Skip to navigation Skip to main content
Sneeuwkanonnen in actie in SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental draait al 20 jaar volledig op groene stroom uit hernieuwbare waterkracht. Duurzaamheid is bij dit skigebied een belangrijke leidraad in de bedrijfsvoering. Niet voor niets is de SkiWelt, dat tot de grootste skigebieden van Oostenrijk hoort, een van de meeste duurzame skigebieden ter wereld. Er worden jaarlijks grote investeringen gedaan om de exploitatie van dit skigebied op de laatste stand van duurzaamheid te brengen en te houden.

Waterkracht en watergebruik

Al sinds 2002 is de stroom voor alle 83 skiliftinstallaties voor 100% afkomstig uit waterkracht. Waterkracht is in Tirol, waar de SkiWelt ligt, in rijke mate aanwezig uit bergstromen en stuwmeren die het smeltwater uit de bergen afvloeien en opslaan. Ook voor het besneeuwen van de pistes wordt van water gebruik gemaakt. SkiWelt beschikt in het skigebied over 16 waterreservoirs, die zo zijn aangelegd dat ze opgaan in de omgeving en eruit zien als natuurlijke bergmeren. De waterreservoirs vullen zich 's zomers met regenwater, dat wordt gebruikt voor het besneeuwen van de pistes. 's Winters prepareren 65 pistebully’s 's nachts de pistes. Sinds vijf jaar zijn ze uitgerust met een GPS-systeem, waardoor de sneeuwhoogte kan worden gemeten en de sneeuw heel nauwkeurig en gericht kan worden verdeeld. Daarmee bespaart de SkiWelt sinds 2017 ca. 25 procent aan water, stroom en kosten. 

Zonne-energie uit eigen zonnepanelen

In de afgelopen jaren wordt er ook steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie. Bij de ‘Sonnenlift’ in de SkiWelt Brixen, een van de eerste volledig op zonne-energie draaiende skiliften ter wereld, is dat al sinds 2008 het geval. De eerste zonnepanelen werden in datzelfde jaar geplaatst, bij de Jochlbahn en Zinsbergbahn in SkiWelt Brixen en op de Brandstadl in SkiWelt Scheffau. Inmiddels liggen er op steeds meer gebouwen en skiliften in de SkiWelt zonnepanelen. Sinds afgelopen voorjaar draait SkiWelt Ellmau op de energie die met de eigen zonnepanelen wordt opgewekt. In het voorjaar is er geïnvesteerd in een zonnepanelenpark, met een capaciteit van 350 kilowattpiek. Daarmee kan tot 350.000 kWh energie per jaar worden opgewekt, wat in de toekomst tot 50% op externe stroom en energiekosten gaat besparen.

Duurzaamheid in de bedrijfsvoering van de SkiWelt

Kreuzjöchlsee waterreservoir voor de besneeuwing van SkiWelt Westendorf
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
Besneeuwing van de pistes met technische sneeuw, gemaakt van zuiver water
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
GPS-Sneeuwmeetsysteem in de cabine van een pistenbully in de SkiWelt
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental / Christian Kapfinger
De Sonnenlift in SkiWelt Brixen draait al sinds 2008 op zonne-energie
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH
Zonnepanelen op het dak van het bergstation van de Jochbahn in SkiWelt Brixen
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH

Vitamine Z aanbiedingen

Wil je zelf wat zonne-energie komen opdoen in de SkiWelt? Dit jaar bestaat de SkiWelt 45 jaar en dat wordt gevierd met mooie aanbiedingen op de skipassen. Tot februari geldt er in de online ticketshop van de SkiWelt een vroegboekkorting van 10% voor skipassen voor minstens 3 dagen voor de periode 18 maart – 10 april 2023. Ook geldt op 19 januari en 23 maart nog het speciale gereduceerde jubileumtarief van € 45,00 voor een dagskipas.

Samen genieten van duurzame wintersport in de SkiWelt
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental / Dietmar Denger
Duurzame wintersport: met een goed gevoel skiën in de SkiWelt

Gebruik van restwarmte

Ook voor de verwarming van bedrijfsgebouwen wordt in de SkiWelt hernieuwbare energie gebruikt. Naast pellets en biomassa wordt er met behulp van warmtepompen gebruik gemaakt van restwarmte van liftinstallaties, sneeuwkanonnen en transformatoren die elders langs de 270 km pistes in het skigebied vrijkomt. Het bergrestaurant Choralpe in SkiWelt Westendorf wordt verwarmd door middel van restwarmte uit de SkiWeltbahn en de Choralmbahn, twee gondelbanen die bij het bergrestaurant samenkomen. Ook de restwarmte van de Alpenrosenbahn in SkiWelt Westendorf en van de Hexenwasserbahn in SkiWelt Söll wordt voor verwarmingsdoeleinden gebruikt.

Met trein en bus naar de SkiWelt

Is duurzaam reizen naar je wintersportbestemming voor jou belangrijk? Ook dan is de SkiWelt een bestemming naar je hart. Met het treinstation ‘Bergbahn’ direct naast de skilift in SkiWelt Hopfgarten, is de SkiWelt pionier als het erom gaat om trein- en busvervoer voor wintersporters te stimuleren. SkiWelt is pilotpartner van de ÖBB NightJet, de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegen, die iedere avond vanuit Amsterdam vertrekt en je door de nacht naar de SkiWelt brengt. Met de aansluitende transfer service op de treinstations van Kufstein en Wörgl naar alle SkiWelt bestemmingen, kom je ’s ochtends uitgerust aan en kun je direct van start gaan op de skipiste.

Skipassen SkiWelt dit jaar met Jubileumkorting online kopen
© SkiWelt Wilder Kaiser - Brixental Marketing GmbH

Jubilerende SkiWelt

SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental is bij wintersporters zeer geliefd vanwege de grootte met 270 blauwe, rode en zwarte pistes, de 80 enorm gezellige berghutten die overal in het skigebied staan, de 83 moderne skiliften en de vele extra’s zoals avondskiën en muziekevents die er geboden worden. Vanuit de negen idyllische dorpen in het skigebied heb je met comfortabele gondelbanen direct toegang tot de pistes. Eerder dit winterseizoen schreven we een special over de SkiWelt, ter ere van hun 45-jarig jubileum. Daarin lees je wat er allemaal in dit skigebied te beleven is.

Dit weblog is geschreven in samenwerking met SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental Marketing GmbH.

Winter Esther

Over Esther

Hoewel Esther ooit is begonnen met skiën, ging haar wereld pas echt open toen ze op een snowboard kwam te staan. Vanaf dat moment is ze nergens liever dan op de pistes! Ze is zelfs zo dol op wintersport, dat Oostenrijk drie jaar lang haar thuisbasis was.