Skip to navigation Skip to main content

Deze voeding heb je nodig tijdens de wintersport

Eten op de piste
© Spalder Media Group

Denk jij in de sportschool of tijdens een hardlooptraining wel aan sportvoeding, maar vergeet je dit als je op de skipiste staat? Je bent niet de enige. Toch ben je tijdens een dag skiën minstens zo actief als tijdens een uurtje sporten. Met deze voedingstips geef je je lichaam alles wat het nodig heeft om fit en gezond te blijven tijdens de wintersport.

Start de dag met een goed ontbijt

Met een goed ontbijt bereid je je voor op een dag op de skipiste. Zorg ervoor dat je ontbijt gezonde koolhydraten, vetten en voldoende eiwitten bevat. Al deze voedingsstoffen leveren energie op een gezonde manier. Daarnaast zijn eiwitten belangrijk voor de opbouw van je spieren. Voorbeelden van gezonde koolhydraten zijn havermout en fruit. Gezonde eiwitten en vetten vind je in noten, zaden en pitten. Maak bijvoorbeeld een havermoutontbijtje met een handje gemengde noten en banaan als topping.

Gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten

Havermout bevat voor een graansoort behoorlijk wat eiwit, dus daarmee krijg je deze voedingsstof ook binnen. Daarnaast kun je bij eiwit denken aan eieren, yoghurt en andere zuivel. Voor je darmen is gefermenteerde zuivel het fijnst. Denk hierbij aan yoghurt en kefir. Als je melk wil gebruiken voor je havermout, kun je voor plantaardige melk kiezen. Bijvoorbeeld havermelk of amandelmelk. Deze melksoorten zijn bijzonder zacht voor je darmen.

Drink goed met het ontbijt!

Vergeet ook niet te drinken bij je ontbijt. Om je fit en fris te voelen, is het namelijk belangrijk om je vochtbalans in evenwicht te houden. Het beste hiervoor is kruidenthee, want dit werkt niet vocht afdrijvend (zoals koffie en zwarte thee). Wil je tijdens het ontbijt niet alleen vocht, maar ook waardevolle voedingsstoffen binnenkrijgen? Maak dan een groen sapje voor jezelf. Je kunt hiervoor een kant-en-klare mix van verschillende groenten- en fruitextracten kopen. Met water erbij maak je hiervan in een handomdraai een sapje met alle goede voedingsstoffen van groenten en fruit.

Zorg voor voldoende tussendoortjes voor op de piste

Als je aan het skiën bent, eet en drink je vaak een paar uur achter elkaar niet. Toch heeft je lichaam tussendoor brandstof nodig. Je verbruikt immers veel energie en je verliest daarnaast behoorlijk wat vocht. Neem daarom een gezonde energiereep mee voor als je trek krijgt. Zo’n reep bestaat net als je ontbijt uit gezonde koolhydraten, vetten en eiwitten. Dit tussendoortje geeft energie zonder je bloedsuikerspiegel te laten schommelen. Gezonde ingrediënten voor je reep zijn noten, zaden en pitten. Ook zuidvruchten, zoals dadels en rozijnen, zijn perfect voor in een energiereep. Net als honing en het eiwit uit eieren. Deze laatste helpen de reep goed bij elkaar te houden.

Je vindt gezonde energierepen in de winkel, maar je maakt ze ook gemakkelijk zelf. Het voordeel daarvan is dat je precies weet wat je binnenkrijgt. Haal je ze toch uit de winkel, let dan op of de repen vrij zijn van suiker en andere ongezonde stoffen.

Genoeg drinken op de piste

Tijdens het skiën is het ideaal als je niet alleen je vochtbalans aanvult, maar ook belangrijke mineralen binnenkrijgt. Deze verlies je namelijk als je zweet. De voorraad mineralen van je lichaam aanvullen kun je doen door kokoswater te drinken. Dit is rijk aan onder andere zink, ijzer, jodium en magnesium. Om kokoswater mee te nemen, gebruik je het beste waterflesjes die gemakkelijk in je zak passen. Neem er eventueel twee mee, zodat je voldoende bij de hand hebt.

Après ski: eiwit

Na het skiën is een eiwitrijke maaltijd essentieel. Deze voedingsstof helpt namelijk om je spieren te laten herstellen. Denk bij een eiwitrijke maaltijd aan vis, vlees, ei en peulvruchten. Deze voedingsmiddelen vind je bijvoorbeeld in een stoofschotel of een rijke maaltijdsoep met vlees en bonen. Ook een graan als quinoa bevat behoorlijk wat eiwit, dus dat is een goede keuze voor de avondmaaltijd. Op deze manier krijg je voldoende voedingsstoffen binnen om je lichaam in goede gezondheid en perfecte conditie te houden tijdens de wintersport.

112 - Winter - Joris

Over Joris

Joris is een bergliefhebber in hart en nieren. Al van kinds af aan komt hij in de bergen, zowel in de zomer als winter. Inmiddels brengt hij veel tijd per jaar door in de bergen en zijn er weinig plaatsen waar hij niet geweest is.