Skip to navigation Skip to main content

Wintersport trends en gadgets 2022/2023: mee met de tijd

Wat moeten we noteren op het gebied van skimateriaal en wintersportgadgets? Welke kleuren zie je aankomende winter terug op de piste? Welke merken zetten zich op de kaart? En welke accessoires wil je in je koffer stoppen voor je wintersportvakantie? De nieuwe collectie van DAKA bestaat uit een aantal opvallende nieuwigheden die we als wintersportliefhebber echt in de gaten moeten houden. Specialist Matthijs praat ons helemaal bij over de wintersport trends en gadgets van 2022/2023.

Matthijs is wintersport ambassadeur bij DAKA en is al 20 jaar werkzaam in de branche. Als ski- en snowboardspecialist, importeur van het nieuwe materiaal, manager van een aantal wintersportwinkels en specialist op skitestevents vult hij met grootse kennis en passie het hele jaar door zijn dagen met wintersport. Dé persoon om ons mee te nemen in de nieuwste trends op wintersportgebied voor 2022/2023. Wat kunnen we dit jaar verwachten?

Breed is beter

Als we het over type ski’s hebben, valt op dat de collectie voornamelijk wordt uitgebreid met bredere ski’s. Matthijs ziet een duidelijke verandering waarbij wintersporters steeds minder vaak kiezen voor de voorheen populaire raceski en de all mountain ski een geschiktere keuze lijkt te worden. “Wintersporters hebben tegenwoordig een ski nodig voor alle omstandigheden. ’s Ochtends vroeg is een slalomski lekker op een strak geprepareerde piste, maar het grootste gedeelte van de tijd die je aan het skiën bent heb je te maken met andere omstandigheden. Je moet een ski hebben waar je elke dag van de week en elk moment van de dag goed op kunt skiën. Een brede ski waar je goed op glijdt bij verschillende condities, zoals een all mountain ski, is daarom tegenwoordig veel meer in trek. Dat zien we terugkomen in het ski-aanbod.”

Meer snowboardgemak

Snowboarders kunnen een stuk meer comfort verwachten. Zo verkoopt Burton al jaren snowboards met een step-on binding, waarbij je als snowboarder direct in je board kunt klikken. Nu komen er ook merken die de pasvorm van hun schoenen aanpassen aan de binding, maar volgens Matthijs is de grootste ontwikkeling voor snowboarders toch wel de Nidecker Supermatic binding. “Deze nieuwe binding werkt bij alle soorten schoenen. Een wereld van verschil voor de snowboarder, want die kan met elke schoen zo in zijn of haar board klikken. Hoeven we eindelijk niet meer op de snowboarders te wachten!”

Poederkleuren en volledige skipakken

Daar waar vorig jaar heftige prints nog in de mode waren, zal het pistebeeld komend skiseizoen veel rustiger zijn. “Pakken in één kleur zijn weer helemaal in. Een broek en jas van dezelfde kleur is iets wat je veel terugziet in de nieuwe collectie bij DAKA. Poederkleuren zijn hot dit jaar, zoals zachtblauw, -roze of lichtgroen. Ook opvallend is dat de eendelige skipakken weer terug van weggeweest zijn. Voorbeeld zijn de skipakken van Oneskee, een cool merk met een eigentijdse stijl. Daarnaast zijn leren accenten op skipakken in de mode.” Wil je toch uitpakken? Dan moet je volgens Matthijs naast high fashion merk Goldbergh ook merken als KELLY en High Society in de gaten houden.

 

Laagjes, laagjes, laagjes

Wat voor weer het ook wordt tijdens je wintersport, de truc is om laagjes aan te trekken zegt Matthijs. “Grote kans dat je aankomende winter geen warme kont krijgt tijdens je rit in de stoeltjeslift, dus het is een aanrader om laagjes aan te trekken. Een thermoshirt van merinowol is altijd lekker, maar je kunt ook gewoon meerdere lagen over elkaar aantrekken van ander materiaal.”

Je kan m’n rug op

Een wintersportaccessoire die in populariteit aan het winnen is, is de rugtas. Matthijs ziet dat daar steeds meer vraag naar is. Een handig item dat onder de huidige omstandigheden erg praktisch is. “Geen enorme rugzakken, maar juist de kleinere, compacte varianten zie je meer en meer over de toonbank vliegen. Een uitkomst als je meerdere lagen aan hebt getrokken en het toch warmer blijkt te zijn dan je dacht, of voor het meenemen van eigen broodjes.” Merken die mooie, functionele rugtassen bieden zijn bijvoorbeeld Dakine, Burton en Ortovox.

Niet mixen, wel matchen

Wil je er aankomend skiseizoen helemaal in stijl bijlopen? Dan kan dat volgens Matthijs prima. “Hoewel zwart altijd koploper blijft, is de mode momenteel behoorlijk uitgebreid. Veel mutsen in de huidige collectie zijn in dezelfde stijl als de skipakken: veel zachte tinten. Ook rugtassen worden in die kleuren verkocht. Je kunt er dus helemaal gematcht bij lopen, iets wat je veel terug gaat zien aankomend skiseizoen!”

Over Marlous

Skiën en Marlous zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Na de nodige wintersportvakanties waarbij ze zowel op de ski’s als het snowboard stond, is ze nog een stapje verder gegaan. Zo heeft ze met veel plezier een aantal seizoenen gewerkt als skilerares in Ski Juwel.