Skip to navigation Skip to main content

Alpenweer: lenteachtig, maar ook nog wat verse sneeuw

Val Cenis
© Spalder Media Group

De afgelopen dagen was het volop genieten in de Alpen. Verse sneeuw in combinatie met zon en relatief lage temperaturen zorgden voor een paar heerlijke skidagen. Vanaf vandaag wordt het een stuk zachter in de skigebieden. De zon blijft volop van de partij en wordt steeds krachtiger. Bovendien wordt er zachte lucht aangevoerd en maakt een föhnwind het nog iets warmer. In het weekend kan er wel weer wat verse sneeuw vallen, maar wel bij een hoge sneeuwgrens.

Zeer zachte vrijdag

Na een paar winterse dagen is het vanaf vandaag gedaan met de lage temperaturen en vrieskou. De zon blijft overheersen, wordt een stuk krachtiger en warmt de omgeving lekker op. Er trekt zo nu en dan nog wat hoge bewolking over het Alpengebied en de wind draait naar zuidelijke tot zuidwestelijke richting. Alleen in het oosten is het nog wat kouder, maar zelfs op 2000 meter hoogte komt de temperatuur niet meer onder het vriespunt uit. Het is daar overdag van oost naar west 4 °C tot 10 °C. Zachte lucht krijgt de overhand, maar ook waait er een föhnwind. In sommige dalen kan het vandaag 17 °C tot 20 °C worden en aan de voet van de Pyreneeën stijgt het kwik zelfs naar 23 °C en hoger.

Verse sneeuw, maar ook regen in het weekend

Op zaterdag neemt vanuit het westen de bewolking langzaam toe. Uit die bewolking kan dan al een spat regen of sneeuw vallen en de sneeuwgrens komt tussen 1700 en 1900 meter hoogte te liggen. Zondag is het vrijwel overal bewolkt tot zwaarbewolkt. Omdat het nog steeds vrij zacht is, ligt de sneeuwgrens ongeveer gelijk met zaterdag. Zo nu en dan valt er neerslag, maar alleen hogerop in de vorm van sneeuw. Een groot waterballet wordt het niet in de dalen. Buien worden afgewisseld met droge periodes. Veel sneeuw valt er ook niet, hooguit een centimeter of 5.

Volop lente

Na het weekend wordt het volop lente in de skigebieden. Het is zacht en de zon schijnt met regelmaat en krachtig. Plaatselijk kan er nog wat lichte neerslag vallen, maar veel is het niet. Pas tegen het eind van volgende week laten de weerkaarten meer verse sneeuw zien. Er kan in de tussentijd nog van alles gebeuren, dus uiteraard houden we je daarvan op de hoogte.

Florien Winter

Over Florien

Florien ging op haar 12e voor het eerst op wintersport en was meteen verkocht. Sindsdien gaat ze ieder jaar en geniet ze van de magie van de witte bergtoppen, lekker skiën, veel lol en een feestje in de après-ski.