Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: tijdelijk warmer, maar met veel sneeuw op hoogte

Sneeuw Mist Huisjes

Gisteren konden we thuis tijdelijk even genieten van zon en een blauwe lucht. Helaas komt de regen inmiddels weer met bakken uit de hemel en daar komt nog even geen verandering in. Ook in de Alpenlanden komt deze week de nodige neerslag naar beneden. Dat betekent op hoogte wel een meter sneeuw, maar vanwege een naderend warmtefront veel regen in de dalen. In dit weerbericht praten we je bij.

Tijdelijk warmer in de Alpen

Het oostelijke deel van het Alpengebied ligt nog steeds in een westelijke stroming (waar het wat kouder is), terwijl er vanuit het westen een warmtefront binnendrijft. Vanochtend was het nog zonnig en droog, inmiddels is het bijna overal bewolkt. Uit het wolkendek valt vooral vandaag en morgen flink wat neerslag en dan met name aan de noordkant van de Alpenhoofdkam. Vanwege een warmtefront stijgt de sneeuwgrens naar 2000 tot 3000 meter hoogte, waardoor alleen de hoger gelegen gebieden een flinke bak sneeuw krijgen. Er waait een krachtige tot stormachtige wind vanuit het westen/zuidwesten en op zowel maandag als dinsdag kan er tot wel 40 cm sneeuw vallen.

Op de toppen van het zuidelijke gedeelte van het Zwarte Woud komen windstoten met orkaankracht voor in combinatie met heel veel regen. Ook in de Zuid-Duitse Allgäu is het de komende dagen erg nat. Tot en met woensdag kan in deze twee regio's zo’n 100mm regen vallen. 180° anders is dat aan de zuidkant van de Alpen, bijvoorbeeld in de Dolomieten, daar is het de komende dagen vooral zonnig en droog.

Nat en grijs in Warth Schröcken
Het is nat en grijs in Warth Schröcken (Oostenrijk)

Minder neerslag op woensdag en donderdag

Vanaf woensdag wordt het wat rustiger in het Alpengebied. Warme lucht maakt plaats voor koelere lucht. Er kan nog wel wat neerslag vallen, maar minder dan de dagen ervoor. Op enkele toppen valt zo’n 5 tot 15 cm sneeuw. Bovendien wordt het weer wat kouder en komt de sneeuwgrens tussen 1700 en 2000 meter hoogte te liggen. Op donderdag valt er nauwelijks neerslag en krijgt de zon veel ruimte.

Opnieuw veel sneeuw in het weekend?

Lang blijft het niet rustig in de Alpen. Vanaf vrijdag veranderd het weerbeeld opnieuw en nemen de neerslagkansen toe. Tot en met zondag kan er weer flink wat verse sneeuw vallen in de bergen. De sneeuwgrens zakt naar 1000-1500 meter hoogte en hopelijk nog iets verder. Dit betekent ook weer wat verse sneeuw voor de dorpen. 

Vooral heel nat in Winterberg en Willingen

Vorige week lieten de weerkaarten ook sneeuw dichter bij huis zien. Op de hoogste toppen van het Sauerland kon op zaterdag en zondag al een vlok sneeuw vallen en ook later deze week waren er sneeuwkansen. Ik heb de webcams afgelopen weekend regelmatig bekeken om de eerste vlokken te kunnen vangen, maar helaas. Op een aantal kunstsneeuwhopen na, is het vooral groen/bruin in Winterberg. Een lagedrukgebied bereikt het skigebied op maandag. Er valt veel regen, er waait een harde wind en het is tijdelijk warmer. We houden de actuele situatie nauwlettend voor je in de gaten, mocht er nieuws zijn dan lees je dat in het Alpenweer.

Hoog lawinegevaar in deel Wallis, Bern en Franse Alpen

De afgelopen dagen is er ontzettend veel sneeuw gevallen in onder andere Wallis, Bern, Aosta en een deel van de Franse Alpen. Lokaal ruim een meter. Het lawinegevaar is daar inmiddels gestegen naar niveau 3 en 4 op de lawinegevarenschaal. De kans op lawines is in sommige gebieden aanzienlijk tot groot, wat betekent dat lawines spontaan kunnen afgaan. Houd er rekening mee als je hier in de bergen of in de al geopende gletsjerskigebieden onderweg bent.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.