Skip to navigation Skip to main content
1000404 - 1000404 - Skigebied Popova Sapka (Noord-Macedonië) - nl-NL

Skigebied Popova Sapka (Noord-Macedonië)

Popova Sapka in het kort

Hoogte: 1650-2525 meter

  • Sneeuwzeker skiën van november tot april
  • Skiën op een van de hoogste bergen van Noord-Macedonië
  • Met de gondel naar de stad Tetovo

Gelegen in het grootste bergmassief van Noord-Macedonië , het Šargebergte, ligt een fijn skigebied: Popova Sapka. Het is tevens een van de oudste skigebieden van het land en een uitstekende bestemming wat betreft de sneeuwzekerheid. Met een groot aantal hoge bergtoppen en de grootste sneeuwval die het land kent, wordt er hier geprofiteerd van een vrij lang skiseizoen. Je kunt hier doorgaans van november tot en met april prima op wintersport. Verwacht geen enorme hoeveelheden aan afdalingen en pistekilometers, maar een compact skigebied gelegen in een waanzinnig landschap. Het skigebied Popova Sapka telt namelijk ongeveer 20 km aan pistes, waarvan de afdalingen zowel eenvoudig als uitdagend kunnen zijn.

De oorsprong van het skigebied Popova Sapka wordt al in 1947 gelegd. Daarmee is dit het oudste wintersportoord van Noord-Macedonië. Het is dan ook al jarenlang een populair resort onder locals, mede door de gunstige ligging. Gelegen in het Šargebergte, dat maar liefst 20 bergtoppen telt die boven de 2500 meter reiken, en waarvan de hoogste berg Titov Vrv (2748 m) deel uitmaakt van het skigebied, is er aan sneeuw geen gebrek. Bovendien ligt het skigebied Popova Sapka op slechts 65 km van de hoofdstad Skopje, waardoor het relatief eenvoudig en snel te bereiken is voor een wintersport in de Balkan.

Op wintersport in het skigebied Popova Sapka

Met een totaalaanbod van ongeveer 20 km aan pistes is het skigebied Popova Sapka niet enorm, maar het is wel gevarieerd. De pistes strekken zich uit tussen de 1650 en 2525 meter, waardoor je verzekerd bent van mooie witte hellingen van goede kwaliteit. De pistekilometers zijn verdeeld over vijftien verschillende afdalingen, waarvan het overgrote deel roodgekleurd is. Maar er zijn ook blauwe en zwarte pistes te vinden, waardoor eigenlijk ieder type wintersporter hier terecht kan. Het skigebied wordt ontsloten door twee stoeltjesliften en vijf sleepliften. Er is ook een gondel die het skigebied verbindt met de nabijgelegen stad Tetovo.

Pistes

Liften

Extra informatie

Blauwe pistes: 2 Sleepliften: 5 Seizoenstart: November
Rode pistes: 8 Stoeltjeslift(en): 2 Seizoenseinde: April
Zwarte pistes: 5 Gondels: 1 Gletsjer: -
Skiroutes: - Treinen: 0 Minimale hoogte: 1650 m
Totaal: 20 km Capaciteit: 11000 pers/uur Maximale hoogte: 2525 m
1000404 -

Voordelig op wintersport

Een van de voordelen van een wintersport in Noord-Macedonië is dat je half niet zoveel kwijt bent dan als je gaat skiën in de meeste Alpenbestemmingen. De prijzen van skipassen, accommodaties en materiaalhuur liggen ver onder de prijzen die de meeste wintersporters gewend zijn. Ook tijdens je pauzes betaal je maar weinig voor een drankje of een hapje. Hierdoor kun je dus voor relatief weinig geld van een heerlijke skivakantie genieten, ideaal voor prijsbewuste vakantiegangers.

Poederparadijs voor de gevorderde wintersporter

Ben jij een fervente skiër of snowboarder en wil je meer dan de geprepareerde pistes ontdekken, ook dan kun je hier uitstekend op wintersport. Het skigebied Popova Sapka kent ook buiten de pistes een groot aantal mogelijkheden om van de sneeuw te genieten. Samen met ervaren gidsen van SharOutdoors die het landschap en gebied op hun duimpje kennen, kun je genieten van de dikke sneeuwlaag en word je meegenomen naar de mooiste plekken. Vanaf hier kun je prachtige tours maken buiten de paaltjes en knallen in een waar poederparadijs.

Lees meer over de tours met SharOutdoors

1000404 -  (1)

Verblijven in Popova Sapka

Ga je op wintersport in skigebied Popova Sapka, dan is er een ruim aanbod aan accommodaties. Je kunt verblijven in fijne of luxe hotels, zoals Hotel Skardus, dat over een uitstekend restaurant beschikt en een heerlijke wellnessruimte, en waar het bovendien ook kinderen aan niets ontbreekt. Ook zijn er heerlijke appartementen om te verblijven, bijvoorbeeld van Casa Leone, waar je niet ver van de pistes overnacht.

Popova Sapka: in de naam van een oude legende

De oorsprong van de naam van het skigebied Popova Sapka kent een bijzonder verhaal. Popova Sapka kan namelijk worden vertaald naar ‘hoed van de priester’, een naam die ontstaan is dankzij een oude legende. Het verhaal vertelt over een oude priester die in dit stukje landschap het leven heeft gelaten. Enkel zijn hoed is teruggevonden, en zodoende was de naam van het gebied ‘Popova Sapka’ geboren.