Skip to navigation Skip to main content

Top 5 berghutten in het Montafon

In welk skigebied in het Montafon je ook gaat skiën, er bevindt zich altijd een fijne berghut dichtbij. Bij de authentieke berghutten kun je terecht om je te laten verwennen met regionale specialiteiten. Wat de diverse plekken gemeen hebben is dat er veelal gebruik wordt gemaakt van lokale, verse producten. Doe je tegoed aan de huisgemaakte gerechten en laad de batterij op voor de volgende afdaling. De 5 berghutten in dit weblog zijn stuk voor stuk plekken waar je gastvrij wordt ontvangen en je de échte smaken van het Montafon kunt proeven.

#1. Valisera Hüsli

Bij de Valisera Hüsli in het skigebied boven St. Gallenkirch-Gortipohl word je immer hartelijk begroet door Markus Scheibenstock. Hij staat bekend als de vriendelijkste ‘Hüttenwirt’ van het Montafon. Maar dat is niet de enige reden om deze berghut te bezoeken. Samen met zijn team brengt hij de smaken van het Montafon, Vorarlberg en Oostenrijk voor je op het bord. Traditioneel en modern gaan bij de Valisera Hüsli hand in hand. Vlees en melkproducten komen van Montafoner boeren en de slager in Tschagguns. Ook staan er vegetarische en veganistische gerechten op de kaart. De ‘Ragazza Verde’ Bio-faritrade koffie die bij de Valisera Hüsli wordt geschonken is 100% afkomstig van biologische boeren.

#2. Rehsee Stöbli

Ik ben al diverse keren op wintersport geweest in het Montafon en de Rehsee Stobli boven Gaschurn-Partenen heeft mij nog nooit teleurgesteld. De Apfelstrudel is hier werkelijk heerlijk! Op de tafels liggen rood-wit geblokte kleedjes en de bediening gaat gekleed in dirndl of lederhosen. De eigenaren van de hut hebben een Beierse achtergrond en dat zie je terug in de manier hoe er bij de Rehsee Stöbli aan toegaat. De porties zijn groot, het eten is bijzonder smaakvol en de sfeer gemoedelijk. Iedere woensdag vindt de ‘Hexenabend’ plaats waarbij je je, op reservering, met name tegoed kunt doen aan heerlijke vleesgerechten.

#3. Kesslhütte

De Kesslhütte ligt op een hoogte van 1733 meter in het skigebied van Gargellen. Op ieder moment van de dag is deze berghut een geliefd trefpunt. Zowel voor een ontspannen momentje in een (gratis) ligstoel, de après-ski of een smaakvolle lunch ben je hier aan het goede adres. De hut staat onder de bezielende leiding van Hubert en op woensdagavond heb je hier ook de mogelijkheid om te dineren. In deze omgeving zegt men niet voor niets: ‘Wie niet bij Hubert in de Kessl was, is niet in Gargellen geweest’.

#4. Gäßbarga

Berghut Gäßbarga ligt bij het middenstation van de Valisera Bahn in het Silvretta Montafon skigebied. Dit traditionele restaurant is sfeervol ingericht en straalt de echte ‘Alpenambiance’ uit. Iedere donderdagavond vindt de ‘avonturennacht met cowboysteak’ hier plaats. In de hut wordt een heerlijke steak geserveerd, waarna er een fakkelwandeling op het programma staat. Lang voordat wintersporters zich hier tegoed deden aan steaks deed de Gäßbarga dienst als geitenstal.

#5. Knappastoba

De Knappastoba ligt op een hoogte van 1450 m in het skigebied Kristberg boven Silbertal. In de berghut is het een komen en gaan van actieve wintersporters, vakantie vierende families en toerskiërs. Op de kaart prijken typische berggerechten als Tiroler Speckknödel, Älplerrösti en Knappastoba´s Brettljause. De sfeer is gemoedelijk en het is de ideale plek op de Kristberg om even op krachten te komen.

Thijs Winter

Over Thijs

Tijdens de wintersport staat Thijs het liefst ’s ochtends als eerste bij de lift en komt hij als laatste weer beneden. Tussendoor is er altijd tijd voor een goede Apfelstrudel of Schnitzel. Ook de après-ski slaat hij niet over.