Skip to navigation Skip to main content

6 fascinerende wintersportactiviteiten in Val Gardena

Skiënd stel in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena

De tijd dat een skigebied slechts een verzameling van pistes en liften was, ligt ver achter ons. Tegenwoordig is er in iedere wintersportregio van alles te doen, zowel op als buiten de pistes. Hierop vormt Val Gardena geen uitzondering. Integendeel: in dit Italiaanse skigebied is het door de enorme variatie aan wintersportactiviteiten onmogelijk om je te vervelen! In dit blog geven we je zes tips.

Val Gardena: heerlijk skiën in de Dolomieten

In het veelgeprezen skigebied Val Gardena is een afwisselende wintersport gegarandeerd. In dit Zuid-Tiroolse skigebied heb je toegang tot 175 km aan pistes die ervoor zorgen dat er volop geskied kan worden tijdens je wintersport. Vanuit de drie sfeervolle dorpen Ortisei (St. Ulrich), Santa Cristina en Selva (Wolkenstein) zijn er goede verbindingen naar de verschillende delen van het gebied, waardoor je heerlijke skitochten kunt maken. Val Gardena is bovendien onderdeel van de skiregio Dolomiti Superski. Koop je een skipas voor de hele regio, dan heb je de beschikking over 15 skigebieden met maar liefst 1200 pistekilometers, waarvan 500 km toegankelijk zijn vanuit Val Gardena.

Skiën op de pistes van Val Gardena
© Dolomites Val Gardena

1. De befaamde Sellaronda

Met de Dolomiti Superski skipas kun je je onder andere gaan wagen aan de legendarische Sellaronda. Deze skitocht is 40 km lang, waarvan 26 pistekilometers. De mythische status heeft de ronde te danken aan het unieke uitzicht op het Sellamassief. Doordat de skitocht hier omheen gaat, houd je dit schitterende berglandschap de hele dag in het oog. De Sellaronda is zowel met de klok mee als tegen de klok in te skiën, waarbij is aan te raden om voor 10.00 uur te starten. Zo heb je voldoende tijd om te genieten van de heerlijke pistes en de prachtige uitzichten. Meer over de Sellaronda ›

2. Afdaling met zonsondergang en fakkels

Typerend voor Val Gardena zijn de oogstrelende zonsondergangen. Eigenlijk zonde dat de skidag alweer ten einde is, vlak voordat de oranje stralen de pistes weten te vinden. Daar hebben ze een oplossing voor bedacht. Iedere woensdag heb je de kans om vanaf de 2518 meter hoge Seceda de zonsondergang in al zijn glorie te aanschouwen. Met een groepje ga je vanuit Ortisei met de lift omhoog naar de top en onder het genot van een drankje zie je de zon onder de bergtoppen zakken. Maar dan moet het hoogtepunt eigenlijk nog komen: een afdaling met fakkels over ‘La Longia’, met 10,5 km een van de langste afdalingen van de Dolomieten. Al met al een onvergetelijke namiddag. 

Zonsondergang achter de bergen van Val Gardena
© Dolomites Val Gardena, Lukas Runggaldier

3. The Legendary 8: acht legendarische pistes

Vele afdalingen in Val Gardena worden al meer dan honderd jaar beslecht en het WK alpineskiën van 1970 gaf enkele afdalingen zelfs een extra speciale status. Reden voor het gebied om acht pistes te benoemen tot 'The Legendary 8'. Deze pistes, bij elkaar goed voor 36 kilometer aan skiplezier, hebben ieder een eigen karakter en zelfs een eigen bijnaam. De beruchte ‘Saslong’ wordt bijvoorbeeld ‘de mythe’ genoemd, doordat deze tijdens het WK in 1970 het strijdtoneel vormde voor de afdalingswedstrijd van de mannen. Alle acht gave pistes zijn vandaag de dag zelf te trotseren, en als je via de Summitlynx-app kunt laten zien dat je ze alle acht hebt gehad, krijg je bij het toeristenbureau een prijs!

4. Langlaufen voor beginners én gevorderden

Ook op de dunne latten biedt Val Gardena tal van mogelijkheden. Er liggen maar liefst 133 km aan geprepareerde langlaufloipes, uiteenlopend van beginnersloipes tot zeer uitdagende routes. Iedere dinsdagmiddag is er een beginnerscursus van een uur, waarbij je de basis leert in de klassieke of de skating stijl. Dit is op zijn minst een leuke afwisseling van je skidag, en misschien zelfs het begin van een hele nieuwe wintersporthobby! Voor gevorderde langlaufers zijn er vanuit alle drie de dorpen van Val Gardena verschillende aantrekkelijke opties voor loipes. Denk hierbij bijvoorbeeld eens aan de Val Scura, een 7,5 km lange loipe die met 272 hoogtemeters een pittige uitdaging is.

Uitzicht over een bergmassief in Val Gardena
© Dolomites Val Gardena

5. Dubbel glijplezier buiten de piste

Naast de skipistes en langlaufloipes zijn er in Val Gardena nóg meer mogelijkheden om winters te roetsjen. Zowel in Ortisei, Santa Cristina als Selva zijn schaatsbanen te vinden die volop pret beloven. In Santa Cristina schaats je zelfs op natuurijs! Bovendien zijn er in Val Gardena meerdere rodelbanen te vinden voor het nodige sleeplezier. Eentje hiervan is zelfs de langste rodelbaan van de Dolomieten! Deze 6 km lange baan is vanuit Ortisei goed bereikbaar door een ritje met Rasciesa-lift, waarna het rodelplezier kan beginnen.

6. Val Gardena Ronda

Hoewel de meesten bij een skitocht in Val Gardena direct aan de Sellaronda denken, mag ook de Val Gardena Ronda zeker niet op je lijstje ontbreken. Deze ronde leidt je langs alle drie de dorpen en is daarom ook vanuit iedere plaats te starten. Onderweg kom je onder andere over La Longia en Saslong, prachtige pistes die onderdeel zijn van de hierboven genoemde 'The Legendary 8'. Normaliter is het tijdens een skitocht allesbehalve fijn als de ski’s uit moeten voor een stukje te voet of met de bus, maar tijdens de Val Gardena Ronda is dit geen hinderlijke onderbreking. Je maakt namelijk een uniek ritje van drie minuten met een skitrein en in Ortisei worden je benen gespaard door zes roltrappen die je naar het centrum van het dorp brengen.

Dit blog is geschreven in samenwerking met Val Gardena.

Winterfoto Mees

Over Mees

“Het is net als thuiskomen”, is wat Mees ieder jaar weer verzucht als de eerste besneeuwde bergtoppen opdoemen in de verte. Het gevoel dat hij door een met sneeuw bekleed skigebied krijgt, is voor hem ongeëvenaard.