11 oktober 2017 door Nick in 'Algemeen'' | 0 Reactie(s)

Noorwegen uitzicht op piste

Skiën in Noorwegen, het is iets wat misschien niet meteen in je op komt. In Noorwegen kan de echte wintersportliefhebber zijn hart volledig ophalen. Gigantische skigebieden vind je er niet, maar naast het skiën zijn er tal van andere activiteiten. Zo is Noorwegen een waar langlauf-walhalla. Dankzij de noordelijke ligging is Noorwegen erg sneeuwzeker, hierdoor zijn de langlaufloipes en wandelroutes iedere winter lange tijd open. Zo kun je optimaal genieten van het Noorse mooie winterlandschap. Noorwegen heeft genoeg te bieden voor de wintersporter. Mocht je het skiën zat zijn, dan stap je achterop een huskyslee, trek je je winterwandelschoenen aan of ga je de langlaufloipes verkennen.

Skigebieden in Noorwegen

Trysil is het grootste skigebied dat in Noorwegen te vinden is, hier vind je 71 kilometer aan pistes. De veelzijdige bestemming ligt vlakbij de grens met Zweden. Het hoogst bereikbare punt in Trysil ligt op 1100 meter, geen Alpenhoogten hier dus. Des ondanks is het hier heel sneeuwzeker en vind je hier goede pistes. Bij Skihytta liggen prachtige blauwe en rode pistes die voor zowel beginners als gevorderden geschikt zijn. Voor de doorgewinterde skiër biedt Høgegga een aantal pittige zwarte pistes aan.

Snowplaza heeft Trysil ook bezocht, lees hier het reisverslag >

Andere populaire skigebieden in Noorwegen zijn:

Pistes Trysil

Foto: © Ola Matsson, SkiStar Trysil

Skiën op Olympische pistes

Ook rondom Lillehammer kun je goed skiën. Mede dankzij de Olympische Winterspelen van 1994 die in Lillehammer/Hafjell werden gehouden, liggen in de gebieden rondom dit Olympisch winteroord goede pistes. Voor de omgeving Lillehammer kun je ook de Lillehammer skipas kopen. Deze pas geeft je toegang tot de volgende gebieden: Lillehammer/Hafjell, Skeikampen, Sjusjøen Skisenter, Gålå en Kvitfjell. De sneeuwconditie is in Noorwegen vrijwel altijd goed. Dankzij de noordelijke ligging is het er zeer koud en valt er ieder seizoen genoeg sneeuw.

Jumper Lillehammer

Foto:© Visit Lillehammer AS

Langlaufen in Noorwegen

Noorwegen is langlaufland nummer één op internationale schaal. In Noorwegen liggen meer dan 10.000 kilometer aan langlaufloipes, dat is ongeveer van Utrecht naar Kenia. De langlaufer kan zijn hart ophalen in Noorwegen met dit geweldige aanbod aan loipes. In Noorwegen vind je een een groot aanbod aan langlaufgebieden zoals: Beitostølen, Gålå, Geilo, Hemsedal, Kvitfjell en zo kun je de lijst nog veel verder aanvullen. Tegenwoordig is het mogelijk om compleet verzorgde langlaufreizen naar Scandinavië te boeken. Deze reizen bestaan niet enkel uit het verkennen van de prachtige loipes, maar ook bijvoorbeeld uit wolvenexcursies, berghuttochten (met heerlijke Noorse gerechten) en Noorderlichtreizen.

Langlaufen in Sirdal

Foto: © Sirdal Ski Resort Norway

Nieuwe bestemmingen

Ook zijn er sinds kort weer nieuwe Noorse wintersportlocaties online gekomen op Snowplaza: Myrkdalen, Sjusjøen, Spåtind, Kvitfjell en Spåtind. Dit zijn bestemmingen met een beperkt aanbod aan pistekilometers, maar die wel garant staan voor de échte Noorse wintersportervaring.

Myrkdalen
Myrkdalen is een kindvriendelijk skidorp met een eigen skigebied. Het skigebied behoort tot het gebied Voss. In Myrkdalen vind je ook gezelligheid na het skiën in het Puddler Afterski Café.

Kvifjell
Kvitfjell is een skigebied wat vlakbij Lillehammer ligt. Het is een nieuw skigebied wat gebouwd werd voor de Olympische Winterspelen van 1994. Je vindt hier ook een erg kindvriendelijk winterdorp genaamd Kvitfjell Resort.

Sirdal
Sirdal is een klein skigebied met een gelijknamig dorp: Sirdal Ski Resort. Naast het skiën is er genoeg te beleven in Sirdal, zo heb je er wonderschone langlaufloipes en geweldige huskytochten.

Sjusjøen
Sjusjøen is een klein dorp met grootse langlauffaciliteiten: maar liefst 300 kilometer aan loipes liggen rondom het dorp. Ook is er een kleinschalig skigebied te vinden genaamd Sjusjøen Skisenter. Op 20 kilometer afstand van Sjusjøen ligt het Olympisch winteroord Lillehammer.

Spåtind
Spåtind beschikt over een piepklein skigebied: Spåtind Skisenter. Het is een ideale bestemming voor de wintersportliefhebber met jonge kinderen. Omdat het een klein skigebied is kun je je kinderen hier lekker hun gang later gaan, verdwalen is praktisch onmogelijk.

Myrkdalen dorp

Foto: © Myrkdalen Mountain Resort

Prijzen in Noorwegen

Een wintersport in Noorwegen is niet bepaald goedkoop. Het leven in Scandinavië is nou eenmaal iets duurder dan in de Alpen. De skipasprijzen zijn vrij normaal, voor een 6-daagse skipas in Trysil betaal je 1919 Noorse kronen (ongeveer € 205,-). In een klein skigebied als bijvoorbeeld Spåtind Skisenter kost een 6-daagse skipas je slechts 1225 Noorse kronen (ongeveer € 130,-). De prijzen voor eten en drinken liggen echter hoger. Voor een biertje in horecagelegenheden betaal je al snel omgerekend nabij de € 8,50, en de prijzen van hoofdgerechten in restaurants verschillen van € 20,- tot € 35,-

Noorse burger

Foto: © Visit Norway

Bereikbaarheid Noorwegen

Noorwegen is op verschillende manieren bereikbaar. Vanaf Schiphol gaan er vluchten richting Oslo en Bergen. Beide bestemmingen zijn minder dan twee uur vliegen. Vanaf deze luchthavens kun je verder reizen per trein, bus of huurauto richting je wintersportbestemming. Het is ook mogelijk om per auto naar Noowegen te gaan. Zo is skigebied Hemsedal, een vrij centraal Noors skigebied ongeveer 17 uur reizen vanuit Nederland. Bij deze reis ga je ook een klein stukje met de ferry. Je vertrekt vanuit het Deense Hirtshals en vaart naar de haven van de Noorse hoofdstad Oslo.

Ferrytocht Noorwegen

Foto: © Visit Norway/Willy Skogly

Wintersport in Noorwegen

Noorwegen is een waar winterparadijs. Voor de vele pistekilometers kun je beter naar de Alpen gaan, maar naar Noorwegen ga je ook niet alleen voor het skiën. Vrijwel alle gebieden in Noorwegen zijn erg familievriendelijk. Zelfs in de kleinste gebieden vind je de beste faciliteiten voor je kinderen. Daarnaast hoef je in Noorwegen niet stil te zitten. Naast skiën zijn er genoeg activiteiten te beleven: van ijsvissen tot huskytochten. En als allerbelangrijkste punt is Noorwegen een echt langlaufparadijs. Al met al is het sneeuwzekere Noorwegen dus een hele bijzondere ervaring en zeker aan te bevelen.

Ben jij wel eens op wintersport in Noorwegen geweest? Laat een reactie achter!

Huskytocht

Foto:© Visit Lillehammer

Reactie(s)

Laat een reactie achter

Nick stond vanaf zijn derde levensjaar op de ski's en heeft sindsdien de smaak te pakken. Een winter zonder skiën kan hij zich niet meer voorstellen en de SkiWelt kent hij inmiddels op z'n duimpje.

Wintersport aanbiedingen
travel Top 3
Wintersport aanbiedingen