Skip to navigation Skip to main content

Gebroken been op de piste? Wat dekt jouw verzekering?

Ongeluk

Er is niets beter dan de bergen te verkennen op ski’s of snowboard en te genieten van verse poedersneeuw. Je voelt je weer helemaal één met de natuur en de adrenaline stroomt door je heen. Maar zoals elke wintersporter weet, brengt jouw geliefde winteravontuur ook een aantal risico's met zich mee.

Wintersport: groot plezier, maar niet zonder gevaar

Elk jaar raken duizenden mensen geblesseerd tijdens hun wintersportvakantie. De ongevallen variëren van onschuldige blauwe plekken tot serieuze blessures. Onder skiërs komen beenbreuken en knieproblemen vaker voor, terwijl snowboarders juist een groter risico lopen op het oplopen van hersenschuddingen of polsletsel.

Zelfoverschatting als grote boosdoener

Nederlanders skiën met een flinke dosis zelfvertrouwen op de piste. Uit onderzoek van Eurocross en LUMC blijkt dat bijna 80 procent van de skiërs hun vaardigheden overschatten. Mannen overschatten zichzelf statistisch gezien nog vaker dan vrouwen. Al deze zelfoverschatting vergroot de kans op een blessure behoorlijk. Daarnaast heeft slechts een derde van de wintersporters maar één week les gehad, en traint maar 3 procent voorafgaand aan hun reis.

Ga je dus binnenkort op wintersport? Sport een paar keer per week om je conditie te verbeteren voor die lange pistes. Après-ski? Jawohl, maar zorg dat je ook de rust krijgt die je lichaam nodig heeft. Zo verminder jij het risico op blessures.

Goede zorgverzekering: Minder stress op de piste

Fanatiek skiën in het buitenland neemt natuurlijk meer risico’s met zich mee dan een zonvakantie op een strandbedje. Voordat jouw winteravontuur begint, is het dus verstandig om je zorgverzekering onder de loep te nemen en te checken of je wintersportdekking hebt.

Daarnaast kunnen de medische kosten van een ski-ongeluk variëren van enkele honderden tot duizenden euro's. Veel hangt af van de ernst van de blessure, maar ook de locatie van het ongeval. Zo kunnen de kosten voor behandeling in Zwitserland hoger zijn dan in Frankrijk. De Nederlandse vergoedingen gelden voor de verzekeraars als standaard. Controleer daarom goed hoe je zorgverzekering medische kosten in het buitenland dekt. Er kunnen namelijk veel verschillen zijn tussen de zorgkosten in het buitenland ten opzichte van Nederland.

Het perfecte moment om te vergelijken

Omdat er veel aanbieders zijn is het verstandig om je eigen zorgverzekering te vergelijken. Nu is het perfecte moment om je zorgverzekering onder de loep te nemen, zodat je goed voorbereid op wintersport kan gaan in 2024. Bekijk of je verzekering nog steeds aan je behoeften voldoet en of je de dekking hebt die aansluit bij jouw wintersportvakantie. Een goede zorgverzekering is de basis voor een veiliger en fijner gevoel op de piste!

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.