Skip to navigation Skip to main content

Nieuwe Schatzbergbahn in Wildschönau, Ski Juwel

Na 32 jaar trouwe dienst is vorige maand begonnen met het afbreken van de oude Schatzbergbahn in Wildschönau, skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau. De komende maanden zal de oude 4-persoonsgondel vervangen worden door een moderne 8-persoonsgondellift die vanaf 8 december 2017 in gebruik wordt genomen. Met de nieuwe lift sta je straks niet alleen sneller bovenop de Schatzberg, maar ook een stuk comfortabeler. Ook de dal- en bergstations worden volledig vernieuwd. In dit artikel lees je alles over de nieuwe Schatzbergbahn in Wildschönau.

Na 32 jaar wordt de Schatzbergbahn vervangen

In 1967 werd de allereerste lift op de Schatzberg gebouwd: een stoeltjeslift naar de Hohlriederalm. Hier kon je verder met een sleeplift. In 1985 werd de gondellift gebouwd die destijds met ruim 4 km de langste van Oostenrijk was. Daarna volgden de ontwikkelingen elkaar snel op, en werd het skigebied van Wildschönau steeds verder uitgebreid. Hoogtepunt was de opening van de gondel die Wildschönau met Alpbach verbond in het seizoen 2012/2013. Door deze verbinding ontstond het huidige Ski Juwel, dat zich ineens tot de 10 grootste skigebieden van Tirol kon rekenen. In 32 jaar heeft de huidige Schatzbergbahn ruim 25 miljoen bezoekers naar de top van de berg gebracht, maar de verouderde gondel is inmiddels toe aan vervanging.

Kosten nieuwe Schatzbergbahn 17 miljoen euro

De bouw van de nieuwe Schatzbergbahn zal zo'n 17 miljoen euro gaan kosten. Hiermee wordt niet alleen de nieuwe gondellift gebouwd, maar ook de dal- en bergstations worden afgebroken en volledig nieuw gebouwd. Bij het dalstation zal naast overdekte kassa's ook een grote nieuwe sportwinkel gebouwd worden. Met de komst van de nieuwe lift wordt de capaciteit flink verhoogd. De oude lift vervoerde maximaal 1600 personen per uur, de nieuwe lift heeft een capaciteit van 2650 personen per uur. Een 8-persoonsgondel is misschien niet de hoogste capaciteit die Wildschönau in kon zetten, maar voor het relatief rustige skigebied zal dit voldoende zijn.

Feiten & Cijfers van de Schatzbergbahn

Bergstation:Schatzbergalm Lengte: 3985 m
Hoogte bergstation: 1776 m Hoogteverschil: 912 m
Snelheid: 6 m/sec Duur: 13 min.
Gondelcapaciteit: 8 personen Capaciteit: 2650 pers./uur
Aantal cabines: 142 Plaats: Auffach

Het nieuwe dalstation van de Schatzbergbahn in Wildschönau

Het nieuwe bergstation op de Schatzalm

Oude lift gaat naar Pakistan

Net als veel oude gondelliften in de Alpen, krijgt ook de Schatzbergbahn een nieuwe bestemming. Het Vorarlbergse bedrijf Pro Alpin is verantwoordelijk voor het afbreken van de huidige lift en heeft de gondel verkocht aan Pakistan, waar de lift uit Wildschönau aan een 'tweede leven' zal beginnen in de bergen. Een andere lift die recent door Pro Alpin werd afgebouwd, de Areitbahn die vervangen wordt door de AreitXpress in Zell am See, krijgt een nieuwe bestemming in Colombia.

De oude gondels staan klaar om naar Pakistan te gaan (Foto: © Pro Alpin)

Skigebied Ski Juwel

Het skigebied Ski Juwel Alpbachtal Wildschönau strekt zich uit over het Alpbachtal en Wildschönau en telt 109 km aan pistes. Meer dan 50% van de pistes hier is rood, maar toch is het een skigebied dat vooral bij families zeer in trek is. Het skigebied bestaat uit meerdere deelskigebieden, waarbij Markbachjoch niet middels liften met de overige skigebieden is verbonden. De authentieke dalen hebben veel sfeer en zijn nog relatief rustig.

Miranda Winter

Over Miranda

Eigenlijk is Miranda in het verkeerde land geboren. Wintersport is niet alleen een passie voor haar, je kunt het gerust een verslaving noemen. Ze reist regelmatig af naar de Alpen en praat ons vervolgens bij via haar blogs.