1 augustus 2017 door Joris in 'Nieuws''

Tyrol Air Ambulance

Helaas, de gipsvluchten worden dit jaar afgeschaft. En dat is eigenlijk goed nieuws, want ze zijn niet meer nodig. Voor Tyrol Air Ambulance was het niet langer rendabel de vluchten te organiseren, waardoor brekebenen nu zelf vervoer naar huis moeten regelen. Het is de angst van iedere wintersporter. Je daalt rustig op je gemakje de piste af als er ineens iemand van rechts komt en je afsnijdt. Je wijkt snel uit en komt ten val. Krak. Een pijnlijke scheut in je been. Voor je het weet zit je samen met een clubje andere pechvogels op de gipsvlucht naar huis.

Tyrol Air Ambulance

Wintersport gaat hand in hand met ongelukken. Elk jaar zijn er tal van mensen die een been, arm of pols breken. Tijdens het seizoen, van december tot begin april, helpt hulpcentrale SOS International honderden mensen veilig thuis te komen. Ze kregen daarbij altijd hulp van Tyrol Air Ambulance (TAA). Zij beschikken over een aantal speciale ambulancevliegtuigen met medische apparatuur.

Einde van de gipsvlucht

Maar samen je leed delen op de gipsvlucht zit er vanaf deze winter niet meer in, want TAA heeft aangekondigd ermee te stoppen. Dit betekent dat SOS International extra vervoersmiddelen in moet zetten om iedereen veilig thuis te krijgen. Volgens SOS daalt het aantal mensen dat met de gipsvlucht naar huis moet al jaren. Een gipsvlucht is namelijk niet de meest reguliere manier om gewonden naar huis te brengen. Volgens de directeur van SOS International gaat 80% van de gewonde wintersporters al gewoon met een lijnvlucht, ambulance of taxi naar huis. Nu TAA stopt gaat SOS de voorzieningen voor mensen die anders met een gipsvlucht waren gegaan uitbreiden.

Gipsvlucht

Ook geen 'parasolvluchten’ meer

Ook de zogenaamde ‘parasolvluchten’, van mensen die tijdens de zomervakantie gewond raken, komen te vervallen. Hierdoor komt een lange samenwerking ten einde. SOS International en TAA werkten namelijk al sinds de jaren ’80 samen om iedereen veilig weer thuis te krijgen. Ook de parasolvluchten worden opgevangen door normale lijnvluchten en speciale ambulancevluchten.

Bron: UnitedConsumers

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.