wereld: Les Trois Vallées. Het was in één woord: fantastisch! Een korte opsomming: 600 km pistes, 180 skiliften en 7 met elkaar verbonden resorts. Lees hier een verslag van de eerste helft van mijn wintersportweek in dit prachtige skigebied.

Dag 1: Les Trois Vallées, here we come!

Na weken van voorpret, weerberichten en webcams checken, was de dag van vertrek eindelijk aangebroken! Zoals ik in een eerder weblogartikel al had vermeld, was de auto dit jaar ingeruild voor de trein. Om 6.05 stonden wij op Schiphol, waar de Ski-Thalys om 6.26 zou vertrekken. De Thalys was keurig op tijd, de snelheid werd snel opgevoerd tot maar liefst 300 km per uur en voordat we het wisten zaten we al in de Franse Alpen. In de trein zelf was het erg gezellig, voornamelijk in de bar, waar een groep ‘vaders en zonen’ de sfeer erin hielden. Rond 2 uur arriveerden we in Moutiers, op zoek naar de bussen. Nu had het de vrijdagnacht en zaterdagochtend echter behoorlijk gesneeuwd. Er was een ongeluk gebeurd en er reden vanaf 6 uur in de morgen al geen bussen meer! Hebben wij weer… Maar ja, wel een goed vooruitzicht op verse sneeuw op de pistes! Na 1,5 uur wachten en 3 uur in de bus, waar je normaal gesproken 45 minuten over doet waren we om half 7 gearriveerd in Les Menuires. Na een zoektocht naar het appartement, dat snel gevonden was, volgde een eerste kennismaking met ‘La Croisette’, het centrum van Les Menuires. Hier hebben we heerlijk gegeten bij ‘La Trattoria’. Een erg gezellig restaurant met een gezellige bar, waar Franse specialiteiten en pizza’s worden geserveerd. Hier zouden we vast nog eens komen… Daarna snel op zoek naar ons bed, want de volgende dag wilden we fit op de piste staan.

Dag 2: Val Tho

Brr, wat koud! Was het eerste wat ik dacht toen ik buiten kwam. Het was niet zo heel gek dat ik dit dacht, met temperaturen van -23C op de berg en -19C in het dal! De lucht was echter strak blauw en het zonnetje stond aan de hemel. Op naar Val Thorens, dat ook wel Val Tho wordt genoemd. Met de ‘Funitel Peclet’ omhoog gegaan, waarvandaan je prachtige afdalingen kunt maken, waaronder de blauwe afdaling ‘Tête Ronde’ of rode afdaling ‘Christine’. Na wat andere afdalingen in dit prachtige gebied met de ‘Moraine’ en ‘Col’ omhoog gegaan richting 3130 meter, waar we werden getrakteerd op een prachtig uitzicht! Op de top wat gegeten, waarbij we snel onze drankjes op moesten drinken, omdat ze anders bevroren in het glas. Alhoewel het de eerste dag was, hadden we de smaak te pakken en hebben we ook Les Menuires nog even verkend. Hier hebben we aan het eind van de dag nog wat mee kunnen pakken van de zon, dankzij de zogenaamde ‘Sunny Express’. Dit zijn pistes die in de zon liggen en op de pistekaarten worden aangeduid met zonnetjes. Moe maar voldaan sloten we de dag af met de prachtige blauwe ‘Mont de la Chambre’ piste.

Uitzicht vanaf 3130 meter, bovenaan de 'Col' piste.

Val Thorens.

Dag 3: Bontjassen spotten

Wow, alweer een blauwe lucht en de zon! Iets minder koud met -13C op de berg en -9C in het dal. Op naar de andere valleien. Via Les Menuires naar Méribel Mottaret geskied op 1750 meter. Hier vandaan de Saulire 1 en Saulire 2 genomen en met de mooie afdalingen ‘Chamois’ en ‘Cerf’ naar Méribel 1450 geskied. Daarna naar Courchevel. Doel bereikt: bontjassen gespot! Courchevel is duidelijk wat sjieker dan de overige resorts in de Trois Vallées! Dit is ook te merken aan de bergrestaurants hier, met luxe ligstoelen en nette obers (niet overal hoor). Uiteindelijk via La Tania en Méribel weer terug geskied naar Les Menuires, over de ‘Gros Tougne’ en ‘La Violette’, die op het einde van de dag erg druk kan zijn.

Dag 4: La Masse

Gordijntjes open: geen zon, maar wolken. Geen probleem, we waren er al op voorbereid dankzij het weerbericht dat iedere dag wordt opgehangen in het ‘Office de Tourisme’ in het ‘winkelcentrum’ van La Croisette. In de ochtend de pistes op de ‘La Masse’ verkend. Ook hier werden we weer getrakteerd op een prachtig uitzicht! Wat is dit toch een supergebied! Het is wel aan te raden om hier in de ochtend te skiën, omdat de pistes dan in de zon liggen (als je zon hebt, tenminste…). Tussen de middag gegeten bij ‘Le Chalet des Neiges’, bovenaan de Roc des 3 Marches lift. Gezellig restaurant, met lekkere gerechten tegen een redelijke prijs. Tevens konden de we de handschoenen even op laten drogen bij de openhaard. Weer buiten gekomen was het licht gaan sneeuwen. Op naar St. Martin de Belleville, via lange blauwe pistes. Een gezellig dorpje met veel sfeer. In de sneeuw weer terug naar La Croisette in Les Menuires. Waar we ons tegoed hebben gedaan aan heerlijke crepes bij 'Le Tilbury'. Dit is een bakkertje, ontbijt/lunchzaakje en afhaaltentje in een. Binnen is het niet heel erg gezellig, maar aan de balie kun je overheelijke crepes, paninis, baguettes en hamburgers bestellen voor zeer redelijke prijzen!

Uitzicht vanaf La Masse op Les Menuires.

Uitzicht vanaf de Tougnete, waarvandaan we weer terug keerden richting Les Menuires.

Later meer...

Hierbij het eerste deel van mijn wintersportweek in Les Trois Vallées, later deze week volgt het tweede deel.

door Thijs op 10 februari

Inge, Je moet nog naar de mont blanc, op tijd vertrekken. Dat is helemaal een uitzicht!! Wat vond je van de Christine? Ik persoonlijk vind deze een super afdaling tussen het massief door, ik wil graag mijn zonen meenemen naar deze piste maar werd elke keer verhinderd door weersomstandigheden. De peperworst bij het winkeltje in het centrum van Val thorens is zalig bij een lekker biertje. Ga uitkijken naar deel 2 van je reisverslag Groet ThijsInge ‘moet’ ieder jaar minimaal een paar keer op de ski’s staan. Ze houdt van lange dagen skiën, lekker eten in de zon op het terras en daarna een gezellige après-ski. Het complete wintersportplaatje dus!

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen