Skip to navigation Skip to main content

Deze skibestemmingen hebben hun eigen Schnaps

Schnaps
© Spalder Media Group

Schnaps, iedereen die eens op wintersport is geweest kent het fenomeen wel. Maar wist je dat er ook een aantal skibestemmingen zijn die hun eigen Schnaps hebben? De bevolking op plaats van bestemming is dan ook meer dan trots om zo'n sterke slok met je te delen. Want of je nu wilt of niet, je ontkomt er gewoon niet aan. Deze glaasjes krijg je overal wel aangeboden. Bij aankomst, in het café of op visite. Schnaps is niet zomaar een simpel drankje, er zit veel liefde en tijd in. Benieuwd welke skibestemmingen hun eigen Schnaps hebben? Lees dan verder!

Wildschönau: Krautinger 

Krautinger wordt enkel gedronken in Wildschönau, sterker nog: er zijn nog maar 16 boeren die dit drankje mogen produceren. Deze boeren komen allemaal uit Wildschönau. Ze maken de Schnaps van witte knolraap. In Wildschönau is dit niet zomaar een alcoholische versnapering, maar gewoon een huismiddel. Dit drankje moet namelijk goed zijn voor alle kwalen, bij elke inwoner van Wildschönau heeft de Krautinger bieten-Schnaps een plekje in de kast!

Wachau: Marillen-Schnaps

Marillen-Schnaps, een fruitige Schnaps die vernoemd is naar abrikoos. De abrikozen worden allemaal zongedroogd en dubbel gebrand in het destillatieproces. Dit wordt meerdere jaren opgeslagen in grote tanks zodat de abrikoos zich goed kan ontwikkelen. Zodra je deze Schnaps voorgeschoteld krijgt is de geur direct aanwezig dankzij het typische aroma van de volrijpe vrucht. Proost!

Marillenschnaps uit een flesje in de winkel
© Spalder Media Group

Zwitserland: Williams-Schnaps

De Williams-Schnaps, beter bekend als Willy mit Birne, komt van origine uit Zwitserland, maar tegenwoordig kun je dit drankje overal krijgen. Zelfs de niet ervaren Schnaps-drinker kan hem dromen. Van geur tot aan smaak wordt deze Schnaps herkend. De Williams-Schnaps bevat in het glas altijd een klein peertje. Hoe drink jij de Willy? Eerst het peertje of eerst het drankje?

Tijd voor een Willy!

Turracher Höhe: Zirben-Schnaps

De unieke Zirben-Schnaps wordt echt met liefde gemaakt. Het wordt gemaakt van dennenappels en die moeten stuk voor stuk uit de boom gehaald worden. Dit gebeurt in de zomer in het hooggebergte. Deze bomen zijn soms wel 25 meter hoog, de plukkers hebben hier dus echt een behoorlijke klus aan. In Turracher Höhe zijn ze het meest trots op dit drankje en dat is niet zomaar, het ligt namelijk in het grootste dennenbos van Europa. Waar kun je hem beter proberen dan hier? 

Tirol: Meisterwurz-Schnaps

Meisterwurz-Schnaps wordt al eeuwen in Tirol gemaakt. De Meisterwurz is een kruidige plantsoort die voornamelijk in bergweiden groeit. De Meisterwurz plant bevat verschillende oliën daarom wordt het nog steeds gezien als geneeskrachtige plant. In sommige delen van Tirol is het gebruikelijk om bepaalde delen van de huiskamer te begieten met de olie van de Meisterwurz plant. Dit ritueel wordt uitgevoerd om geesten te verdrijven.

Tirol: Enzian-Schnaps

Dit is zonder twijfel een van de meest zeldzame Schnaps van de Alpen. Dat komt doordat deze Schnaps gemaakt wordt van de getiaanplant. Dit plantje groeit alleen op 2500 meter hoogte en gaat pas in bloei na 10 jaar! Daarom zijn alle wildgroeiende getiaanplanten beschermd. De planten die gebruikt worden voor de Enzian-Schnaps worden speciaal gekweekt en geoogst. Dit is ook de reden dat je deze zeldzame en waardevolle Schnaps niet in de winkel vindt. Of deze Schnaps dus in deze lijst hoort kunnen we over discussiëren, bijzonder is het wel!

Dit plantje is pas klaar over 10 jaar!
© Tirol Werbung Webhofer Mario
Van dit plantje wordt Enzian-schnaps gemaakt.

Stanz bei Landeck: Stanzer Zwetschke

In Stanz bei Landeck groeien pruimen bijzonder goed. Dit komt door de zonnige ligging en het drogere klimaat. Stanzer Zwetschke is tot ver buiten Stanz Bei Landeck bekend maar dit drankje is best exclusief. Op dit moment zijn er 53 huishoudens in Stanz bei Landeck die oefenen voor het destilleerrecht, met dat recht mag je deze Schnaps zelf maken. Je kunt deze Schnaps proeven bij de distilleerderij van Christoph Kössler, een van de beste en bekendste distilleerders van Tirol. Overigens zijn wij volgens Christoph Kössler een grote fout begaan, Schnaps is namelijk niet het goede woord voor dit drankje. ‘Edelbrand’ zou veel beter geschikt zijn, ofwel, edele brandwijn, aldus Kössler.

 

Hier is er meer dan genoeg Stanzer Zwetschke
© Tirol Werbung Hörterer Lisa
Winter Koen

Over Koen

Skiën is bij Koen al op vroege leeftijd begonnen. Eerst op de borstelbaan, daarna op de 'echte sneeuw'. Inmiddels is hij niet meer van de pistes weg te slaan en is hij helemaal gek van wintersport.