17 maart 2009 door Miranda in 'Skitechniek''

In Nederland zijn veel indoorskibanen. Een perfecte manier om in conditie te blijven buiten je wintersportvakantie om. Uiteraard is het gevoel van de rolbaan anders dan verse sneeuw onder je ski’s, maar het is een goede manier om aan je techniek te werken.

Wat is een rolbaan?

Een rolbaan is een lopende band bekleed met kunstgras. De band loopt van onder naar boven onder je door, waardoor je het gevoel hebt naar beneden te skiën of boarden. De band kan ingesteld worden qua snelheid en steilheid, waardoor het zowel voor beginners als gevorderden geschikt is. Indoorbanen beschikken over een ruim aanbod ski’s, schoenen en boards en dit is meestal inbegrepen in de prijs. Uiteraard kan je ook je eigen schoenen gebruiken, maar je eigen board of ski’s kan je beter thuis laten. De baan is niet zo goed voor je materiaal.

Dat doen we wel even...

Een paar jaar geleden wilde mijn vriend, jarenlang fervent snow-boarder, de overstap maken naar carveski’s. Hij had ooit wel op ski’s gestaan, maar dat was lang geleden. We zijn naar de plaatselijke rolbaan gestapt voor een proefles. Aangezien ik altijd wel in ben voor een rondje skiën ging ik mee, ik dacht: “Dat doen we wel even...”

Terug in pflug

Vol overtuiging dat ik toch wel een redelijke skiër ben, stapte ik enthousiast op de baan. De leraar raadde mij aan niet direct “normaal” te gaan skiën, maar eerst even in pflug te gaan staan (de bekend “pizzapunt” met de skipunten bij elkaar) om zo even feeling te krijgen met de band. Na enige oefening kreeg ik er toch wat paralelle bochten uit, maar wat viel dat tegen! Ik remde steeds teveel af in de bocht, waardoor ik weer bovenaan de baan belandde. De grap was dat het voor mijn vriend veel eenvoudiger leek, terwijl hij al zo’n 20 jaar niet op ski’s had gestaan! Doodmoe, maar voldaan stapten we na de eerste les van de baan af. Die oneindige piste is echt vermoeiend, maar leuk!

Conditietraining

Na de eerste proefles ben ik ook iedere week met Richard mee geweest. Skiën op een indoorbaan is een goede conditie- en krachttraining. Je skiet non-stop 6 tot 10 minuten en dat is best pittig. Ga maar na hoe vaak je normaal gesproken toch even stopt tijdens een afdaling op de piste. Iedere paar minuten misschien? Je kan dus lekkere “skibenen” kweken op zo’n baan.

Techniek

Doordat je skiet met een enorme spiegel voor je neus wordt je direct geconfronteerd met je eigen skistijl. Als je les hebt, staat de leraar slechts op een paar meter afstand dus kan je direct tips en aanwijzingen geven. De basistechnieken kan je prima aanleren op zo’n baan. Voor beginners zal het daarna best even wennen zijn in de sneeuw, maar je hebt een enorme voorsprong als je de basis op een rolbaan hebt geleerd.

Ik ben erg enthousiast over de rolbaan, een goede voorbereiding voor de wintersport en bovendien gewoon erg leuk. Wat zijn jouw ervaringen met de ‘oneindige piste’?

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen